x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Calatorii "Alo, Panama? 007 vă rog!"

"Alo, Panama? 007 vă rog!"

de Cornel Tabacaru    |    02 Mai 2010   •   00:00
"Alo, Panama? 007 vă rog!"
Sursa foto: Alina Tăbăcaru/

În cel de-al 22-lea film din seria 007, James Bond călătoreşte, printre altele, în Panama. Fimările pentru acest "moment" al celebrului spion au fost efectuate chiar în Panama City, realizatorii seriei fiind încântaţi de aspectul spectaculos al clădirilor şi străzilor. Şi pe bună dreptate. Încântarea este de la sine înţeleasă, după cum am mai spus, nouă ne-au trebuit doar trei zile pentru extaz de-a dreptul, dar Panama nu a ajuns oricum să ofere aceste senzaţii.

După invadarea Republicii Panama şi arestarea preşedintelui Manuel Noriega (aliat al Washingtonului în perioada războiului rece, a pierdut treptat sprijinul SUA) în decembrie 1989, prezenţa celor 20.000 soldaţi americani în Capitala republicii - Panama City, a fost un factor de stabilitate economică. Şi chiar o perioadă de înflorire a comerţului... În zona oraşului, aşezată pe înălţimea dinspre nord, s-a creat o "zonă americană", unde nu se intra decât cu paşaport american sau aprobare specială.

Aici s-au construit locuinţele ofiţerilor, familiilor lor şi ale oficialilor americani. Sumele cheltuite lunar de cei 20.000 de soldaţi erau o sursă de venit înfloritor pentru capitala ţării.

După plecarea americanilor a urmat o perioadă de declin, poate cea mai grea perioadă a Republicii Panama. Preluarea Canalului în 1999 a însemnat startul pentru o perioadă de prosperitate a ţării. Venitul de 1,5 miliarde de dolari anual a creat posibilitatea începerii construcţiei Oraşului Nou. Un fel de Manhattan care s-a finalizat în zece ani, dar, practic, construcţiile au durat numai şase ani.

POPAS
Cel mai mare salariu din Panama este cel de salariat la Canal (7 dolari/oră) păstrat de pe vremea americanilor. Este cea mai mare realizare pentru un panamez (panamenio) să lucreze la Canal... Guvernatorul Canalului are salariul mai mare decât cel al preşedintelui Republicii şi este cel mai bine plătit funcţionar de stat din America Centrală. După atacul terorist de la 11 septembrie, s-au luat măsuri sporite de securitate pentru guvernator.

Astfel, de la reşedinţa lui aşezată pe deal, în fostul teritoriu american, până la sediul Societăţii Canal de Panama, s-a construit un tunel prin care guvernatorul vine la serviciu! În altă ordine de idei, până la criză se aşteptau trei-patru zile pentru a se traversa Canalul, acum se aşteaptă una-două zile. Oricum, construcţia celui de-al doilea tronson este strict necesară. Apoi se va construi şi al treilea, şi tot aşa... Prin urmare, James Bond nu îşi putea găsi un "popas" mai potrivit ca Panama.

Şi nu numai el: în 2000 poposea pe aici "Omul nostru din Panama", adică spionul britanic Andy Osnard (alias Pierce Brosnan). Se poate spune, bazându-ne pe umorul dumneavoastră, că Panama a devenit, printre altele, şi minunatul "refugiu" al... nu, nu al spionilor, ci al realizatorilor de filme cu spioni!
"Alo, Panama? 007 vă rog!"

(Va urma)

×
Subiecte în articol: exotic