Din când în când e bine să dăm hotelurile de 4 stele cu all inclusive pe o incursiune în natură și somn la cort. România este cât se poate de ofertantă când vine vorba de locuri unde putem merge cu cortul sau cu rulota. Renunțarea la lux nu înseamnă o vacanță lipsită de confort. Important este să ne facem temele din timp, să ne luăm cu noi echipamentul potrivit și să nu ne aventurăm în zone periculoase.
Camping amenajat sau pe cont propriu? Aceasta este întrebarea. Depinde de fiecare ce-și dorește de la vacanță și cât de pregătit pleacă pentru a dormi sub cerul liber. Campingurile amenajate sunt aglomerate și afumate de grătarele vecinilor, dar oferă toalete, prize, loc de gătit și căsuțe dacă nu reușești să ridici cortul. Cei care își doresc să socializeze cu vecinii de cort preferă această variantă. Iubitorii de natură și intimitate pot alege locuri mai retrase unde să campeze peste noapte. Dealuri, lacuri și poieni, drumeții au multe variante la dispoziție.
Distracție pe litoralul românesc
Din Năvodari până în Vama Veche, litoralul e plin de locuri de camping pentru tinerii care vor să se bucure mai mult de natură. În Mamaia găsiți un camping modern, dotat cu toate facilitățile de care aveți nevoie. Prețurile pornesc de la 17 de lei de persoană, pentru mașină plătiți 11 lei, rulotă 20 de lei, iar pentru cort veți da 10 lei. Tarifele vor fi mai mari în luna august. Tinerii din Vama Veche au și ei la dispoziție un camping deschis în 2014, care se întinde pe o suprafață de 6.000 de metri pătrați. Tarifele pornesc de la cinci lei pentru cort și 28 de lei de persoană pentru ziua de campare. Campingurile au terase și restaurante în apropiere.
CAMPINGURI PE LITORAL
Camping 2 mai
Camping Lebăda – Năvodari;
Camping Meduza – Eforie Nord;
Camping S – Mamaia;
Camping GMP Holiday – Mamaia;
Sandalandala – Vama Veche;
Camping Palace – Venus;
Dacă nu doriți să stați pe litoral în camping amenajat, plajele ceva mai sălbatice sunt perfecte pentru a sta liniștiți la cort. În ultimii ani, însă, românii au început să invadeze și aceste mici plaje retrase, devenind tot mai greu să găsești un colt de rai retras la mare. Verificați din timp pe ce plaje aveți voie să campați, pe plaja Vadu, de exemplu, acest lucru fiind interzis.
VACANȚĂ CU RULOTA
Camperland, Valea Trotușului
1-4 persoane 40 – 105 lei/zi;
Copii 0 – 5 ani – gratuit;
Curent electric 10 lei;
Mașină de spălat 14 lei;
Vuurplaats, Fundu Moldovei
4,35 euro/persoană/zi;
Copii 0 – 3 ani gratuit;
Rulotă cu mașină 5,25 euro;
Cort și mașină 5,25 euro;
Electricitate 2,75 euro;
Toaletă/dușuri grautit ;
*plata se face în lei la cursul zilei.
Mustang Camping
11 lei/persoană/zi
Cort 6,5 lei – 11 lei;
Rulotă 13 lei;
Curent electric 11 lei;
Mașină de spălat 11 lei;
Perla Munților Apuseni
La 110 kilometri de Arad veți da peste o stațiune faimoasă în această zonă a țării: Moneasa. I se mai spune “Perla Munților Apuseni” datorită naturii a cărei frumuseţe îți taie răsuflarea, dar și a tratamentelor ce se pot face aici. Moneasa se află într-o mică depresiune, la poalele Munților Codru-Moma, la o altitudine de 280 de metri. Iubitorii de camping au la dispoziție căsuțe sau locuri unde să se instaleze cu cortul. Stațiunea are și un ștrand cu căsuțe disponibile pentru cazare. Moneasa mai este aleasă de turiști și pentru tratamentele cu apele calcice, magneziene hipotone, mezotermale, care contribuie la tratarea afecţiunilor aparatului locomotor, sistemului nervos periferic şi ale tubului digestiv. Dacă vă pretreceți vacanța aici, doar aerul pe care îl respirați vă va ajuta la refacerea organismului după boli infecţioase şi după stări de oboseală. Doctorii recomandă Moneasa pentru afecţiuni ale sistemului nervos periferic, afecţiuni neurologice periferice şi centrale, nevroză astenică şi afecţiuni asociate, afecţiuni ginecologice cronice, boli metabolice şi de nutriţie. În baza proprie de tratament a stațiunii se oferă mai multe proceduri pentru pacienți, printre care curenţi diadinamici şi interferenţiali, magnetodiaflux, ultrasunet, unde scurte, laserterapie, aerosoli, termoterapie, băi terapeutice cu ape minerale termale în căzi, băi galvanice sau kinetoterapie la sală.
