x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Calatorii Cum putem găsi prețurile cele mai mici la pachetele turistice

Cum putem găsi prețurile cele mai mici la pachetele turistice

de Diana Scarlat    |    18 Feb 2022   •   07:45
Cum putem găsi prețurile cele mai mici la pachetele turistice

Scumpirile se regăsesc deja și în prețurile pachetelor turistice, atât în țară, cât și în străinătate, de la începutul acestui an.

Dar această piață a vacanțelor și excursiilor are câteva reguli de bază care încă sunt valabile și pot aduce mari beneficii. Agențiile de turism fac cele mai mari reduceri de prețuri, oferind și garanții, conform legislației naționale și internaționale. Ofertele „early booking” ale touroperatorilor sunt cele mai avantajoase, oferind predictibilitate pieței, dar și reduceri substanțiale de preț clienților, care își pot programa vacanțele și excursiile cu mai multe luni înainte de data intrării la cazare. Cei care cunosc deja piața ofertelor turistice se pot orienta în funcție de promoțiile pe care le-au lansat agențiile.

Prețurile au crescut cu circa 20%, la toate pachetele turistice, însă mai sunt multe oferte speciale, foarte avantajoase. „Pentru România, tarifele au crescut, dar mult sub ritmul creșterii prețurilor la utilități. Putem vorbi de o creștere de 10%, maximum 20%. Observăm cu toții că, până la urmă, costurile vieții de zi cu zi au crescut foarte mult, în România. Iar hotelierii au fost și nevoiți să țină închis luni de zile, să-și diminueze capacitatea de cazare și să investească pentru regulile de securitate și de igienă. Pe extern, avantajoase sunt ofertele «early booking» și ofertele speciale. Tarifele deja negociate și anunțate de agențiile de turism rămân identice”, a explicat, pentru Jurnalul, consultantul în turism Traian Bădulescu. Există și excepții, care nu înregistrează creșteri de preț, ci scăderi, după ce numărul de cereri pentru respectivele destinații a urcat constant, în ultimii doi ani. „Pentru destinații exotice operate cu curse charter de către agențiile de turism, precum Zanzibar, Republica Dominicană, Maldive etc., tarifele sunt chiar mai mici decât înainte de pandemie, ținând cont că vin în medie 150 de turiști pe cursă aeriană și există putere de negociere. Astfel, la ora actuală pot fi oferte speciale pornind de la 1.100-1.200 de euro de persoană, față de 1.700-2.000, de la cât porneau ofertele în trecut”, mai explică Traian Bădulescu.

Reduceri calculate din timp de hotelieri

Pentru anumite destinații, este posibil ca tarifele să fie mai mari cu până la 20-25%, de acum înainte. Turiștii au făcut rezervări mai ales pe ultima sută de metri, până la finele anului trecut, din cauza nesiguranței generate de pandemie. Din acest an, observăm o ușoară creștere a rezervărilor tip early booking, la care peste 55% dintre români apelau în perioada post pandemică, cel puțin pentru sezonul estival, pentru destinații precum Grecia, Turcia, Bulgaria, Spania sau litoralul românesc. Pe de altă parte, turiștii au optat pentru regiuni și destinații verzi, cu mai puține restricții. S-a observat creșterea mare a rezervărilor pentru Egipt sau pentru anumite destinații exotice, precum Zanzibar, Maldive sau Republica Dominicană. În această nouă configurație a pieței internaționale, unele țări și-au luat măsuri din timp, pentru a asigura creșterea numărului de turiști în acest an. „Sezonul estival 2022 aduce pentru litoralurile românesc și bulgăresc reduceri early booking de până la 50%, avansuri mici de maxim 10% și diferență de 90% cu 10 zile înainte de intrare la cazare. În general, reducerile early booking pornesc de la 10-15% și ajung la 50%. Media este de 25-30%. Turiștii se interesează deja de ofertele early booking și au început să rezerve. Se observă un optimism destul de ridicat, cel puțin pentru sezonul estival 2022, față de cele două litoraluri apropiate: atât cel românesc, cât și cel bulgăresc. De asemenea, au început rezervări și pentru alte destinații tradiționale de vară ale românilor – Grecia, Turcia, Spania, Egipt, Cipru, Italia, Malta – cu reduceri între 10% și uneori 45-50%”, mai spune consultantul.

Specialiștii în turism recomandă rezervările din timp, „early booking”, pentru ca turiștii să fie siguri că își asigură un loc la hotelul preferat, la un preț și la condiții superflexibile.

Pentru Egipt, tarifele pornesc de la 500 de euro de persoană cu zbor inclus, pentru Turcia, de la 400 de euro de persoană, pentru Spania, de la 600 de euro de persoană, pentru Grecia, de la 350 de euro de persoană, pentru Cipru și pentru Italia de la 500 de euro de persoană. Firește, în vârf de sezon - iulie și august - tarifele sunt mai ridicate.

Traian Bădulescu, consultant în turism

Unde mergem în februarie și martie

Pentru schi și sporturi de iarnă, principalele destinații alese de români sunt România, Bulgaria, urmate de Austria, Italia, Elveția și Franța. De asemenea, vor fi oferte de Dragobete, 1 și 8 Martie. „Pentru România, într-o stațiune montană, un sejur de 5 nopți pornește de la 500 de lei de persoană. În Bulgaria, există și oferte cu 200 de euro camera pentru 7 nopți, într-o stațiune montană precum Bansko, Pamporovo sau Borovets. O stațiune de iarnă inedită și din ce în ce mai căutată de români este Kopaonik, cea mai mare stațiune de schi din Serbia și, fără îndoială, una dintre cele mai frumoase destinații din această parte a Europei. Pe lângă faptul că reprezintă unul dintre cei mai frumoși masivi montani din Serbia, Kopaonik dispune de potențial natural unic, având aproximativ 200 de zile însorite și în jur de 160 de zile cu zăpadă pe an. Aici, un pachet turistic pentru cinci nopți pornește de la 430 de euro pentru o cameră”, explică Traian Bădulescu. Pentru Austria, ofertele pornesc de la 300-400 de euro de persoană pentru cinci nopți de cazare. Cei care caută city break-uri au ales în continuare destinații precum Istanbul, Barcelona, Paris, Roma, Viena, Budapesta, Praga sau Londra. Tarifele pornesc de la 200-300 de euro de persoană cu tot cu zbor și firește, pot depăși 800-1.000 de euro de persoană, în funcție de hotel și de destinație.

×