x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber 10 cele mai agresive rase de câini. Care sunt motivele pentru care pot să muște

10 cele mai agresive rase de câini. Care sunt motivele pentru care pot să muște

de Anastasia Paul    |    09 Noi 2023   •   21:25
10 cele mai agresive rase de câini. Care sunt motivele pentru care pot să muște
Sursa foto: Hepta

Câinii agresivi mușcă oamenii de peste 4,5 milioane de ori în fiecare an, potrivit Asociației Medicale Veterinare Americane. Aproximativ 20% dintre aceste mușcături au nevoie de îngrijiri medicale.

Dacă te gândești să adopți un câine, este firesc să-ți faci griji dacă acesta va deveni agresiv și te va mușca pe tine sau pe cineva drag.

De ce devine un câine agresiv

Un studiu din 2021 al Universității din Helsinki a colectat date de la 13.715 câini, inclusiv 1.791 câini, cu episoade frecvente de comportament agresiv. Cercetătorii au identificat mai mulți factori care contribuie la agresivitatea lor:

Frica. Frica este principalul motiv pentru agresivitate. Mai mult decât rasa sau alți factori.
Vârsta. Câinii mai în vârstă sunt mai predispuși să fie agresivi. Posibil pentru că durerea din cauza bolilor cronice îi face mai puțin răbdători cu oamenii.
Gen. Masculii sunt mai agresivi decât femelele. Sterilizarea nu scade agresivitatea.
Mărime. Câinii mici sunt mai agresivi decât rasele mai mari. Posibil pentru că sunt mai fricoși față de oameni și animale mult mai mari decât ei.
Experienta proprietarului. Primul animal de companie al unei persoane este mai predispus la agresivitate. â
Socializare. Câinii care nu au însoțitori canini sunt mai predispuși să fie agresivi față de oameni.
Rasa. Creșterea câinilor este un alt factor care influențează agresivitatea, dar influența acesteia nu este copleșitoare. Antrenamentul poate ajuta câinii din rase mai agresive să se înțeleagă cu oamenii și alte animale.

Universitatea din Helsinki a publicat date privind agresivitatea la 22 de rase de câini. Iată 10 câini sunt mai agresivi decât media:

1. Rough Collie

Sunt faimoși pentru blana lor moale și temperamentul loial.
Speranța de viață: 14 -16 ani

Loialul și iubitorul Lassie a făcut ca această rasă să devină populară.  Dar reputația sa de câine prietenos ar putea fi ficțiune. Rough Collies (sau Collies cu păr lung) sunt mai agresivă rasă. Acești câini sunt foarte energici și alerti. Acest lucru ar putea contribui la agresivitatea lor față de străini. Ei sunt, de asemenea, foarte loiali.

2. Mini Pudel
Sunt mici dar surprinzător de agresivi.
Speranța de viață: 13 - 15 ani

La fel ca alți câini de talie mică, pudelii miniaturali se comportă agresiv pentru a compensa dimensiunea lor. Sunt foarte energici iar hiperactivitatea lor poate escalada uneori la un comportament mai agresiv.

3. Mini Schnauzer
Sunt versiuni mai mici ale verilor lor de dimensiuni mari.
Speranța de viață: 12 - 15 ani

Au fost crescuți în Germania în secolul al XIX-lea pentru pază. Statura lor îi poate face mai agresivi decât verii lor mai mari. Sunt neînfricat, în cpofida dimensiunii lor. Nu se vor da înapoi în fața unei lupte.

4. Ciobanesc german
Sunt faimoși pentru munca lor în poliție și armată. Aceste locuri de muncă îi ajută să-și consume energia. Fără suficientă stimulare, pot deveni agresivi.
Speranța de viață: 9 - 13 ani

Sunt preferați de poliție și armată dar nu din cauza agresivității lor, ci pentru că răspund bine la antrenamente. Proprietarii pot folosi acest lucru în avantajul lor și își pot antrena câinii să se comporte bine.

