x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Supliment Timp Liber - 14 aprilie 2014 Veneţia şi Napoleon

Veneţia şi Napoleon

de Tudor Cires    |    09 Mai 2014   •   21:07
Veneţia şi Napoleon

Înainte de a redeveni, în 1866, din punct de vedere politic, un stat italian printre celelalte, Veneţia a fost anexată de Napoleon Bonaparte, la 12 mai 1797, în timpul primei coaliţii. Invazia francezilor a pus căpat la peste 800 de ani de independenţă a Serenissimei. Devenit primul împărat republican din istorie, înconjurat cu o pompă superioară celei consacrate dogilor, Bonaparte a putut, în anii cât a stăpânit peste Veneţia, să realizeze ceea ce nici Atilla n-a reuşit: jefuirea sistematică a tezaurelor culturale ale cetăţii. Şaizeci de mănăstiri, câteva zeci de biserici, sute de “scuole” (sedii de confrerii) au fost distruse şi mii de opere de artă au luat calea Franţei. Unele piese s-a întors. Este cazul “cvadrigii” care a fost retrocedată Veneţiei de Ludovic al XVIII-lea şi care se găseşte în Basilica San Marco.

Napoleon n-a venit decât o dată la Veneţia, în 1807, când locuitorii oraşului i-au rezervat o recepţie fastuoasă. Poeţii i-au compus laude nemaiauzite, iar artiştii l-au înconjurat cu onoruri. Pe 2 decembrie, de la ferestrele palatului ducal, împăratul a trecut în revistă Flota Mediteranei. “În mijlocul statului-major, se distingea un om superb, într-o uniformă de un roşu-aprins şi ghete cu ciucuri. Era Murat” ­ scrie Paul Marmottan în cartea sa apărută la începutul secolului trecut,  “Călătoria lui Napoleon la Veneţia, 1807”. Două cuvinte despre Murat. Mareşal al Imperiului Francez şi rege al Regatului celor Două Sicilii, din 1808 la 1815, el a fost căsătorit cu Caroline Bonaparte, sora cea mai mică a lui Napoleon. În calitatea lui de Mare Duce de Clèves şi Berg, în cadrul Confederaţiei Rinului, Murat a avut ocazia să promoveze căsătoria nepoatei lui de frate, Marie-Antoinette Murat, cu Prinţul Karl de Hohenzollern-Sigmaringen (1785-1831), bunicul Regelui Carol I al României.

Cu totul întâmplător, am descoperit în urmă cu trei ani că pianista Caroline Haffner, pe care am întâlnit-o în Palazzo Benzon din Veneţia şi care, de mai bine de patru decenii, domină scena muzicală a lumii, nu este alta decât... Prinţesa Caroline Murat. Poartă numele străbunicii ei, regina Neapolelui, soţia regelui Joachim Murat şi sora împăratului Napoleon Bonaparte. Pe linie maternă, prinţesa e la fel de celebră. Strămoşul său, Sigmund Haffner, a fost mecena tânărului Wolfgang Amadeus Mozart, acesta din urmă dedicându-i, de altfel, două piese: “Serenada Haffner” şi “Simfonia No. 35 ­ Haffner”. Surprinzator sau nu, la Veneţia, ea locuieşte chiar în apartamentul în care au trăit, cândva, frumoasa lor poveste de dragoste... Vasile Alecsandri şi Elena Negri!...

 

×