Românii care încă nu s-au hotărât unde își vor petrece minivacanța de Paște au de unde să aleagă destinații care să le ofere o experiență care îmbină perfect sacrul cu laicul, sărbătoarea creștină cu peisaje magnifice, dar și cu excursii culturale fascinante. Credincioșii care deja au ales pelerinajele organizate cu ocazia acestei sărbători vor avea un program ecumenic prestabilit, însă li s-ar putea alătura și alți doritori de experiențe desoebite, în această perioadă marcată de sărbătoarea Sfintelor Paști. Mulți s-ar putea inspira din circuitele ecumenice, care includ cele mai importante obiective.
Pentru a îmbina credința cu frumusețea naturii și descoperirile culturale, unul dintre cele mai recomendate pelerinaje cu ocazia Sfintelor Paști este organizat de agenția de turism a Bisericii Ortodoxe Române, Basilica Travel, la Mănăstirea Caraiman, de la Bușteni. Pentru o excursie de trei zile, cu două nopți de cazare, în perioada 6-8 aprilie, pelerinii plătesc 355 de lei, dacă se formează un grup de 40 de persoane, prețul fiind variabil, în funcție de numărul pelerinilor și confortul ales. Circuitul include și alte obiective culturale, pe un traseu care pornește de la București: Mănăstirea Ghighiu, Mănăstirea Sinaia, Mănăstirea Sfânta Treime de la Bușteni, Biserica Sfântul Nicolae, din Scheii Brașovului, Biserica Adormirii Maicii Domnului din Brașov, Mănăstirea Sfântul Ioan Botezătorul, din Poiana Brașov și masa festivă de Paști la Mănăstirea Țigănești. Întregul circuit include, astfel, unele dintre cele mai frumoase destinații pe care românii le aleg pentru vacanțe, pe lângă experiența sacră.
Sub Crucea de pe Caraiman
Mănăstirea Caraiman oferă și o priveliște de vis, în localitatea turistică Bușteni, la poalele masivului Caraiman, fiind parcă străjuită de Crucea de pe Caraiman. Poate caza 100 de pelerini, în cele trei corpuri de clădire destinate turismului ecumenic. Fiecare cameră are baie proprie. O altă ofertă pe care Basilica Travel o face credincioșilor, pentru Paști, este pelerinajul la mănăstirea Sâmbata de Sus, unde costurile pentru trei zile, respectiv două nopți de cazare, în aceeași perioadă, sunt de 380 de lei de persoană, în aceleași condiții ca și în cazul pelerinajului la Mănăstirea Caraiman. Traseul inclus în ofertă este plin de surprize plăcute pentru cei care aleg acest pelerinaj, parcurgând un traseu asemănător, în prima zi: Sinaia, Bușteni, Brașov. În acest circuit, întoarcerea se face pe la Mănăstirea Cozia, unde este programată și masa festivă de Paști.
Frumusețile Moldovei și Bucovinei
Foarte mulți români aleg pentru minivacanța de Paști pelerinajele sau circuitele laice la mănăstirile din Moldova și Bucovina. Un pachet oferit de agenția BOR în această zonă, cu patru nopți de cazare, costă 630 de lei și atinge foarte multe obiective, pornind tot din București: Sinaia, Brașov, Miercurea Ciuc, Lacu Roșu, Cheile Bicazului, Mănăstirea Bistrița, zidită de domnitorul Alexandru cel Bun în anul 1406, apoi Piatra Neamț, cazarea fiind asigurată la Mănăstirea Neamț.
Pentru un circuit laic în aceeași zonă, se poate alege un pachet complet, cu excursii la mănăstiri și cazare în condiții de patru stele, la Roman, și masa festivă de Paști la Hanu Ancuței, cel din povestirea cu același nume, scrisă de Mihail Sadoveanu, care și-a păstrat farmecul și tradiția.
În circuit sunt incluse și obiective culturale, precum Cetatea Neamțului sau castelul de la Miclăușeni, dar și excursii în cele mai frumoase zone montane în care se poate ajunge cu autocarul, în cel mult două ore, precum Cheile Bicazului sau Lacu Roșu.
Circuite turistice, la mănăstiri celebre
Din Neamț se pot face excursii de o zi, atât în circuitele ecumenice, cât și în cele laice, la Mănăstirea Sihastria, Mănăstirea Secu, Mănăstirea Sfântul Ioan cel Nou de la Suceava și la Cetatea de Scaun a Sucevei. Un alt traseu se poate face la mănăstirile Voroneț, Moldovița, Sucevița și Putna, iar pentru cei care aleg un pachet turistic ecumenic ce include cazare la Mănăstirea Putna, se poate pleca spre mănăstirile Sucevița, Bogdana, și Dragomirna, aceasta din urmă fiind unică în lume prin arhitectură și mai ales una dintre puținele mănăstiri ortodoxe fortificate, situată la circa 20 de kilometri distanță de Suceava, unde se poate vizita apoi Cetatea de Scaun, recent renovată, cu fonduri europene.
