x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Vremea Temperaturi extreme în aproape toată țara. În vest sunt anunțate ploi

Temperaturi extreme în aproape toată țara. În vest sunt anunțate ploi

de Redacția Jurnalul    |    28 Aug 2023   •   11:00
Temperaturi extreme în aproape toată țara. În vest sunt anunțate ploi

Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a emis luni trei avertizări cod galben și cod portocaliu de temperaturi extreme. Marți, în vest va ploua, fiind cod galben de instabilitate atmosferică.

Pe parcursul zilei de luni se va manifesta un val de căldură și disconfort termic ridicat în estul Transilvaniei, în Dobrogea, în nordul Munteniei și al Olteniei. Disconfortul termic va fi ridicat, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități.

Temperaturile maxime se vor situa în general între 35 și 37 de grade, iar cele minime se vor încadra între 17 și 21 de grade.

În Maramureș, Crișana, Banat, Moldova, sudul Olteniei și al Munteniei și cea mai mare parte a Transilvaniei se vor înregistra temperaturi maxime în general de 37...39 de grade, iar minimele se vor situa între 18 și 26 de grade. Aici va fi în vigoare o atenționare cod portocaliu.

Și în aceste zone disconfortul termic va fi accentuat. Indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități.

Pentru ziua de marți, meteorologii spun că valul de căldură va persista în nord-vestul, sudul, estul și local în centrul țării. În nordul Crișanei, în vestul Maramureșului, Transilvaniei și al Moldovei, în cea mai mare parte a Olteniei, nordul Munteniei și local în Dobrogea, disconfortul termic va fi ridicat, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități.

Temperaturile maxime se vor situa între 33 și 36 de grade, iar cele minime între 17 și 21 de grade.

În sudul și estul Munteniei, cea mai mare parte a Moldovei și partea continentală a județului Constanța se vor înregistra temperaturi maxime de 37...39 de grade, iar minimele se vor situa între 18 și 22 de grade, astfel încât disconfortul termic va fi accentuat. Aici va fi în vigoare un cod portocaliu.

Indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități.

De marți, de la ora 02 până la ora 12 va fi cod galben de instabilitate atmosferică.

În intervalul menționat, în sud-vestul țării vremea va deveni instabilă. Vor fi averse, descărcări electrice, intensificări de scurtă durată ale vântului (rafale de 55...65 km/h), vijelii și izolat grindină. În intervale scurte de timp sau prin acumulare cantitățile de apă vor fi de 25...30 l/mp și izolat peste 40 l/mp. Este vorba de județele Arad, Timiș, Hunedoara, Caraș-Severin, Gorj și Mehedinți.

După orele amiezii și pe parcursul nopții de marți spre miercuri, instabilitatea atmosferică se va manifesta îndeosebi în jumătatea de vest a țării.

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

(sursa: Mediafax)

×
Subiecte în articol: temperaturi extreme ploi vest