x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber 10 lucruri care sperie câinii. Cum pot fi gestionate situațiile stresante

10 lucruri care sperie câinii. Cum pot fi gestionate situațiile stresante

de Redacția Jurnalul    |    26 Mai 2023   •   22:00
10 lucruri care sperie câinii. Cum pot fi gestionate situațiile stresante
Sursa foto: Hepta

Nu doar oamenilor le este frică, ci și câinilor. Mulți dintre ei dezvoltă probleme psihice din cauza unor experiențe nefericite sau a unor situații stresante.

Simptomele anxietății la câini includ lătrat, salivat, tremurat, dar și agresivitate, astfel că pot să mârâie și chiar să muște.

Iată principalele motive care provoacă temeri micilor patrupede:

Tunete

Frica de tunet (astrafobia) este frecventă la câini dar reacțiile sunt diferite. De la tremur ușor, urechi lăsate în jos și coada ascunsă între pirioare până la căutarea agitată a unui loc unde să se ascundă, lipsa controlului asupra vezicii urinare sau intestinelor, scrie The Spruce Pets, potrivit dcnews.ro.

Artificii
Sunetele puternice scoase de artificii îi fac pe mulți câini să se teamă. Marele risc este ca  aceștia pot să fugă și să se piardă. Totodată, cei care reacționează foarte puternic pot fi tratați cu sedative ori medicamente de anxietate

Obiecte

Unele obiecte pot provoca frică câinilor. Este vorba mai ales de cele care fac zgomote, precum aspiratorul, burghiul, jucăria zornăitoare a unui copil.

Singurătate

Câinii sunt ființe sociabile și devotate așa că le este greu atânci când stăpânii lor nu sunt prin preajmă. Ei suferă de anxietate de separare dacă sunt lăsați mult timp singuri și își manifestă supărarea distrugând lucruri prin casă. Pentru a preveni un astfel de comportament, este indicat ca aceștia să fie obișnuiți treptat să stea singuri. 

Vizita la veterinar

Câinii dezvoltă teamă atunci când intră într-un cabinet veterinar. Mirosul specific le amintește de diverse intervenții neplăcute, cum sunt injecțiile sau intervențiile chirurgicale. O idee bună este să fie lăudat dacă este cuminte. 

Călătoria cu mașina

Mai ales câinii de talie mică se simt inconfortabil într-un autovehicul. Ei pot reacționa prin termurat și chiar senzații d e rău. Mișcarea îi face să se simtă nesiguri iar o soluție este să fie obișnuiți de mici.

Urcatul/coborâtul scărilor

Unii câini refuză să urce/coboare scările dacă nu a fost obișnuit cu ele de la vârste fragede. Pentru a trece peste această temere ar fi utilă transformarea evenimentului într-un joc. Sau prezența altor câini care nu au nicio problemă cu scările.Totodată, vârsta înaintată le provoacă dureri articulare, astfel încât acestora le este greu să folosească scările. 

Străini

Câinii se tem de ceea ce nu cunosc. De asemenea, forțarea lui să accepte o persoană necunoscută poate provoca reacții periculoase, putând să o atace. Acceptarea vine în timp, cu răbdare. 

Bărbați

Câinii care nu au petrecut timp în prezența bărbaților le poate provoca teamă din cauza vocilor puternice, părului facial și corpurilor mari. Reacțiile câinilor variază de la tremurat și încerecarea de a  se ascunde până la mârâit și chiar încercarea de a mușca. 

Copii

În timp ce unii câini sunt bucuroși să se joace cu cei mici, alții pot avea o adevărată aversiune pentru ei. Mișcările neregulate și sunetele uneori ascuțite și puternice ale copiilor mici îi face să se teamă, așa că pot chiar să încerce să îi muște pentru a-i îndepărta. 

 

×
Subiecte în articol: caini teama frica anxietate