x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Calatorii Bucovina, meleagul dăruit de natură

Bucovina, meleagul dăruit de natură

de Diana Scarlat    |    11 Iun 2019   •   13:50
Bucovina, meleagul dăruit de natură

Bucovina este una dintre cele mai frumoase zone ale ţării, cu peisaje magnifice şi localităţi care şi-au conservat autenticitatea. De la Gura Humorului, până la Vatra Dornei, frumuseţea Bucovinei mângâie simţurile, iar localităţi precum Ciocăneşti, Marginea, Rădăuţi sau Lucina îşi ademenesc vizitatorii într-un timp istoric greu de ghicit. Aici sunt oameni gospodari, cei mai buni bucătari şi meşteşugari pricepuţi, ca într-un imens muzeu al satului românesc în aer liber. Nu doar cei care merg în vacanţă să caute linişte şi relaxare sunt privilegiaţi aici, ci şi amatorii de mişcare în natură sau chiar de sporturi extreme.

 

Vatra Dornei este una dintre cele mai vechi staţiuni turistice din România, renumită atât pentru pârtiile de schi şi sporturile de iarnă, cât şi pentru proprietăţile deosebite în tratamente balneare. Tocmai de aceea, staţiunea situată la o altitudine de 802 de metri, în Depresiunea Dornelor, a fost supranumită „Perla Bucovinei” şi apreciată în egală măsură de turiştii români şi străini, încă din secolul al XIX-lea. Natura a fost mereu generoasă cu această zonă, regiunea Dornelor fiind ferită de vânturile puternice, datorită „scutului” format de Munţii Carpaţi. Vatra Dornei este renumită şi pentru izvoarele cu apă minerală, celebre fiind cele de la Poiana Negri, Sarul Dornei şi Floreni. Este o staţiune pentru toate gusturile şi toate vârstele, de la iubitorii sporturilor până la cei care vin la tratament, iar pentru aceştia din urmă, drumul din staţiune până pe vârful Dealul Negru - la 1.300 m altitudine - poate fi parcurs cu telescaunul, care urcă pe o distanţă de 3 km. Printre atracţiile principale pentru cei care vor să facă mişcare în mijlocul naturii se numără călătoriile cu bicicleta, pe cărări de munte, dar şi raftingul pe Bistriţa sau parapanta.

 

Legendele de la Pietrele Doamnei

 

O altă atracţie a Bucovinei, mai ales pentru montaniarzi, este Vârful Rarău, unde se poate ajunge, pe cărări de munte, din Câmpulung Moldovenesc sau din Pojorâta. Rezervaţia Naturală Pietrele Doamnei-Rarău este arie protejată, iar frumuseţea naturii se îmbină aici cu legendele locului. Cea mai cunoscută legendă este despre domniţa Elena, soţia lui Petru Rareş, domnitorul care a dat numele Muntelui Rarău. Se spune că în timpul celei de-a doua domnii a acestuia, când turcii au năvălit pe aceste meleaguri, el şi-a ascuns familia şi averea aici, într-o peşteră. Turcii au reuşit să ajungă până la ascunzătoare, iar domniţa Elena şi fiica ei au început să se roage, pentru a fi salvate. Atunci s-a auzit un zgomot puternic şi stânci mari s-au desprins şi au căzut peste locul în care era ascunsă averea domnitorului, îngropându-i pe atacatori. Domniţa Elena şi fiica ei au scăpat astfel doar cu preţul averii. Dincolo de legende, Pietrele Doamnei reprezintă o adevărată capodoperă a naturii. Au înălţimea de 70 de metri şi se află la o altitudine de 1.634 de metri, în Munţii Rarău. Vârful cel mai înalt atinge altitudinea de 1.651 de metri. Zona este rezervaţie naturală mixtă, întinsă pe o suprafaţă de 933 de hectare, inclusă în situl Natura 2000. În rezervaţie se află şi Peştera Liliecilor.

 

Imens muzeu al satului în aer liber

 

Cei care vor să simtă gustul culturii populare, găsesc în Bucovina locuri unice, care conservă, de sute de ani, frumuseţea autentică a traiului în satele de deal şi de munte. Una dintre localităţile care au devenit celebre pentru arhitectura tradiţională este Ciocăneşti, un sat de pe malul râului Bistriţa, în care oamenii gospodari s-au întrecut în picturi pe zidurile exterioare ale caselor, pentru a-şi arăta bogăţia materială şi culturală. Aici au rămas şi ultimii meşteri care pot construi şi manevra plute pe apele Bistriţei. O altă localitate căutată de vizitatori pentru meşteşugurile tradiţionale este Marginea, renumită pentru ceramica neagră, specifică acestei zone, care se mai lucrează şi astăzi în atelierele meşterilor populari.

 

Pietrele Doamnei sunt iubite şi de alpinişti. Au fost escaladate pentru prima oară în anul 1921.

 

Terapie şi tratamente la Vatra Dornei

 

Cunoscută ca staţiune balneară încă din secolul al XIX-lea, Vatra Dornei este renumită pentru factorii naturali de cură: izvoarele cu apă minerală carbogazoasă, izvoarele termale, bicarbonatate, calcice, magnezice şi sulfuroase, mofete naturale de săruri de mare puritate şi mare concentraţie de CO2, dar şi nămolul de turbă, din zona Poiana Stampei.

×
Subiecte în articol: bucovina turism