x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Vremea PROGNOZA METEO până pe 8 iulie. Ce temperaturi vor fi şi cât va ploua în fiecare regiune a ţării

PROGNOZA METEO până pe 8 iulie. Ce temperaturi vor fi şi cât va ploua în fiecare regiune a ţării

25 Iun 2013   •   11:17
PROGNOZA METEO până pe 8 iulie. Ce temperaturi vor fi şi cât va ploua în fiecare regiune a ţării
Sursa foto: TAMAS KOVACS/EPA

Administraţia Naţională de Meteorologie a realizat o estimare a valorilor termice şi a precipitaţiilor ce se vor produce în intervalul 24 iunie - 8 iulie, în fiecare regiune a ţării.

Estimarea este realizată folosind produsele numerice ale Centrului european pentru prognoze pe medie durată (ECMWF) de la Reading, Anglia. Sunt prognozate temperaturile maxime şi minime, mediate pentru fiecare regiune a ţării şi adaptate local cu modele statistice şi sunt indicate perioadele cu probabilitatea cea mai ridicată de apariţie a precipitaţiilor.

BANAT

În primele zile temperaturile medii diurne vor scădea cu aproximativ 8 grade, ajungând la 21 de grade pe 26 iunie, pentru ca apoi să crească uşor de la o zi la alta, spre 26 de grade pe 28-29 iunie. În următoarele 2-3 zile va avea loc o nouă scădere a temperaturii, de această dată cu aproximativ 3 grade. Ulterior regimul termic va creşte uşor şi treptat, spre valori medii de 27 de grade, comparabile cu normele climatologice ale primei decade a lunii iulie. Temperaturile medii nocturne vor scădea de la 18 grade în prima noapte, spre 12 grade pe 28 iunie, după care vor creşte din nou.

Vor fi averse, însoţite şi de descărcări electrice, în primele zile ale intervalului, apoi probabilitatea pentru ploi de scurtă durată va fi din nou mai ridicată în intervalul 29 iunie- 2 iulie. În rest, doar trecător şi izolat va ploua slab.

CRIŞANA

La începutul intervalului de prognoză se va produce o răcorire ce va aduce mediile temperaturilor maxime de la 28 de grade în prima zi spre 20 de grade pe 26 iunie. Ulterior vor fi variaţii termice de 3...4 grade la intervale de 2-3 zile, pentru ca după data
de 2 iulie şi până pe 7 iulie să se remarce o tendinţă de creştere uşoara şi treptată a temperaturilor diurne, spre valori normale, de 25...26 de grade. Minimele nocturne vor scădea, în medie, cu 6 grade în primele 5 zile ale intervalului, apoi începând cu 28 iunie vor creşte de la 12 la 14 grade, cu uşoare fluctuaţii de 1...2 grade pe parcursul celei de a doua săptămâni a perioadei de prognoză.

Ploi pe arii mai extinse, îndeosebi averse însoţite de descărcări electrice, se vor semnala în primele două zile şi, din nou, în intervalul 29 iunie – 2 iulie. Apoi ploile, de scurtă durată şi slabe cantitativ, se vor semnala pe arii restrânse.

TRANSILVANIA

În intervalul 24-27 iunie, mediile termice vor scădea treptat, de la 29 de grade ziua şi 17 grade noaptea, spre 22 şi, respectiv, 11 grade. O uşoară creştere a temperaturii aerului va determina în următoarele două zile maxime diurne de aproximativ 26 de grade, pentru ca în primele zile din iulie acestea să scadă din nou, spre medii de 21 de grade ziua şi 14 grade noaptea. În intervalul 3-7 iulie regimul termic va creşte uşor şi treptat, la sfârşitul intervalului fiind prognozate valori apropiate de normele climatologice ale primei decade din luna iulie, de aproximativ 24 de grade ziua şi 12 grade noaptea.

Ploile, de scurtă durată, se vor semnala pe tot parcursul intervalului de prognoză, dar probabilitatea pentru averse pe arii extinse şi mai însemnate cantitativ va fi semnificativă în zilele de 25 şi 26 iunie şi, din nou, în intervalul 29 iunie – 2 iulie.

MARAMUREŞ

Până la jumătatea primei săptămâni a intervalului de prognoză regimul termic va marca o scădere de aproximativ 5...6 grade, spre valori medii diurne de 22 de grade pe 27 iunie, când temperaturile nocturne vor fi de aproximativ 12 grade. Vor urma scurte
intervale, de 2-3 zile, de uşoară scădere şi, respectiv, creştere a temperaturii aerului, pentru ca după 2 iulie să se remarce o tendinţă uşoară, dar constantă, de încălzire, care va determina la sfârşitul intervalului de prognoză medii ale temperaturilor maxime de 24...25 de grade şi ale minimelor de aproximativ 13 grade, apropiate de normele climatologice ale perioadei.

