Unii specialişti sunt încredinţaţi că masaj este un cuvânt cu rădăcini în limba arabă (mass sau masch – atingere uşoară). Alţii susţin că provine din grecescul masso – a strânge cu mâna sau din latinescul massa – ce se lipeşte de degete. Dacă le acceptăm pe toate, ajungem la sensul complet. În Grecia Antică masajul facea parte din medicină, dar era folosit zi de zi pentru menţinerea în formă a sportivilor şi soldaţilor. În spaţii speciale pentru îngrijirea feţei şi a mâinilor, masajul era la mare preţ.
În epoca Renaşterii, medicii europeni redescoperă beneficiile masajului practicat în Grecia Antică şi Roma Antică. Creşte interesul pentru fizioterapie şi masaj şi sunt elaborate cărţi despre beneficiile acestora. Exemplul fondatorului sistemului «suedez» de gimnastică Henrih Ling (1776-1839) este pilduitor. Henrih Ling, rănit la umăr într-o bătălie, se recuperează cu ajutorul masajului zilnic şi practicarea scrimei. Încurajat de propria lui experienţă, Ling pune la punct tehnici valoroase de gimnastică şi masaj, actuale şi în zilele noastre. La ora actuală, centrele sau institutele de frumusete, spa-urile sunt extrem de căutate în special de persoanele stresate, surmentate, dar interesate, deopotrivă, de aspectul lor estetic. Oferta este diversă, exotică sofisticată, atractivă, relaxantă şi ... costisitoare.
Shiatsu
Masaj tradiţional venit din Japonia, shiatsu (shi/deget, atsu/presare) presupune exercitarea unei uşoare presiuni pe punctele de acupunctură. Acest masaj acţionează musculatura în profunzime. Shiatsu reprezintă o soluţie excelentă pentru relaxarea muşchilor, reducerea stresului, îmbunătăţirea circulaţiei sangvine, diminuarea anxietăţii, calmarea nervozităţii şi, în final, crearea unei stări generale optime pentru a demara noi proiecte.
Suedez
Masajul sudez este o prelucrare manuală a ţesuturilor moi şi a muşchilor în vederea obţinerii unor efecte terapeutice şi de relaxare, benefice organismului, pe termen lung sau chiar cu rezultate instantanee - relaxare, eliminarea rapidă a oboselii fizice sau psihice. În funcţie de felul masajului - masaj general sau masaj parţial, de manevrele folosite - bateri, frământări, neteziri, etc., efectele sunt diferite: excitante, relaxante, spune Loredana Cristescu, asistentă medicală masaj la Centrul de dignostic şi tratament “Victor Babeş”.
Pietre reci, calde, fierbinţi
De culoare gri închis-negru, fine, de diferite mărimi în funcţie de zona corpului unde sunt folosite, reci, calde chiar fierbinţi, masajul cu pietre este practicat în toate spa-urile. Pietrele încărcate cu energie de la mama natură sunt aplicate de-a lungul coloanei vertebrale, între degetele de la picioare, pe omoplaţi. Tratamentul debutează cu un masaj domol cu uleiuri, pentru a facilita alunecarea pietrelor vindecătoare. Terapeutul le va alterna – reci, calde, fierbinţi -, le “va plimba” lent pe suprafaţa corpului. La început veţi simţi o durere plăcută. Apoi, treptat, veţi fi cuprins de căldura şi prospeţimea degajate de pietre. Masajul cu pietre calde combină beneficiile hidroterapiei cu cele ale termoterapiei. Stările de stres, de iritare, insomnia, durerile de spate provocate de statul prelungit în poziţii defectuoase în scaun sunt înlăturate prin acest tip de masaj. În acelaşi timp, terapia cu pietre accelerează circulaţia sanguină, relaxează şi restabileşte echilibrul energetic al corpului. Şi prin stimularea transpiraţiei, ajută la eliminarea toxinelor din organism.
Shirodhara
Shirodhara (numele provine din sanscrită : shiro/cap, dhara/flux) este un tip de masaj care se concentrează pe acţiunea asupra capului, gâtului şi umerilor prin « picurarea » lină a unui ulei aromat, călduţ. Acest fir de ulei, de lapte de cocos sau de miere, în combinaţie cu meloterapia, este un calmant perfect după o zi obositoare.
Ciocolată, cafea, portocolă
Împachetările cu aceste delicii ar putea fi considerate nişte mofturi. Este şi nu este aşa. Faptul că sunt “solicitate”, în combinaţie cu împachetări cu perle albe pentru corp şi perle negre pentru ten, ar putea fi catalogate mofturi. Dar observând că majoritatea spa-urilor au asemenea oferte exotice înseamnă că asigură un rezultat bun în lupta cu stresul. Împachetările incep cu exfolierea corporală pentru ca pielea să fie pregatită să absoarbă din plin substanţele valoroase din cofeină, cacao, portocală (polifenoli, vitaminele C, E, magneziu etc.). Pasta de cafea sau de cacao se dizolvă în apa plată calduţă şi se aplică pe tot corpul cu o pensulă. Sau corpul este « îmbrăcat » în felii subţiri de portocală. Într-un ambient liniştitor, în acorduri domoale de harpă, evident, corpul acoperit cu ciocolată, cafea sau portocale va fi învăluit într-o stare generală de bine.
Alge marine
Algele marine conţin din abundenţă minerale şi oligoelemente (iod, magneziu, potasiu, calciu, fier, mangan, fosfor, sulf, cupru, nichel, cobalt, rubidiu, siliciu), enzime şi vitamine (A, B, C, D1, D2, E, F, K, PP), aminoacizi (acid glutamic, cistină, metionină, valină, acid aspartic), glucide, materii grase, clorofilă, preţioasă pentru structura ei chimică asemănătoare cu cea a hemoglobinei umane). Graţie acestor comori naturale, împachetările cu alge marine sunt perfecte pentru revigorarea generală. Şi, datorită principiilor antibiotice, împachetările cu alge protejează sănătatea pielii.