x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Calatorii Budapesta

Budapesta

de Magda Cristina Ursache    |    05 Iul 2010   •   00:00
Budapesta

Are tot ce-i trebuie pentru a merita să fie numit unul dintre cele mai frumoase oraşe ale Europei. Budapesta reuşeşte să acopere un întreg spectru de  potenţialuri turistice şi să se conformeze oricărui standard de exigenţă. Format din două vechi oraşe aflate pe malul Dunării: Buda şi Pesta, capitala Ungariei a ieşit, cel puţin turistic, din prejudecata capitalelor fose comuniste şi a reuşit să transforme frumuseţile naturale şi măreţia arhitecturală în punctele sale forte. Un loc ce abundă în istorie, cultură, eleganţă, rafinament, frumuseţe - acesta este Budapesta.

Se spune că oraşul ar fi fost locuit iniţial de celţi şi purta numele de Ak-Ink. Foarte repede însă a devenit parte a imperiului Roman, care i-au păstrat numele, transformându-l puţin (Aquincum),  făcând din el principalul centru din zona Câmpiei Panonice. Vizavi de acest oraş, peste Dunăre, romanii au mai construit un oraş, numit Trans-Aquincum. Cele două cetăţi au devenit mai apoi Buda şi Pesta. Ele şi-au păstrat însă numele romane, unul până în secolul al V-lea (Buda), cel de-al doilea până în secolul al XI-lea (Pesta).

Au fost apoi cucerite de unguri, sub conducerea lui Arpad, aici înfiinţându-se mai apoi regatul Ungariei. Turcii au cucerit zona la începutul secolului al XV-lea, urmând săo conducă timp de mai bine de 100 de ani. După reluarea puterii de către creştini, cele două oraşe se unesc în sfârşit, în secolul al XIX-lea. O perioadă foarte dificilă în istoria oraşului a fost cea a celui de-al Doilea Râzboi Mondial, când a fost distrusă o parte semnificativă a moştenirii istoice şi arhitecturale a Budapestei. Cu toate acestea, oraşul a supravieţuit, a renăscut, iar astăzi este mândra capitală a Ungariei.  

Sunt multe obiective turistice care nu trebuie ratate dacă mergeţi la Budapesta. Cele mai importante repere cu trecut istoric sunt bastionul Pescarilor, Citadela Budapesta, impresionantul Castel Buda, Clădirea Parlamentului Ungar, zidurile vechiului oraş sau bine cunoscutul Pod cu Lanţuri de peste Dunăre, construit în secolul al XIX-lea. Deasemnea, Budapesta găzuieşte mai bine de 40 de muzee şi galerii, cele mai interesante fiind Muzeul Bibliei, Muzeul Crimei, Muzeul Memorial Liszt, Centrul Memorial al Holocaustului, Galeria de expoziţii Budapesta sau Muzeul de Arte Frumoase.

Iar dacă vă plictisiţi de atâta cultură, Planetariul, Parcul de Distracţii Vidam şi Grădina Zoologică sunt o gură de aer plăcută.

Budapesta este şi un oraş plin  de evenimente, astfel căturiştii nici nu vor avea ocazia de a se plictisi. . Săptămâna de Film din Ungaria, Festivalul Internaţional de Film Titanic, Carnavalul Folclorului Dunărean, Competiţia Internaţională de Muzică şi Muzica Zilelor Noastre sunt principalele manifestări culturale şi artistice ţinute în Budapesta. Festivalul Primăverii, Festivalul Verii şi Festivalul Toamnei sunt extrem de populare printre localnici, însă lista ar trebui să cuprindă şi, de exemplu, Maratonul de Primăvară, Festivalul Aquincum, Competiţia de Formula Unu Budapesta, Festivalul de Vară Evreiesc, Festivalul Internaţional al Vinurilor şi Maratonul şi Festivalul de Cros Budapesta pentru a simţi cu adevărat pulsul oraşului.

Având în vedere atracţia pe care o exercită asupra vizitatorilor din întreaga Europă, şi nu numai,  Budapesta pune la dispoziţi a turiştilor o mare varietate de soluţii de cazare în hoteluri, pensiuni, cămine, ca să nu mai vorbim de camerele şi apartamentele de închiriat oferite de localnici. Sunt şi destule locaţii de lux în Budapesta, astfel încât toate dorinţele mai extravagante - şi mai costisitoare - ale turiştilor sunt deservite de cele mai rafinate hoteluri situate pe malurile Dunării. Dar Budapesta dispune şi de un mare număr de hoteluri şi pensiuni care furnizează servicii de cazare de calitate bună,  la preţuri rezonabile.

×
Subiecte în articol: descoperĂ ungaria