Ploile vor fi prezente aproape zilnic, dar probabilitatea pentru averse mai importante cantitativ şi pe arii mai extinse va creşte pe 25 şi 26 iunie şi, din nou, între 29 iunie şi 2 iulie.

MOLDOVA

Pornind de la 29 de grade în prima zi, regimul termic mediu diurn va avea uşoare variaţii, de 1...2 grade, în intervalul 24-29 iunie, pentru ca apoi să scadă spre valori medii normale, de 24...25 de grade în data de 2 iulie. Ulterior, se remarcă o uşoară tendinţă de creştere, spre 26 de grade la sfârşitul intervalului de prognoză. Mediile temperaturilor minime vor avea o tendinţă generală de scădere în ultima săptămână din iunie, de la 19 grade în 24 iunie, spre 14...15 grade în jurul datei de 2 iulie. Apoi regimul termic se va menţine relativ constant la aceste valori până la sfârşitul perioadei de prognoză.

Vor fi averse, izolat mai importante cantitativ şi însoţite de descărcări electrice, în intervalul 24-27 iunie şi 30 iunie-2 iulie. În restul intervalului de prognoză doar izolat şi trecştor va ploua slab.

DOBROGEA

În intervalul 24-29 iunie regimul termic diurn se va menţine relativ constant în jurul valorii medii de 29 de grade. Apoi temperaturile diurne vor scădea până la medii de 26 de grade între 1 şi 3 iulie şi abia spre sfârşitul intervalului se vor apropia din nou de 28 de grade. Mediile temperaturilor minime vor scădea, relativ constant, de la 21 de grade în prima dimineaţă, spre 17...18 grade către sfârşitul perioadei de prognoză.

În perioada de prognoză probabilitatea pentru ploi de scurtă durată va fi mai mare în prima zi şi, din nou, în intervalul 30 iunie – 2 iulie.

MUNTENIA

În primele zile ale intervalului de prognoză se va menţine vremea călduroasă, cu medii ale maximelor de 30...31 de grade, apoi o uşoară răcorire va determina scăderea regimului termic spre 27 de grade pe 26 şi 27 iunie, iar pe 29 iunie temperatura va
creşte din nou spre 30 de grade. Intervalul 30 iunie-3 iulie va fi caracterizat din nou de medii diurne de 26....27, pentru ca între 3 şi 7 iulie temperaturile diurne să urce din nou spre 28....29 de grade, valori apropiate de normele climatologice ale acestei perioade din an. Minimele nocturne, ridicate în primele zile când valorile medii vor fi de 18...19 grade, vor avea ulterior o evoluţie oscilantă în jurul mediilor multianuale, spre aproximativ 16 grade la sfârsitul perioadei de prognoză.

Va ploua local între 24 şi 26 iunie şi, din nou, între 29 iunie şi 2 iulie, iar probabilitatea pentru cantităţi de apă mai importante va fi semnificativa pe 25, 29 şi 30 iunie şi, posibil, pe 2 iulie.

OLTENIA

Între 24 şi 27 iunie maximele diurne vor scădea, în medie, cu 4 grade, de la 29 pâna la 25 de grade. Apoi vor creşte din nou spre 27...28 de grade pe 28-29 iunie. Pe 30 iunie va avea loc o nouă răcire, spre medii termice de aproximativ 25 de grade, pentru ca apoi temperatura să crească uşor şi treptat, spre valori normale la sfârsitul intervalului de prognoză, de aproximativ 28 de grade. Minimele nocturne vor scădea constant, de la valori medii de 19 grade în prima zi, pâna la 13 grade pe 28 iunie. Ulterior vor fi uşoare variaţii, cu tendinţă de creştere spre 16 grade în ultima zi a intervalului de prognoză.

Ploile vor fi puţine, slabe cantitativ, exceptând intervalele 24-26 iunie, 29-30 iunie şi, posibil, data de 2 iulie, când se vor semnala pe arii mai extinse.

LA MUNTE


După valori relativ ridicate în primele zile, temperaturile vor scădea în data de 26-27 iunie, spre 14...15 grade ziua şi 7...8 grade noaptea. Ulterior regimul termic va avea uşoare variaţii în jurul mediilor normale climatologic, cu o tendinţă de creştere spre 18
grade ziua şi 10 grade noaptea.

Aversele, însoţite de descărcări electrice se vor semnala în fiecare zi a intervalului de prognoză, dar mai însemnate cantitativ vor fi pe 25 şi 26 iunie şi, din nou, în intervalul 29 iunie – 1 iulie.

×