x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Calatorii Există cafea de înaltă calitate în România? Da!

Există cafea de înaltă calitate în România? Da!

de Cornel Tabacaru    |    03 Mar 2023   •   06:00
Există cafea de înaltă calitate în România? Da!

Dragii mei cu Jurnalul sub braț, anul 2023, pe lângă alte privațiuni, va aduce și o criză a cafelei. În marile țări producătoare, recoltele de cafea au fost sub media anilor trecuți.

Știți foarte bine că asta va însemna majorarea prețului cafelei, piața va fi invadată cu multă cafea de slabă calitate, se vor valorifica stocurile vechi de cafea și mai ales o procedură de transformare a cafelei în detrimentul calității și avantajul cantității. 

Sigur că producția de cafea de nișă, de cea mai înaltă calitate, își va continua parcursul doar că, firesc, în cantități mult mai mici. În așteptarea acestei perioade, consumatorul român trebuie să fie educat pentru a face deosebirea dintre o cafea de slabă calitate și cafeaua de înaltă calitate, ba chiar, de ce nu, de cea mai înaltă calitate. Foarte mulți români mi s-au plâns de faptul că în țară ajung doar mărfuri de proastă calitate și au, în cele mai multe cazuri, dreptate. Da, se plâng de calitatea slabă a cafelei pe care sunt nevoiți să o bea. Când este vorba de o cafea bună, până la urmă fiind vorba și de sănătatea consumatorului, omul devine foarte pretențios. Și, ca să fim corecți până la capăt, românii fiind mari consumatori de cafea sunt și pricepuți la calitate. Pentru a putea să oferi românilor o cafea de cea mai înaltă calitate trebuie să mergi la plantație, nu la marile magazine sau depozite de prin țările Europei. Acolo, ca meseriaș, te informezi, chiar te documentezi și îți faci timp pentru a urmări pas cu pas tot procesul de fabricație. 

Sunt țări și țări, producătoare de cafea, așa cum sunt și diferite soiuri de cafea. Sunt plantații și plantații. Pentru o cafea de nișă te adresezi unei plantații de tradiție, extrem de exigentă în procesul de producție. Unei plantații cu un istoric remarcabil. Un exemplu dragii mei. Cafeaua industrială se prăjește la 1.000 de grade, în timp ce cafeaua de calitate, despre care vorbim, se prăjește la maximum 300 de grade. Această cafea trebuie neapărat ambalată chiar acolo, la plantație, apoi adusă în România, indiferent de costurile diferite de transport. Costa Rica este una din țările care au acest sistem de producție superexclusivist. În Costa Rica se cultivă, prin lege, numai cafea arabica. Legea este foarte strictă și s-a ajuns la performanța de a produce vestita cafea „de specialitate”, cafeaua cu cea mai înaltă calitate din lume. Această cafea reprezintă 1% din producția mondială de cafea. Și, da, aceasta a ajuns pentru prima dată în România. În sfârșit, împătimiții cafelei au la îndemână o „cafea bună” pe care să o savureze (nu să o bea) așa cum numai ei știu. Așadar putem vorbi despre România ca o nișă a celei mai bune cafele din lume. 

Dar despre asta, vinerea viitoare, dragii mei cu Jurnalul sub braț, în bună pace, siguranță și sănătate. Doamne Ajută!

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

×
Subiecte în articol: cafea calitate criza cafelei