x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Calatorii Conexiuni rutiere mai ușoare și mai rapide în Grecia, datorită investițiilor UE

Conexiuni rutiere mai ușoare și mai rapide în Grecia, datorită investițiilor UE

de Diana Scarlat    |    25 Mar 2022   •   08:30
Conexiuni rutiere mai ușoare și mai rapide în Grecia, datorită investițiilor UE

Grecia are unele dintre cele mai bune autostrăzi și conexiuni rutiere din Europa. Investițiile din fonduri europene au ajutat foarte mult țara să-și dezvolte turismul, inclusiv prin infrastructura rutieră.

 

Cei care călătoresc în Grecia sunt încântați și de posibilitatea de a vizita mai multe destinații și obiective turistice la care pot ajunge foarte ușor, cu mașina personală, cu motocicleta sau cu autocarul, datorită drumurilor foarte bune.  

Legături mai bune de transport înseamnă noi oportunități economice și o creștere mai rapidă. Unul dintre cele mai mari proiecte de infrastructură din Europa este Autostrada Egnatia, de după anul 2000, este autostrada Est-Vest care leagă portul Igoumenitsa de la Marea Ionică de Alexandroupoli, lângă granița cu Turcia. Sistemul de autostrăzi PATHE a fost îmbunătățit substanțial și leagă portul sudic Patras de Atena și Salonic, mergând în continuare spre nord, până la granița cu Macedonia de Nord. Al treilea sistem major de autostrăzi din Grecia este Autostrada Ionică, ce leagă Patras de Igoumenitsa. În zona extinsă a Atenei, noua șosea de centură Attica Highway a schimbat substanțial transportul rutier în regiunea capitalei și este o rută logistică importantă, conectând aeroportul cu centre logistice, porturi maritime și gări. Aceste artere principale au un standard ridicat și multe dintre drumurile secundare ale Greciei au fost construite și îmbunătățite pentru a oferi întreprinderilor și cetățenilor cele mai bune conexiuni posibile.

Legături esențiale

Unul dintre cele mai bune drumuri din Grecia este Autostrada Ionică, inaugurată în anul 2017, construită cu fonduri europene, în proporție de 100%. Un proiect de succes, finanțat din fondurile politicii de coeziune, parte a măsurilor excepționale pe care Comisia Europeană le-a propus în planul din anul 2015, când Grecia era afectată de criza economică. Uniunea Europeană a investit pentru a îmbunătăți viața de zi cu zi a cetățenilor greci, cu drumuri mai sigure și timp de călătorie redus. Autostrada Ionică are lungimea de 200 de kilometri, leagă orașul Ioannina din regiunea Epir (nord-vestul Greciei) de Antirrio, în vestul Greciei, și reduce timpul de călătorie cu două ore. Autostrada ajunge în peninsula Peloponez din sud, prin podul Rio-Antirrio, finanțat de UE, și, în nord, permite acces mai ușor la țările vecine Greciei din Balcanii de Vest. 

Autostrada Ionică este parte a uneia dintre cele cinci concesiuni de autostrăzi finanțate de UE în Grecia, fiind în legătură cu Autostrada Moreas în Peloponez, Autostrada Egee, care leagă Atena de Salonic, Autostrada Olympia, de la Corint la Patras, și secțiunea de mijloc a Autostrăzii E65, din centrul Greciei. Acestea au fost fost finanțate cu 3,6 miliarde de euro, din fonduri UE. Prin conectarea perfectă a Greciei cu restul Europei de-a lungul unei rețele transeuropene strategice și permițând un flux fluid de persoane și mărfuri, aceste cinci autostrăzi aduc o contribuție esențială la o creșterea economică a țării.

Grecia avea o infrastructură foarte bună încă de la începutul anilor 2000. În contextul Jocurilor Olimpice din 2004, de la Atena, apoi al investițiilor în anii următori, s-au făcut foarte multe îmbunătățiri, permanent.

×