Pelerinajele religioase reprezintă mijlocul prin care creştinii pot simţi mai pregnant fiorul spiritual. De asemenea, este o călătorie înapoi în timp, păşind în locurile unde s-a scris istoria. Israelul rămâne din această perspectivă cea mai importantă destinaţie, fiind o rememorare a evenimentelor biblice. Ce poate fi mai cutremurător decât să urci pe Golgota sau să te închini dinaintea Sfântului Mormânt?
O CĂLĂTORIE INIŢIATICĂ
Agenţiile de turism oferă circuite care ating cele mai importante repere din Ţara Sfântă. Nazaret, locul unde a copilărit Iisus, este de regulă punctul de plecare, unde poate fi vizitată Biserica Bunei Vestiri (aici Arhanghelul Gavriil a anunţat-o pe Fecioara Maria că va avea un copil). Urmează Caana (menţionată în Biblie, fiind locul în care Iisus a făcut prima minune, preschimbând apa în vin), Muntele Fericirii (rămas în istorie pentru predica pe ca Iisus a ţinut-o aici) şi râul Iordan (unde Iisus a fost botezat).
La Ierusalim, pelerinii vor urca pe Muntele Măslinilor, cuprinzând cu privirea, de jur împrejur, cel mai important spaţiu al creştinătăţii. Se vizitează Biserica Înălţării Domnului, Grădina Ghetsimani, Biserica Sfântului Mormânt (ce păstrează Piatra Ungerii - cea pe care s-a aflat trupul lui Iisus, ce era pregătit de mironosiţe pentru aşezarea în mormânt, Mormântul - lespedea la căpătâiul căreia s-a închinat toată suflarea lumii, Golgota - unde se află stânca în care a fost înfiptă Crucea Răstignirii). Drumul ce duce către Golgota - Via Dolorosa - este marcat din loc în loc de cele mai importante repere ale drumului lui Iisus către Răstignire: locul în care faţa i-a fost ştearsă cu un ştergar sau momentul în care Simon din Cirene l-a ajutat să care crucea. În acelaşi timp, de-a lungul acestei străzi înguste, pietruite, sunt înşirate tarabe unde se vând articole religioase şi de artizanat local.
O altă destinaioe importantă este Bethleem, locul naşterii lui Iisus, vizitându-se Biserica Naşterii Domnului şi Sfânta Peşteră. Urmează Hozeva şi Mânăstirea Sfântul Ioan Iacob Hozevitul, pentru ca pelerinajul să se încheie la Marea Moartă şi Lida, mormântul Sfântului Gheorghe.
Pentru un circuit de şapte zile pelerinii vor plăti aproximativ 550 euro, în acest preţ fiind încluse transportul cu avionul, transferuri, autocar, cazare la hoteluri de trei şi două stele, demipensiune, ghid în limba română.
ISRAEL ŞI EGIPT - DOUĂ LUMI LEGATE PRIN CREDINŢĂ
Pelerinajul are ca punct de pornire Ierusalimul, vizitându-se cele mai importante vestigii ale creştinătăţii. Urmează Bethleem şi oraşul Ierihon de la Marea Moartă, una dintre cele mai vechi aşezări umane. Se va putea vizita locul în care au fost descoperite Manuscrisele de la Marea Moartă, pentru ca apoi, continuând călătoria, pelerinii să urce pe Muntele Lui Moise şi apoi să se închine la Biserica Sfânta Ecaterina (cel mai vechi lăcaş de cult creştin, clădită în mijlocul deşertul; găzduieşte rugul lui Moise şi un important tezaur de vechi cărţi sfinte, câteva dintre ele donate de către mănăstirile româneşti). În Cairo se pot vizita Biserica Suspendată, Catedrala Sfântul Marcu, Muzeul de Egiptologie şi cartierul copt. Preţul acestui pelerinaj este de aproximativ 550 euro, în care sunt incluse 5 nopţi cazare cu demipensiune, transport avion, transferuri, autocar, ghid în limba română.
DESCOPERIND KIEVUL
Capitala Ucrainei nu este doar o destinaţie culturală, ci şi una religioasă. Bisericile de aici găzduiesc moaştele a sute de sfinţi, fiind locuri de pelerinaj pentru creştinii veniţi în căutarea alinărilor. Cea mai importantă dintre ele este mănăstirea cunoscută sub numele de Lavra Pecerska, întemeiată la mijlocul secolul al XI-lea, aflată astăzi în patrimoniul UNESCO. Acest aşezământ de cult, cel mai mare din întregul spaţiu rus, cuprinde nu mai puţin de 100 de construcţii (Turnul Clopotelor, Trapeza, Biserica Sfânta Treime, Muzeul Miniaturilor, Tezaurul). O excursie de două zile la Kiev, în care sunt incluse două nopţi cazare, avion şi mic dejun, vă costă aproape 400 de euro.
LA PAS CU MINUNILE
Bosnia şi Herţegovina este cu siguranţă o destinaţie de vacanţă ce câştigă din ce în ce mai multă poularitate. Pentru creştini, micul sat Medjugorje este locul în care minunile prind viaţă, aici arătându-se în repetate rânduri Fecioara Maria. Pot fi vizitate Dealul Apariţei şi Muntele Krizevac, în vârful căruia se înălţă o cruce de 30 de metri, ce păstrează în interior o rămăşiţă din crucea pe care a fost răstignit Iisus. Un pelerinaj de trei zile la Medjugorje costă aproape 400 euro, fiind incluse cazarea la hotel de patru stele cu mic dejun, avion, transfer.