x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Calatorii 5 zone albastre ale lumii unde trăiesc cei mai longevivi oameni

5 zone albastre ale lumii unde trăiesc cei mai longevivi oameni

de Giulia Anghel    |    13 Feb 2024   •   23:15
5 zone albastre ale lumii unde trăiesc cei mai longevivi oameni
Sursa foto: Hepta

Există câteva regiuni în lume unde oamenii par să trăiască o viață mai lungă și mai sănătoasă.

Aceste locuri, numite Zone Albastre, includ părți din California-SUA, Japonia, Grecia, Costa Rica și Italia. Se remarcă prin mai multe caracteristici comune, inclusiv diete sănătoase, bazate pe plante și neprocesate, mișcare în natură și un sentiment de comunitate.

Cercetătorii Gianni Pes și Michel Poulain au descoperit prima zonă albastră, iar conceptul a fost construit de Dan Buettner, care a identificat apoi rmai mute regiuni și a efectuat cercetări ample în aceste comunități.

Buettner a explicat că nu există neapărat ceva unic în genele sau în voința a oamenilor care trăiesc în Zonele Albastre. În schimb, ei prosperă datorită unei „rețele interconectate de caracteristici care îi ajută să facă lucrurile potrivite și să le evite pe cele greșite”.

Prima Zonă Albastră

Mai mult sate din Sardinia - Italia, a fost prima zonă albastră identificată, după ce cercetătorii au descoperit că există cei mai mulți bărbați care au trăit peste 100 de ani. Aici trăiesc păstori care merg zilnic mulți kilometri pe jos prin munți, au o alimentație bazată pe plante și consumă moderat vinul local Cannonau.

Regiunea este cunoscută pentru valorile sale puternice de familie, unde bătrânii sunt celebrați și toți membrii familiei sunt îngrijiți.

Un sat numit Seulo a deținut recordul de a avea 20 de centenari, din 1996 până în 2016.

Okinawa - Japonia, găzduiește cele mai longevive femei din lume

Locuitorii săi mănâncă super-alimente, inclusiv tofu, miso și alge marine, trăiesc după conceptul japonez de „ikigai”, definit ca motivația care le oferă oamenilor un sentiment de scop și ceea ce o persoană poate oferi lumii, în general. Buettner sugerează că acesta este un factor impotrant pentru viața lungă a rezidenților.

Insula este cunoscută și pentru tradiția sa de „moai”, care presupune trăirea în rețele sociale puternice. Aceste rețele sunt stabilite încă din copilărie, când grupuri de circa 5 copii își mențin prietenia până la vârsta adultă, ca un fel de a doua familie.

În Okinawa, aceste grupuri se întâlnesc în mod regulat pentru a-și oferi reciproc sprijin emoțional și financiar, pentru a discuta și a petrece timp împreună.

Comunitate de protestanți din California

Comunitatea, care are cea mai mare concentrație de adventişti de ziua a 7-a, o confesiune creștină protestantă din SUA, trăiește după o dietă pe bază de plante luată direct din Biblie, care implică consumul de cereale, nuci și leguminoase.

Adventiştii nu fumează şi nu beau alcool, şi tind să rămână activi până târziu în viaţă. Pentru unii adventişti, carnea roşie (în special porc), crustaceele, alimentele rafinate şi cofeina sunt interzise.

Vârstnicii înțelepți din Nicoya - Costa Rica
În această parte a Americii Centrale, speranța medie de viață este una dintre cele mai ridicate din lume, de 85 de ani,  în pofida faptului că veniturile medii sunt printre cele mai scăzute.

Comunitatea are un puternic simț al credinței și al familiei, majoritatea persoanelor în vârstă trăind cu familiile lor și fiind surse respectate de înțelepciune. Potrivit lui Buettner, costaricanii au un „plan de viață” care le oferă bătrânilor un sentiment de scop.

Alți factori includ o dietă sănătoasă cu alimente neprocesate, consumul de apă tare, cu conținut ridicat de calciu, și plimbări zilnice.

Somn de după-amiază în Ikaria - Grecia

Grecii din Ikaria au un stil de viață activ în mod natural datorită terenului montan și au legăturilor sociale puternice, aceștia trăind în comunități mici.

Ei mănâncă un tip de dietă mediteraneană, cu multe legume și fructe, și postesc în mod regulat datorită religiei lor,  creștinismul ortodox grec.

De asemenea, ikarienii obișnuiesc să doarmă după-amiaza, ceea ce s-a dovedit că scade hormonii de stres și reduce șansele de a muri din cauza bolilor de inimă, notează businessinsider.com.

×
Subiecte în articol: zone albastre longeviv