Dacă ajungeți în Moneasa, atunci aveți la dispoziție mai multe obiective turistice care merită vizitate. Printre acestea se numără: Peştera Liliecilor, Cariera de Marmură, Izvorul Piatra cu Lapte, Grota Urşilor, Cuptorul de Fier, Rezervaţia de nuferi, Vârful Izoi, Stânca Laptelui, Tinoasa şi Platoul Cârstnic.
Locuinţe indiene sau case printre stufăriș
Lux și confort în natură. Cam așa se poate descrie campingul Natura Parc din Chichiș, județul Covasna. Când ajungi acolo, îți vine să dai cortul pe un bungalow cu vedere la apă. Este cel mai mare parc de agrement din România și se întinde pe o suprafață de 160 de hectare. Aici veți găsi cazare la bungalow, cu toate facilitățile și multe posibilități de distracție. Parcul dispune de teren minifotbal, de fotbal, tenis de câmp, volei de plajă, piscine, golf, loc de pescuit sau zonă de paintball. Vă puteți plimba cu barca, cu hidrobicicleta, mai puteți face echitație, ture cu ATV-ul sau mountain bike. Cu siguranță nu vă veți plictisi dacă stați aici o săptămână. Prețurile pornesc de la 10 de lei de persoană pentru o zi cu cortul și 20 de lei pentru rulotă, iar pentru căsuțe sau bungalow veți da aproximativ 80 de lei pe noapte, în funcție de sezon. Dacă nu aveți cort, puteți închiria unul din parc. Nu ai ocazia oricând să dormi într-un cort indian.
Izolaţi departe de aglomerație
Cu siguranță sunt și iubitori de drumeții care nu vor să împartă natura și locul de campare cu alți turiști. Aceștia sunt mereu în căutare de locuri frumoase și retrase, departe de aglomerație. Dacă vrei să dormi la cort în inima Retezatului, atunci Lacul Bucura este o alegere perfectă. Înainte să porniți la drum, asigurați-vă că aveți echipament ultraușor, pentru că traseul până sus poate fi dificil cu multe bagaje. Pentru a campa într-un loc în care aveți acces cu mașina, puteți alege atunci Poaiana Pelegii.
În plin sezon estival, plajele sunt la modă. Puteți alege și o plajă diferită de cea de pe litoral. Plaja Gostinu din Giurgiu e la Dunăre și este perfectă pentru această perioadă. Are nisip fin, apă, dar și pădure unde te poți răcori. E un loc destul de cunoscut, dar găsești și zone retrase unde poți campa în liniște. Partea bună este că aici poți ajunge cu mașina.
Escapadă la Refugiul Agățat
Lăsați mașina în parcare și pregătiți-vă ruscacul pentru o urcare în munții Parâng. Drumul poate porni din Petroșani, județul Hunedoara, și mergeți pe traseul Groapa Seacă - Lacul Roșiile, sub căldarea Roșiile, în pădure. Din pădure veți ieși într-o poieniță de poveste ce adăpostește un Refugiu din lemn construit în anii ’80 pe o stâncă. Turiștii pot dormi în Refugiu sau pot campa în poieniță. În apropiere curge un râu care este sursă bună de apă potabilă. Refugiul are un "hol" la intrare și o cameră cu 2 priciuri suprapuse unde pot dormi 10 persoane în condiții lejere. În caz extrem, aici se pot adăposti până la 30 de persoane. Înăuntru mai găsiți o sobă funcțională și o masă cu băncuță. E posibil să dați și peste alți turiști acolo, așa că veți împărți refugiul frățește, asta dacă nu dormiți la cort. Locul este minunat pentru o evadare în natură, departe de lume, însă atenție la animalele sălbatice. Vă aflați totuși la o altitudine de peste 1.700 de metri, în sălbăticie.
Pe lista locurilor unde puteți să petreceți o vacanță în liniște la cort mai sunt Babou Camping din Breb, Cheile Dobrogei, Valea Cernei, dealul Stimbavului din Holbav, Șaua Căprioarei, Lacul Cinciș din Hunedoara, Masivul Penteleu și multe altele.
Aveţi grijă la pregătiri
Fie că mergeți într-un camping amenajat, fie că vă aventurați în natură, este esențial să vă faceți bagajele corespunzător. Puteți lua tot ce aveți nevoie dacă mergeți cu mașina, însă lucrurile se schimbă dacă alegeți un loc de campare unde ajungeți doar pe jos. Atunci bagajul trebuie să fie uşor și este important să aveți la voi instrumente de supraviețuire pe munte. Hainele din polar, ceva de pus pe cap, pentru că și vara este frig, bocanci de drumeții, folie de supraviețuire, trusă de prim ajutor, briceag multifuncțional și multe altele. Asigurați-vă că vremea este bună pentru dormit în cort și verificați care este cea mai apropiată cabană de locul unde campați, în caz că aveți nevoie de un loc unde să vă refugiați.
CUM FACEM BAGAJUL
Cort, sac de dormit, saltea;
Haine din polar dacă mergeți la munte;
Lanterne, baterii, saci de gunoi, trusă de prim ajutor;
Faimosul briceag multifuncțional;
Mese și scaune de camping (dacă mergeți cu mașina);