De multe ori ne dorim să vedem frumusețile naturii de la înălțime și să avem timp să ne bucurăm de ele. Ne visăm alături de persoana iubită, printre nori, la apusul soarelui. Sau pur și simplu vrem să simțim adrenalina care ne străbate corpul când ajungem la o altitudine de sute sau chiar mii de metri. Un zbor cu balonul cu aer cald ne poate îndeplini toate aceste dorințe. Balonul cu aer cald este varianta romantică și liniștită a zborurilor de agrement și asta pentru că totul decurge lin, fără prea multe senzații tari.
Costel Bențe s-a gândit să le îndeplinească visul celor care vor să fie cu capul în nori și a pus bazele unei afaceri cu baloane cu aer cald. Baloanele lui Bențe efectuează atât zboruri de agrement, cât și zboruri publicitare. „Cu balonul putem zbura, teoretic, oriunde în țară dacă nu sunt zone restricționate și dacă vremea este bună, iar un zbor durează aproximativ o oră. Zborurile de agrement se efectuează, în funcție de zonă, până la 300 – 400 de metri sau chiar 1.000 de metri. În funcție de mărimea balonului, pot zbura două până la 10 – 12 persoane. Costul unui zbor este între 100 și 250 euro de persoană”, ne spune Costel Bențe.
Statisticile arată că zborurile cu balonul cu aer cald sunt printre cele mai sigure din lume, accidentele fiind extrem de rare. „Noi zburăm cu baloane din 1998 fără evenimente neplăcute”, ne liniștește Bențe.
Cu cine zburăm
Nu ne dă nimeni drumul spre cer fără o persoană autorizată care să dirijeze balonul. Există un pilot de balon calificat în acest scop, ne asigură Bențe. Cei care visează să piloteze un balon cu aer cald au nevoie de o licență de pilot. Pentru a obține licența este nevoie să urmați cursuri care constau în aproximativ 50 de ore de pregătire teoretică și practică și apoi să treceți examenul. Licența se obține de la Autoritatea Aeronautică Civilă și trebuie să aveți și asigurarea medicală valabilă.
DIN CE ESTE COMPUS UN BALON
Anvelopa – confecționată din poliester special, rezistent la temperaturi mari și la rupere
Nacela – confecționată din răchită sau bambus subțire
Arzătorul – orientat spre interiorul anvelopei, eliberează flăcări de până la 6 metri. Combustibilul folosit este propan sau amestec de propan cu butan
Dimensiunile unui balon variază, cu cât sunt mai multe persoane înscrise pentru un zbor, cu atât balonul este mai mare. “Baloanele cu aer cald sunt produse în străinătate, din păcate la noi nu se produc încă. Avem cinci baloane cu aer cald. Principala trăsătură a unui balon cu aer cald este volumul anvelopei. Un balon de 2-3 locuri are o anvelopă cu un volum de 2.200 de metri cubi, unul de 10 -12 locuri are o anvelopă cu un volum de 5.500 – 6.000 de metri cubi.”, ne explică Bențe.
Zborul cu balonul cu aer cald este un moment unic și ca să nu uitați prea ușor acest eveniment, când reveniți cu picioarele pe pământ, veți primi o mică surpriză. După aterizare urmează o scurtă ceremonie de „botez”, înmânarea diplomelor pentru cei care au zburat pentru prima dată cu balonul cu aer cald și ciocnirea unui pahar cu șampanie.
De ce șampanie
Tradiția de a bea șampanie după zborul cu balonul vine tot de la francezi. La începuturile zborului cu balonul, proprietarii terenurilor pe care aterizau baloanelele atacau cu pietre, bâte sau furci. Oamenii spuneau că baloanele sunt „monștri care respiră foc". Așa că piloții baloanelor le ofereau proprietarilor șampanie pentru a-i îmbuna.
Cu balonul cu aer cald pot zbura și copiii, ne spune Bențe, însă e de preferat să fie de vârste ceva mai mari, pentru a evita sperieturile de la înălțime și alte evenimente neplăcute pentru cei mici.
Cereri la înălțime
Costel Bențe mai povestește că nu duce lipsă de solicitări inedite din partea clienților. Unii vor un balon cu aer cald la nuntă. „Da, am avut astfel de cereri și chiar cereri în căsătorie făcute în timpul zborului”, spune Bențe. O cerere în căsătorie la înălțime, într-un moment liniștit printre nori nu poate primi decât un singur răspuns: da. Dacă vreți ca impactul să fie la fel de mare, cererea în căsătorie se poate face și cu ajutorul unui banner prins de balonul cu aer cald.
Zboruri publicitare
Costel Bențe s-a gândit că baloanele sale pot fi bune și pentru a face reclamă. „Pentru zboruri publicitare avem nevoie de un teren potrivit, liber de obstacole, de aproximativ 40 x 40 de metri. Balonul rămâne ancorat și se ridică la aproximativ 15 – 25 de metri, putem pune bannere de aprox 80 de metri pătrați”, explică Bențe.
Baloanele lui Bențe se ridică tot timpul anului, doar vremea trebuie să fie favorabilă. „Pentru a zbura trebuie să luați legătura cu mine din timp pentru a face o rezervare apoi totul depinde numai de condițiile meteo”, spune Costel Bențe.
Raiul din Cappadocia
Cu siguranță, din când în când, pe Facebook vă mai apare câte o poză cu multe baloane cu aer cald, foarte colorate, deasupra unor munți calcaroși, la apus de soare. Imaginea de poveste vine din Cappadocia. Zona este renumită pentru zborurile cu balon și pentru relieful deosebit. Dacă dați o fugă în Turcia în această vară, nu trebuie să ratați un zbor cu balonul cu aer cald.
Cappadocia este o regiune istorică din Turcia. Relieful constă dintr-un platou înalt de peste 1.000 de metri altitudine, care este străpuns de vârfuri vulcanice. Muzeul în Aer Liber din Cappadocia se află sub protecția UNESCO. Aici poți vizita biserici rupestre, Valea Porumbeilor, orașele subterane și multe altele.
Rugăciunea balonistului
În luna mai a acestui an, la Iași a avut loc primul festival al baloanelor cu aer cald din Moldova, care s-a intitulat „Magia Baloanelor”. Nouă baloane cu aer cald din România, Ungaria și Republica Moldova s-au ridicat pe cer la acest festival. De la „Magia Baloanelor” am aflat și despre rugăciunea balonistului, care ține tot de tradițiile legate de baloanele cu aer cald:
Fie ca vântul să te primească cu blândețe.
Fie ca soarele să te binecuvânteze cu mâinile sale calde.
Să zbori atât de sus și atât de frumos că Dumnezeu
ți se va alătura în râs și ușor
te va înapoia în brațele iubitoare ale Pământului-Mama.
Balonul cu aer cald este o aeronavă ce poate transporta până la 1.500 de kilograme. Balonul funcționează prin încălzirea aerului din interiorul anvelopei cu ajutorul arzătoarelor care se găsesc în nacela acestuia.
PRIMUL ZBOR CU BALONUL
Primul zbor liber al unui balon cu aer cald a avut loc la 21 noiembrie 1783, la Paris, Franța și a fost realizat de Jean-François Pilâtre de Rozier și François Laurent d'Arlandes, într-un balon cu aer cald construit la 14 decembrie 1782 de frații Montgolfier.