x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Vremea Prognoză hidro. Debitul Dunării la intrarea în țară, peste medie în noiembrie și decembrie. Sub medie în ianuarie 2020

Prognoză hidro. Debitul Dunării la intrarea în țară, peste medie în noiembrie și decembrie. Sub medie în ianuarie 2020

05 Noi 2019   •   15:45
Prognoză hidro. Debitul Dunării la intrarea în țară, peste medie în noiembrie și decembrie. Sub medie în ianuarie 2020

Debitul maxim al fluviului Dunărea, la intrarea în ţară, se va situa peste mediile multianuale în ultimele două luni ale acestui an şi uşor sub medie în ianuarie 2020, în timp ce regimul hidrologic pe râurile interioare va fi, în general, la valori cuprinse între 30 şi 80% din mediile lunare, reiese din prognoza de specialitate, publicată de Institutul Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor (INHGA).

Pe toată durata lunii noiembrie 2019, regimul hidrologic se va situa la valori cuprinse între 30-50% din mediile multianuale lunare pe râurile din bazinele hidrografice: Iza, Tur, Someş, Crasna, Barcău, Crişul Repede, Crişul Negru, Crişul Alb, Mureş, Bega, Timiş, Bârzava, Caraş, Nera, Cerna, Jiu, Olt mijlociu şi inferior, Rm.Sărat, Putna, Bârlad şi Prut şi între 50-80% din normalele lunare pe celelalte râuri.

În prima lună de iarnă, regimul hidrologic se va situa în general la valori cuprinse între 50-80% din mediile multianuale lunare şi mai mici (30-50%) pe râurile din bazinele hidrografice: Iza, Tur, Someş, Crasna, Barcău, Crişul Repede, Crişul Negru, Crişul Alb, Mureş superior şi mijlociu, Cerna, Jiu, Olt mijlociu şi inferior, Rm.Sărat, Putna, Bârlad şi Prut.

"În cursul lunii decembrie este posibilă apariţia formaţiunilor incipiente de gheaţă (gheaţă la maluri, năboi) în bazinele superioare ale Bistriţei, Mureşului şi Oltului şi pe unele râuri mici din centrul şi nordul ţării", arată prognoza INHGA.

În privinţa lunii ianuarie 2020, regimul hidrologic se va situa în general la valori cuprinse între 50-80% din mediile multianuale lunare şi mai mici (30-50%) pe râurile din bazinele hidrografice: Vişeu, Iza, Tur, Someş, Crasna, Barcău, Crişul Repede, Crişul Negru, Crişul Alb, Mureş superior şi mijlociu, Rm.Sărat, Putna, Bârlad şi Prut.

Hidrologii avertizează că în prima lună a anului viitor formaţiunile de gheaţă (gheaţă la maluri, pod de gheaţă, curgeri de sloiuri, blocaje de gheţuri) vor avea extinderi şi intensităţi variabile, mai ales pe râurile din zona de munte din nordul, estul şi centrul ţării, în funcţie de evoluţia temperaturilor şi a precipitaţiilor.

În ceea ce priveşte fluviul Dunărea la intrarea în ţară (pe secţiunea Baziaş), debitul maxim estimat pentru luna noiembrie este de 3.500 metri cubi/secundă (mc/s), faţă de valoarea medie multianuală de 4.650 mc/s, iar cel minim de 2.000 mc/s, relevă prognoza de specialitate.

De asemenea, pentru luna decembrie, debitul maxim al Dunării este estimat la 5.000 mc/s, iar cel minim la 2.500 mc/s, faţă de media lunii respective, de 5.200 mc/s.

Pentru luna ianuarie 2020, debitul de nivel maxim prognozat este de 5.000 mc/s, sub valoarea medie multianuală a perioadei, de 4.950 mc/s, iar cel minim la 2.300 mc/s.

Hidrologii precizează că aceste prognoze de lungă durată se vor actualiza prin prognoze de scurtă durată care vor fi precedate, în situaţiile în care se estimează posibilitatea depăşirii Cotelor de Apărare, de avertizări hidrologice emise pe baza situaţiei şi a evoluţiei factorilor meteorologici din momentul respectiv.

AGERPRES

×
Subiecte în articol: prognoza