Berea cu ciocolată sau cu şampanie sunt numai două dintre cele mai inedite sortimente din această băutură care pot fi gustate la primul festival al berii artizanale din Transilvania, organizat la Muzeul în aer liber din Sibiu, a anunţat Alexandru Selyem, organizator al evenimentului.
Conform acestuia, aici se va putea gusta şi "1717", prima bere făcută de artizani berari la noi în ţară, în urmă cu trei secole.
"De ce bere artizanală? Pentru că acum este pe piaţă de poţi să te îneci în bere. Sunt anumiţi producători care vor să redea gustul berii, o bere produsă din ingrediente naturale, fără enzime, fără coloranţi, fără conservanţi, nepasteurizată în primul rând, deci nefiartă, şi, dacă se poate, şi nefiltrată. În prima vineri din fiecare august se sărbătoreşte Ziua Internaţională a Berii. Anul acesta va fi în 4 august", a declarat luni, într-o conferinţă de presă, Alexandru Selyem.
Potrivit organizatorului, la primul festival al berii artizanale din Transilvania, toate gusturile vor fi satisfăcute.
"Acesta este avantajul artizanilor berii: berile pleacă de la reţete foarte vechi, poate de sute de ani, se experimentează, se adaugă fel de fel de ingrediente, condimente şi fructe şi se fac fel de fel de sortimente. Astăzi puteţi să degustaţi: bere albă, bere neagră, bere cu arome, bere mai amăruie, bere mai dulce, bere cu ciocolată, cu fructe, ce doriţi dumneavoastră", a precizat Alexandru Selyem.
Printre cele 50 de feluri de bere ce vor putea fi consumate la acest festival se numără şi cea mai veche bere artizanală din România, cea lansată la Sibiu în urmă cu 300 de ani şi pe care, în prezent, o produc patru tineri sibieni, după reţeta originală, dar într-o berărie din Bavaria (Germania).
"Acum 300 de ani, în 1717, s-a făcut prima bere artizanală din România, în Sibiu, pe strada Turnului. (...) "1717" este o reţetă făcută de patru tineri sibieni, care, timp de opt luni de zile, au experimentat reţeta, au găsit o berărie mică în Germania, din Bavaria, ca să producă berea. Aceste beri artizanale se produc în fabrici mici, nu se produc la scară industrială. Loturile pot fi şi de o mie de sticle sau 500 de sticle de bere. Au termen de garanţie destul de scurt, cam câteva luni de zile. Sunt care au două săptămâni garanţie, pe urmă berea se strică, pentru că nu are conservanţi", a mai spus Alexandru Selyem.
Cu un preţ mai mare decât berea produsă industrial şi care se vinde în marile magazine, berea artizanală are avantajul că este făcută din ingrediente naturale, inclusiv din "drojdie vie, un alt fel de drojdie decât cea folosită la pâine sau la alte procese industriale", potrivit lui Selyem.
Cei 14 artizani berari şi cei doi cidrari din România care vin la festivalul berii artizanale au ales Muzeul în aer liber, pentru că aici vin de regulă meşteşugarii autentici şi aici sunt puse în valoare tradiţiile româneşti şi nu numai.
"Este primul festival al berii artizanale. De ce în Muzeul ASTRA? Faptul că în 2019 Sibiul va fi Regiune Gastronomică considerăm că toate evenimentele pe care le facem, care promovează gastronomia - pentru că şi berea face parte din gastronomie - trebuie, în primul rând, degustate, nu doar prezentate. Intenţia noastră este chiar de a avea o berărie în Muzeul ASTRA, o berărie din zona Sighişoarei. (...) Începem cu festivalul berii artizanale", a declarat Ciprian Anghel Ştefan, manager general Muzeul ASTRA.
La acest festival se vor putea consuma şi preparate culinare specifice Transilvaniei - cârnaţi la grătar din carne de porc mangaliţa, burger şi grătar de carne de vită black angus, friptură de pui, bulz ciobănesc, ciolan cu fasole, clătite sau prăjituri de casă.
Festivalul berii artizanale de la Sibiu va începe vineri, la ora 12.00, şi se va încheia duminică seara, la ora 20.00. La acest eveniment sunt aşteptaţi mii de saşi din Germania şi Austria, care se vor reuni în weekend la cea mai mare întâlnire a saşilor din România, de după 1990. AGERPRES