x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Calatorii Bine aţi venit la bord!

Bine aţi venit la bord!

de Alex Botusan    |    27 Iul 2008   •   00:00
Bine aţi venit la bord!

CĂLĂTORIE. Belem – "vaporul cu zece vieţi”
O vizită la bordul lui Belem, unul dintre cele mai vechi şi mai frumoase vase cu vele din lume, rămîne, cu siguranţă, o amintire pe care nu o poţi uita cu una, cu două. Aşa că… toate pînzele sus!CĂLĂTORIE. Belem – "vaporul cu zece vieţi”
O vizită la bordul lui Belem, unul dintre cele mai vechi şi mai frumoase vase cu vele din lume, rămîne, cu siguranţă, o amintire pe care nu o poţi uita cu una, cu două. Aşa că… toate pînzele sus!


Fundaţia Belem, proprietara celebrului vapor, a propus pentru anul acesta un traseu special. La 18 mai, nava a plecat din Bordeaux (Franţa), într-o călătorie transatlantică cu destinaţia Québec (Canada), unde a ajuns în data de 2 iulie. Nu întîmplător a fost ales Québecul drept "capăt de linie”, ci pentru a marca aniversarea a 400 de ani de la atestarea sa documentară. Astfel, programul pus la dispoziţie a fost unul divers, de la vizitarea vasului de către turişti, organizarea a diferite evenimente la bordul acestuia, şi pînă la cursuri de navigaţie pentru tinerii marinari, ţinute de membrii echipajului.

ISTORIA. Povestea navei Belem ar putea fi considerată cea a unui supravieţuitor, "născut sub o stea norocoasă”, după cum spun oamenii apelor, pentru că Belem a mai fost numită "nava cu zece vieţi”. În decembrie 1895, Fernand Crouan, proprietarul "Denis Crouan Fils” – o asociaţie a deţinătorilor de nave din Nantes (Franţa) – a construit vaporul pe care l-a lansat la apă la 10 iunie 1896, botezînd-ul Belem după numele unui port brazilian. În următorii 18 ani, vasul a navigat pe Atlantic transportînd alimente, în special cereale, zahăr şi ciocolată. A făcut 33 de curse, trecînd cu bine peste toate intemperiile. Cea mai aprigă luptă cu pericolul a fost cîştigată de Belem în 1902, cînd nava a supravieţuit unui incendiu provocat de erupţia vulcanului din apropiere de St. Pierre de la Martinique. Lava fierbinte a distrus atunci aproape întregul oraş, 30.000 de oameni pierzîndu-şi viaţa. Însă Belem a supravieţuit.

×
Subiecte în articol: meditaţie de călătorie belem