Maramureșul și Transilvania, pregătite de oaspeţi
Foarte căutate sunt și pelerinajele în Maramureș și în Transilvania. Prețul unui astfel de pelerinaj de cinci zile, cu plecarea din București, este de 650 de lei, la agenția de turism a BOR, și include vizite la Mănăstirea Sinaia, Mănăstirea Sfânta Treime, din Bușteni, Biserica Sf. Nicolae din Scheii Brașovului, Mănăstirea Sighișoara, Mănăstirea Recea, apoi, a doua zi, Mănăstirea Nicula, Mănăstirea Rohia din Dej, traseul ajungând până la Târgu Lăpuș, Vișeu de Sus, Sighetu Marmației, iar de aici la Săpânța, Telciu, Năsăud, Beclean, Dej, Gherla și Turda, unde se poate vizita cea mai frumoasă salină din România, care a fost transformată într-o atracție deosebită pentru turiștii străini, oferind imaginea și senzația că au ajuns într-o bază extraterestră. O altă atracție a acestui traseu este Mănăstirea Râmeț, apoi se poate alege continuarea traseului spre Alba Iulia și Sibiu.
Circuit între Deltă și Marea Neagră
Și Dobrogea poate fi locul ideal pentru un circuit ecumenic sau laic de Paște. Un pelerinaj la mănăstirile dobrogene, la Basilica Travel, costă 495 de lei de persoană pentru trei zile și două nopți de cazare în cameră dublă. Traseul este București - Drajna - Slobozia -Țăndărei - Hârșova - Frecăței, la Mănăstirea Celic Dere, din partea de nord a Dobrogei, una dintre cele mai importante centre de spiritualitate dintre Dunăre și Marea Neagră, apoi la mănăstirile Cocoș și Saon, cazarea fiind asigurată la Tulcea. A doua zi este dedicată unei excursii în Delta Dunării și o vizită la Catedrala Episcopală din Tulcea. Cea de-a treia zi este dedicată vizitei la Catedrala Arhiepiscopală din Constanța, apoi la Mănăstirea Sfânta Maria din Techirghiol și la Mănăstirea Peștera Sfântul Apostol Andrei. Pelerinajele se pot face și pe meleaguri bănățene. Tot agenția BOR organizează astfel de excursii de patru zile, cu plecarea din București, pe un traseu care poate satisface și toate gusturile celor care aleg un circuit laic. Plecarea se face din București, spre Mănăstirea Caraiman din Bușteni, apoi spre Cetatea Făgărașului, Mănăstirea Sâmbata de Sus, din Deva, iar prima noapte de cazare este la Hunedoara. Se vizitează Cetatea Devei, considerată una dintre cele mai importante fortificații medivale din Transilvania, ridicată în anul 1.269. Apoi se merge spre Ilia – Săvârșin – Radna – Mânăstirea Gai, unde se vizitează Biserica din zid, ctitorită de Episcopul de Arad Sinesie Jivanovici, între 1.760 și 1.762. În continuare, traseul merge către Catedrala Arhiepiscopală din Arad, riidcată în anul 1.706, urmând Mănăstirea Hodos-Bodrog, una dintre cele mai vechi așezăminte monahale din România, ridicată în anul 1.177. de la Arad se pornește către Timișoara, unde se vizitează Catedrala Mitropolitană, Mănăstirea Timișeni, aoi se pleacă spre Moldova Veche, Mănăstirea Sfânta Ana, așezată pe defileul Dunării, unul dintre cele mai frumoase locuri naturale din țară. De aici se poate merge la Orșova, de unde se pot face plimbări pe Dunăre, spre Drobeta Turnu Severin.
Biserica de gheață, pe Transfăgărășan
Și Transfăgărășanul este un loc ideal pentru pelerinaje, dar și pentru circuitele turistice laice. În drumul de la București, o primă oprire se poate face la Mănăstirea Curtea de Argeș, apoi la Vidraru, la Mănăstirea Sfântul Ilie Paltinu, apoi la Bâlea Lac, unde încă mai poate fi vizitată Biserica de Gheață, construită în fiecare an pentru credincioșii care ajung în vârful masivului Făgăraș. Perioada de temperaturi foarte scăzute, prelungită anul acesta, face posibilă viiztarea complexului construit din gheață la Bâlea Lac până spre sfârșitul lunii aprilie, astfel încât se mai pot bucura de zăpadă cei care iubesc iarna. De aici se poate urma trseul pelerinilor, spre Mănăstirea Sâmbata de Sus, Sibiu, Râșnov, Predeal, Sinaia.
