x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Vremea Vestul Europei a avut cea mai secetoasă lună iulie din ultimele decenii

Vestul Europei a avut cea mai secetoasă lună iulie din ultimele decenii

02 Aug 2022   •   10:20
Vestul Europei a avut cea mai secetoasă lună iulie din ultimele decenii

Marea Britanie și Franța au avut cea mai secetoasă lună iulie din ultimele decenii, potrivit CNN.

Anglia a înregistrat cel mai secetos iulie din 1935, iar Franța cel mai secetos din 1959, în timp ce un val de căldură record a cuprins ambele țări.

„Anglia a avut doar 35% din media sa de precipitații pentru această lună", a anunțat luni, prin intermediul unui comunicat, serviciul național de meteorologie din Marea Britanie, Met Office.

Sudul și estul țării au fost afectate în mod deosebit de lipsa precipitațiilor. Sudul Angliei a înregistrat cea mai secetoasă lună iulie înregistrată din 1836 încoace, cu doar 17% din media precipitațiilor, potrivit Met Office.

La fel ca în restul Europei, în iulie, insulele britanice au fost lovite de un val de căldură record. Marea Britanie a înregistrat pentru prima dată temperaturi de peste 40 de grade Celsius, cu o temperatură record de 40,3 grade Celsius stabilită pe 19 iulie în Coningsby.

În Franța, în luna iulie a plouat doar 7,8 mm, a declarat luni, la radio FranceInfo, Christophe Béchu, ministrul Tranziției Ecologice.

„Avem un deficit de 88% față de ceea ce ar fi fost necesar", a adăugat Béchu.

Valul de căldură din iulie a adus incendii de vegetație violente în vestul și sudul țării, iar un nou val de căldură este așteptat să lovească Franța în această săptămână. În sud-vestul țării se estimează că miercuri s-ar putea ajunge la 40 de grade Celsius, potrivit Météo France, serviciul meteorologic al țării.

Incendiile de vegetație au apărut în sudul Franței, iar cel mai mare din departamentul Gard a distrus mai mult de 350 de hectare de păduri până duminică seara, potrivit departamentului local de pompieri.

Aproape jumătate din teritoriul Europei, inclusiv Marea Britanie, este „la risc" de secetă, au avertizat cercetătorii de la Centrul Comun de Cercetare al Comisiei Europene la 18 iulie. O porțiune de 44% din teritoriul Uniunii Europene și al Regatului Unit face obiectul unei avertizări de secetă, iar 9% se află în stare de alertă de secetă, au precizat cercetătorii.

(sursa: Mediafax)

×
Subiecte în articol: seceta