Ne aflăm la final de vară, dar perioada vacanțelor nu s-a încheiat. Mulți români preferă să-și lase concediul pe finalul verii, când temperaturile sunt ceva mai suportabile, iar destinația preferată pare a fi litoralul Mării Negre. Însă România ascunde multe comori ale naturii, care merită descoperite. Dacă vă place să străbateți țara, dar nu vreți să vă faceți programul în funcție de cazările la hoteluri sau pensiuni, rulota este o idee bună. O rulotă vă dă libertatea de mișcare și vă puteți gospodări cum vreți în concediu. Sunt destul de mulți iubitori de vacanțe cu rulota în România, așa că pentru ei au apărut campinguri special amenajate în mai multe colțuri ale țării.
Mustang Camping
La poalele Munților Gurghiu, în localitatea Câmpu Cetății din județul Mureș, găsiți Mustang Camping. Un camping situat în inima Transilvaniei, departe de aglomerația orașelor. Mustang Camping se întinde pe o suprafață de un hectar și, pe lângă locurile de campare pentru rulote, există locuri de campare și pentru corturi, dar și căsuțe de închiriat. În camping găsiți un bloc sanitar, bucătărie complet utilată și un foișor pentru grătare. Turiștii se pot plimba cu bicicleta pe potecile de pădure marcate, se pot plimba chiar și cu căruța sau pot pescui în heleșteurile satului. Mustang Camping are 40 de parcele amenajate cu gazon, pentru rulote, iar printre serviciile oferite se numără cu- rentul electric, mașină de spălat și Wi-Fi gratuit. La cerere, se pot organiza excursii.
Vuurplaats din Fundu Moldovei
Mergem acum în județul Suceava, în Fundu Moldovei, unde întâlnim campingul Vuurplaats. Un camping situat în partea de nord a Munților Carpați și care oferă un peisaj de poveste: munți, dealuri, o livadă de peri și râul Moldova care curge chiar în spatele campingului. Turiștii cazați la Vuurplaats pot face baie în râu, iar seara se pot bucura de un foc de tabără. Nu există bucă- tărie pentru gătit, dar pentru o sumă mică, puteți închiria echipament pentru gătit cum ar fi butelii, tigăi și alte vase. Prețurile la Vuurplaats sunt în euro, însă plata se face în lei , la cursul zilei. Dacă sunt destui doritori, administratorii campingului pot organiza excursii la faimoasele mănăstiri din zonă, pe masivul Rarău, la Atelierul de Ceramică Neagră Marginea și în alte zone cu atracții turistice.
Camperland: vin de casă și pâine caldă
Camperland se găsește pe frumoasa Valea Trotușului, între Dărmănești și Comănești, în județul Bacău. Nu este un simplu camping, ci o cunoscută firmă care se ocupă și cu vânzarea și repararea de rulote. Dacă ajungi la Camperland, vei fi întâmpinat cu vin, dimineața ai parte de pâine caldă, proaspătă , iar dacă ai probleme cu rulota, nu-i nimic, ai unde să o repari. Camperland are 60 de locuri de campare cu toalete și dușuri, terase pentru grătare, mașină de spălat, mașină de uscat și curent electric. Și aici, pentru cei care nu vor să stea într-un loc, se pot organiza excursii la obiectivele turistice din zonă cum ar fi mina de sare din Trotuș, Slănic Moldova, Cheile și Cascada Slănicului sau Păstrăvăria Cărunta.
Tarife Vuurplaats
Adulți: 4,25 euro Copii 0-3 ani: Gratuit Copii 3-12 ani: 2,25 euro Rulotă cu mașină: 5,25 euro Camper: 5,25 euro Cort și mașină: 5,25 euro Electricitate: 2,75 euro Toaletă/Dușuri: Gratuit Câine: 1 euro Wi-Fi: Gratuit
Tarife Camperland
Adulți: 1 persoană: 40 lei; 2 persoa- ne: 55 lei; 3 persoane: 80 lei 4 persoane: 105 lei Copii 0-5 ani: Gratuit Copii 5-12 ani: 15 lei Câine: 5 lei Curent electric: 10 lei (Inclus apă, duș, toaletă, parcare, cort) Mașină de spălat: 14 lei Mașină de uscat: 12 lei Închiriere rulote/ noapte: 2/3 persoane - 115 lei 3/4 persoane - 130 lei
Tarife Mustang Camping*
Adult peste 14 ani: 11 lei Copii 4-14 ani: 6,5 lei Câine: 4,5 lei Cort mic: 6,5 lei Cort mare (peste 4 persoane): 11 lei Rulotă: 13 lei Camper (autorulotă): 17 lei Mașină: 4,5 lei Curent electric: 11 lei Căsuțe: 55-65 de lei Mașină de spălat: 11 lei După 6 zile, 1 zi gratis
*Tarifele sunt pentru o zi
Cât costă rulotele și autorulotele
O rulotă nouă este destul de costisitoare. Bineînțeles, contează dacă vreți să optați pentru o rulotă simplă, o autorulotă, facilitățile, dimensiunile etc. Prețurile în aceste cazuri ajung la zeci de mii de euro. Însă, dacă nu țineți neapărat să cumpărați una nouă, cele second-hand sunt ceva mai accesibile. De exemplu, puteți găsi rulote pentru 2-3 persoane și la 2.000 de euro, iar cele mai mari, pentru 3-4 persoane pot porni de la 3.500 de euro. O autorulotă second-hand se poate cumpăra și cu 4.000 de euro.