x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Calatorii Colinde și gogoși pentru turiști, la Pietroșița și Moroeni

Colinde și gogoși pentru turiști, la Pietroșița și Moroeni

de Diana Scarlat    |    04 Dec 2023   •   19:41
Colinde și gogoși pentru turiști, la Pietroșița și Moroeni

Nordul Dâmboviței „fură startul” sărbătorilor, organizând un adevărat maraton al colindelor, în comunele Pietroșița și Moroeni, la sfârșitul acestei săptămâni.

Sâmbătă, 9 decembrie, grupurile de colindători vor susține concerte într-un conac boieresc din centrul comunei Pietroșița, lângă Primărie, unde toți vizitatorii, inclusiv turiștii, vor primi gogoși calde din partea gazdelor. Concertul de colinde va începe la ora 16.00, la Casa Manolescu, monument istoric din centrul comunei, unde gazdele vor amenaja un Belen – reconstituirea scenei nașterii Domnului Iisus, chiar în fostul grajd al vechiului conac boieresc. Comuna Pietroșița este situată la doar 26 de km distanță de Sinaia, pe DN71 Târgoviște-Sinaia. Gospodinele le vor împărți oaspeților colaci și gogoși calde, de post, conform tradiției, pe toată durata desfășurării evenimentului.

 

A doua zi, la Moroeni va avea loc cea de-a V-a ediție a Festivalului Colindelor, care va începe cu o paradă a costumelor populare care se va desfășura între orele 11.00-12.00, pe DN71. Parada cetelor de colondători va porni din capul satului (zona Stadion), până în centru, la Căminul Cultural, unde publicul este invitat la un concert de colinde. După paradă va urma concertul de colinde care va fi deschis de îndrăgitul artist Paul Surugiu (Fuego), acesta fiind reprezentativ pentru muzica laică de Crăciun. După recitalul susținut de Fuego, pe scena festivalului vor urca, pe rând, toate cetele de colindători, pentru a interpreta creațiile folclorice autentice, specifice fiecărei zone din care provin: comuna Moisei – județul Maramureș, comuna Borca - județul Neamț, comuna Ilișești - județul Suceava, comuna Vorona – județul Botoșani și colindători locali - vor susține un spectacol unic, într-o atmosferă de sărbătoare care îmbină armonios tradiționalul și contemporaneitatea.

 

Ideea centrală a festivalului este aceea de a pune laolaltă creațiile folclorice autentice din toate regiunile istorice ale României cu cele religioase, dar și cu cele laice, de autor – pentru că toate tipurile de colind au fost asimilate sărbătorii Nașterii Domnului Iisus, așa cum este percepută în contemporaneitate. Turiștii care vor dori să participe la spectacolele organizate sâmbătă și duminică, 9-10 decembrie, vor avea intrarea liberă și vor putea participa inclusiv la tombola organizată duminică de Primăria Moroeni. Zona Pietroșița-Moroeni este perfectă pentru un weekend în natură, înainte de Crăciun.

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

×