Numeroase studii arată că numărul furturilor și al pătrunderilor prin efracție crește în timpul vacanțelor, mai ales în perioada verii. Acesta este motivul pentru care, dacă pleci în concediu, ar trebui să îți iei toate măsurile de siguranță. Pentru a evita surprizele neplăcute la întoarcere, iată câteva sfaturi pe care le poți urma pentru a-ți proteja casa.
Verifică asigurarea pentru locuință
În cazul unei probleme specificate în polita de asigurare a locuintei, documentul va fi cel cu ajutorul căruia vei obține despăgubiri, în limitele garanțiilor și plafoanelor agreate de cele două părți. Asigură-te că aceste garanții sunt actualizate, pe de o parte, pentru a reflecta valoarea proprietății și, pe de altă parte, pentru a respecta cu strictețe cerințele privind securitatea ale companiei cu care ai încheiat contractul.
Fă-ți locuința inaccesibilă
Pentru a-ți proteja casa și a-ți petrece concediul liniștit, există diferite dispozitive cu care îți poți accesoriza casa. Hoții nu au nevoie decât de câteva minute pentru a intra într-o casă și a fura bunurile de preț. Adoptarea unui sistem de securitate performant, constând în alarme, camere de supraveghere video și diverse aplicații, face posibilă prevenirea furturilor și descurajarea spărgătorilor cu puțină experiență, care vor prefera să pătrundă în case care nu sunt foarte sigure și ale căror locuitori sunt mai puțin atenți.
● Ușa rămâne punctul de intrare preferat pentru spărgători. Acesta este motivul pentru care necesită o atenție maximă. O ușă antiefracție poate fi capabilă să reziste unei încercări de pătrundere timp de 5 minute, iar acest fapt va descuraja spărgătorii. În zonele cu risc de spargere, de exemplu, balamalele, ușa este dotată și cu protecții mecanice, dar și cu o încuietoare rezistentă. Aceste uși vin în multe variante, ceea ce face integrarea lor ușoară din punct de vedere estetic. Înainte de plecare, este important să verifici dacă toate ușile sunt blocate corect.
● De asemenea, poți să dotezi casa cu niște ferestre antiefracție sau protejate cu grilaje integrate în zidărie. Evită-le pe cele fixate cu șuruburi sau care au capete sudate. Barele trebuie să fie suficient de groase și dese pentru a nu putea fi împinse sau răsucite. Închiderea obloanelor trebuie să fie la fel de eficientă, fie că este vorba despre încăperile principale sau cele ale instalațiilor sanitare și ale altor ferestre secundare. Dacă locuiești la casă, nu uita să te asiguri că magazia este inaccesibilă, mai ales dacă ai echipamente scumpe depozitate în ea.
● Există aplicații cu ajutorul cărora poți aprinde luminile, televizorul și radioul, întotdeauna la ore aleatorii, pentru a crea iluzia că ești acasă. Înainte de a opera, spărgătorul cercetează adesea împrejurimile pentru a se asigura că nu există ocupanți în casă. Vizita regulată a unui vecin, a unei rude sau a unui prieten poate face să pară că ești acasă, dar cel mai util este ca acesta să nu vină mereu la aceeași oră. Roagă persoana respectivă să îți ridice corespondența, pentru că o căsuță poștală plină poate atrage atenția spărgătorilor.
● Există, de asemenea, o gamă de alarme cu fir sau wireless, mai mult sau mai puțin sofisticate, pe care le poți instala singur sau cu ajutorul unui profesionist. Ele pot fi echipate cu o unitate centrală, cu detectoare de intruziune, de mișcare, emițătoare de semnal sonor și luminos etc. Aceste dispozitive pot fi cuplate cu un sistem de transmisie telefonică a alertei către poliție, dacă este necesar.
● Pentru a-ți ascunde obiectele de valoare și bijuteriile, poți alege un seif încorporat, care se ascunde ușor.
● Nu înregistra un mesaj pe robotul telefonic care să indice că ești plecat de acasă. Redirecționarea apelurilor este o opțiune ușor de activat. Evită, de asemenea, să faci un anunț pe rețelele de socializare online, unde informațiile se răspândesc repede.
Vacanțele trebuie să fie un moment de relaxare, de aceea este important să îți aloci timp pentru a-ți securiza casa, limitând astfel riscul de a avea surprize neplăcute la întoarcerea acasă.