Valea Prahovei și Valea Oltului
Brașovul poate fi punctul central al unui pelerinaj cu ocazia Sfintelor Paști, dar poate fi și cea mai bună alegere pentru cei care nu aleg neapărat un circuit ecumenic. Un circuit care include Brașovul poate face legătura între frumusețile de pe Valea Prahovei și cele de pe Valea Oltului. Pelerinajul la Mănăstirea Șinca Veche este oferit de agenția BOR la prețul de 225 de lei, cu o singură noapte de cazare, incluzând o vizită la Curtea de Argeș, apoi la Mănăstirea Cozia, la Sibiu, cazarea fiind asigurată la Mănaăstirea Sâmbata de Sus. De aici se pornește, a doua zi, spre Mănăstirea Șinca Veche unde marea atracție este zona rupestră, din secolul al XVIII – lea. Grota de aici este subiectul multor legende pe care geologii nu le susțin, însă nici nu le pot explica în totalitate.
Prislop și noile atracții ecumenice
În ulitmii ani, foarte mulți credincioși au ales pelerinajele în Țara Severinului și Pasul Prislop, cu plecarea de la București, vizită la Mănăstirea Govora, apoi la Mănăstirea Bistrița, la Hurezi, și Târgu Jiu. Pelerinii vizitează a doua zi Mănăstirea Lainici, sihastrie unde a trăit Sfântul Cuvios Irodion. De aici se pornește spre Petroșani, Hațeg, ajungându-se la Mănăstirea Prislop, unde se află mormântul Părintelui Arsenie Boca. În continuare se poate vizita Ulpia Traiana Sarmizegetusa, cazarea fiind la Hunedoara sau la Deva.
Rubrică muzee
Muzeele României
„Calea Eroilor” din Târgu Jiu
Ansamblul sculptural Constantin Brâncuși de la Târgu Jiu este cunoscut și sub numele „Calea Eroilor”, fiind un omagiu adus eroilor căzuți în timpul Primului Război Mondial. A fost proiectat și construit de Constantin Brâncuși, și inaugurat la 27 octombrie 1938. Cele patru componente sculpturale, Masa tăcerii, Aleea scaunelor, Poarta sărutului și Coloana infinitului sunt dispuse pe aceeași axă, orientată de la apus spre răsărit, cu o lungime de 1.275 de metri. Masa tăcerii este lucrată în calcar, reprezentând masa care precede bătălia. Timpul este dispus în clepsidre - scaunele care înconjoară masa rotundă. Aleea scaunelor include două bănci și 30 de scaune sculptate în piatră, dispuse de o parte și de alta a aleii, în grupuri de câte trei. Acestea fac legătura între Masa tăcerii și Poarta sărutului, situată spre est, la intrarea în parc. Poarta este construită din travertin, făcând trecerea spre o altă viață. Motivul sărutului, prezent pe stâlpii porții, ar putea fi interpretat și ca ochii ce privesc spre interior. Coloana infinitului simbolizează spiritul infinit sau sacrificiul infinit al eroilor. De asemenea, corespunde motivului axis mundi – axa lumii sau stâlpul casei, ce se regăsește în toate temele artei populare românești. Înaltă de 29,33 de metri, Coloana este constituită din 16 module romboidale, din fontă.
Vindecările de la Mănăstirea Cozia
În această perioadă a sărbătorilor creștinești, una dintre cele mai căutate destinații, atât pentru pelerini, cât și pentru turiștii care vor să îmbine o excursie cu o experiență religioasă, este Cozia. Puțini știu că în interiorul mănăstirii se află și un bazin cu apă termală, la care au acces doar fețele bisericești, dar băile cu apă termală se pot face în toată această zonă, în stațiunile Călimănești și Căciulata, care sunt situate foarte aproape de Cozia. Oferta balneară din această zonă s-a extins și s-a diversificat după 1990, când pensiunile au început să construiască bazine cu apă termală, făcând concurență vechilor hoteluri. Recent, Aqua Park Cozia a completat posibilitățile de agrement care pot fi desfășurate în zonă, oferindu-le turiștilor posibilitatea de a se bucura de mai multe piscine cu apă termală. Parcul acvatic este deschis tot timpul anului. Temperatura apei este de 37 de grade Celsius. Spre deosebire de alte surse de apă termală din țară, recomandate doar pentru tratament, nu și pentru agrement, aici nu sunt astfel de contraindicații, iar relaxarea în bazine rezolvă și problemele de sănătate.