5. Câine de apă spaniol
Se remarcă prin blana lor asemănătoare ulânii. Au fost crescuți inițial pentru vânătoare în Spania.
Speranța de viață: 10 - 14 ani

Au talie medie și bucle lânoase și au fost aleși în trecut pentru recuperarea păsărilor de apă.  Acest lucru poate contribui la agresivitatea lor peste medie. Astăzi, sunt apreciați pentru calitățile sale de câini de familie atletici care pot acționa ca niște câini de pază vigilenți.

6. Lagotto Romagnolo
Sunt câini care caută trufe în Italia.
Speranța de viață: 15 - 17 ani

Au blană creață și erau folosiți în trecut la vânătoare de trufe în nord-estul Italiei. Pot fi foarte energici și au nevoie de multă stimulare, astfel încât să nu devină agresivi. Din fericire, ei răspund bine și la antrenamente.

7. Câine cu creasta chinezească
Speranța de viață: 13 - 15 ani

Sunt una dintre cele mai mici rase de câini din lume. Sunt cunoscuți pentru varietatea lor fără păr, având doar smocuri de păr în jurul labelor și capului.

Dimensiunea lor contribuie la agresivitate, alaturi de temperamentul lor energic. Sunt, de asemenea, foarte inteligenți. Proprietarii pot profita de această trăsătură și îi pot învăța trucuri.

8. German Spitz Mittel
Sunt câini mici,dar înfricoșători.
Speranța de viață: 13 - 15 ani

Acești câini de talie mică au blană pufoasă. Sunt devotați proprietarilor lor, dar foarte neîncrezători în străini. Pot fi niște câini de pază grozavi și vor suna întotdeauna alarma când văd un intrus.

9. Coton de Tuléar
Sunt renumiti pentru blana lor albă, asemănătoare bumbacului.
Speranța de viață: 14 - 16 ani

Sunt renumiți pentru blana albă pufoasă și personalitatea vocală. Ei formează legături foarte strânse cu proprietarii lor și sunt însoțitori excelenți. Sunt câini de talie mică, au temperament plin de viață și sunt predispuși la comportamente agresive.

10. Terrier de grâu
Sunt faimoși pentru bărbile lor.
Speranța de viață: 12 - 15 ani

Acești câini cu barbă provin din Irlanda, unde au fost crescuți pentru a vâna și a ucide paraziți. Blana lor moale îți poate da impresia că acești câini au un temperament molcom. Ei transportă energia și agresivitatea din acele timpuri de început dar, cu antrenament, pot fi câini de familie iubitori.

Care sunt câinii cel mai puțin agresivi?
Golden retrievers și Labrador retrievers sunt cei mai blânzi, potrivit studiului. Câinii ciobanești Shetland și Păstorii laponi sunt, de asemenea, foarte pașnici. 

Bull terrierul Staffordshire acompletează lista ca fiind al 5-lea câine cel mai puțin agresiv. Acest câine apare de obicei pe listele cu „cele mai periculoase rase”, ca membru al categoriei pitbull, dar datele de la Universitatea din Helsinki nu susțin această idee.

Câinii de talie mică și rasele miniaturale apar frecvent în top 10, în timp ce suspecții obișnuiți, cum ar fi pit bull sau rottweiler, s-au dovedit a fi mai puțin agresivi.

Desigur, mușcătura unui pit bull s-ar dovedi mai mortală decât cea a unui chihuahua, așa că este important să dresezi câini mai mari, chiar dacă rasa lor este mai puțin agresivă.

Ar trebui evitate rasele de câini agresivi?
Nu. Dacă găsești un câine care îți place, nu te opri să-l adopți doar din cauza rasei sale.

Rasa este doar unul dintre mulți factori care duc la agresivitate. Contribuțiile rasei sunt minore în comparație cu dresajul, mediul și modul în care te comporți în jurul câinelui.

Concluzia: câinii nu mușcă din cauza rasei lor iar preocupările legate de agresivitatea rasei nu ar trebui să te împiedice să adopți un anumit câine, scrie newsweek.com.

 

 

×
Subiecte în articol: caini agresivi