x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Calatorii Distracţie cu sufletul la gură

Distracţie cu sufletul la gură

de Oana Portase    |    09 Sep 2016   •   20:50
Distracţie cu sufletul la gură

Sporturile extreme au devenit tot mai populare în ultimii ani în ţara noastră, iar românii dau dovadă de curaj încercând tot felul de senzații tari. De la bungee jumping sau tiroliană, la zbor cu parapanta sau alpinism, oricine se poate încărca de adrenalină. 
Bungee jumping: lasă grijile deoparte și aruncă-te în gol! 


În România, bungee jumping se poate practica momentan doar în Parcul de aventură de la Cheile Râșnoavei. Instalația de acolo, de 140 de metri, este printre cele mai înalte din Europa.

Cei care nu au curaj să se arunce în gol de la 140 de metri înălțime pot alege varianta mai mică, de 40 de metri. Instalația de cabluri se întinde între pereții Cheilor Râșnoavei, iar cei care sar sunt ridicați într-o nacelă până la înălțimea corespunzătoare. Pentru  a face bungee jumping aici este nevoie să faceți o rezervare cu câteva zile înainte.

Este indicat să vă îmbrăcați lejer, să aveți încălțăminte scurtă și să prezentați un act de identitate. Toți cei care fac bungee jumping sunt nevoiți să semneze un document prin care își asumă răspunderea de a respecta toate instrucțiunile. Persoanele sub 18 ani au nevoie și de acordul scris al părinților. În trecut, bungee jumping putea fi practicat și la Barajul Vidraru, dar centrul de acolo a fost închis. 


De la ritual, la sport extrem


Povestea bungee jumping-ului vine de la triburile din Vanuatu, unde bărbații se aruncă în gol, având doar o liană legată de picior. Ritualul are mai multe semnificații. Bărbații se aruncă în gol pentru o recoltă mai bună de legume în acel an, pentru a înlătura bolile, însă în același timp marchează trecerea la maturitate a celor tineri. Săriturile în gol au loc de obicei în lunile aprilie-iunie. Băștinașii se aruncă de pe un turn construit din lemn, înalt de aproximativ 30 de metri. 


În 1974, Regina Marii Britanii a asistat la ritualul celor din Vanuatu, însă unuia dintre săritori i s-a rupt liana, iar acesta a murit. Detaliile despre ritual au împânzit întreaga lume. În 1979, mai mulți membri ai Clubului de Sporturi Periculoase de la Oxford au efectuat prima săritură modernă bungee jumping. 


Cea mai mare tiroliană din țară: peste doi kilometri


Coborârea cu tiroliana poate fi practicată de oricine și nu ai nevoie de pregătire în avans. La tiroliană simți adrenalina, dar în același timp ai ocazia să admiri peisajul din jurul tău. Tiroliana de la Canionul 7 Scări, în zona Săcele din județul Brașov, este poate cea mai spectaculoasă din țară. Are o lungime de peste 2 kilometri și este compusă din 21 de segmente.

Traseul pornește de la intrarea în Canionul 7 Scări, iar finalul este mai jos de Cascada cu Apă Vie. Peisajul este de vis, se fac treceri printre stânci, arbori seculari, deasupra apelor. Turiștii au ocazia să o întâlnească pe drum și pe Foxy, celebra vulpiță care coboară de multe ori din pădure, fiind obișnuită cu turiștii. 


Turiștii primesc echipament de protecție, ham, cască și mănuși, iar la pornire primesc instructajul necesar. O tură senzațională cu tiroliana costă 50 de lei pentru adulți. Pentru copii există un traseu special amenajat, iar costul este 20 de lei. 


O oră pe cer cu parapanta


Dacă încă îți e teamă să te arunci în gol la bungee jumping sau cu parașuta, atunci poți încerca îți iei zborul la propriu. Zborul cu parapanta este lin iar decolarea se face de pe pământ, fiind nevoie doar să alergați puțin, până vă ia vântul.

Parapantismul poate fi practicat fără o pregătire specială și se face în tandem cu un pilot. Un zbor simplu poate dura cam o oră, iar pasagerii trebuie să aibă între 30 și 100 de kilograme.

Este indicati să vă îmbrăcați în haine cu mâneci lungi, chiar dacă afară este cald, și să purtați bocanci de munte. 
Cu parapanta nu cazi în gol și nimic nu te zdruncină, așa că ai ocazia să admiri peisajul de vis, de sus, de unde te poartă vântul. 
Prețurile pornesc de la 200 de lei și, în multe cazuri, la final primești filme și poze din timpul zborului.
 

×