x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Vremea Fenomen extrem de rar la Marea Neagră. Un ciclon a lovit zona și s-au produs schimbări importante

Fenomen extrem de rar la Marea Neagră. Un ciclon a lovit zona și s-au produs schimbări importante

de Redacția Jurnalul    |    21 Oct 2023   •   09:00
Fenomen extrem de rar la Marea Neagră. Un ciclon a lovit zona și s-au produs schimbări importante

Un fenomen rar, care nu s-a mai produs în ultimii 40 de ani, va avea loc în Marea Neagră, potrivit avertismentelor emise de meteorologi. În această perioadă, temperaturile în regiune vor fi neobișnuit de ridicate pentru mijlocul lunii octombrie, cu unele zone care vor înregistra chiar și peste 30 de grade Celsius.

Fenomenul excepțional care a atras atenția este cunoscut sub numele de ciclon cvasi-tropical, și are potențialul de a crea o toamnă atipică la Marea Neagră. Acest ciclon a mai fost observat ultima dată acum patru decenii.

Una dintre consecințele notabile ale acestui fenomen este creșterea temperaturii apei mării, care se va ridica la cel puțin 21-22 de grade Celsius, în timp ce temperaturile din aer vor atinge minim 27 de grade Celsius.

„Temperatura apei mării, raportat la media multianuală, prezintă un trend ascendent. Astăzi (vineri, 20 octombrie 2023) sunt 18 grade Celsius în larg și 16,8 grade Celsius la mal. Raportat la intervalul multianual, observăm o creștere cu 5 grade”, a afirmat Răzvan Mateescu, specialist al Institutului Național de Cercetare și Dezvoltare Marina „Grigore Antipa” din Constanța.

În 1983, tot în luna octombrie, la malul Mării Negre erau resimțite peste 26 de grade Celsius în atmosferă, iar la nivelul mării, temperatura era cu mult peste media normală a perioadei, potrivit playtech.ro.

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

Constănțenii fac plajă și baie în mare

×
Subiecte în articol: ciclon cvasi-tropical Marea Neagră