x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Calatorii Doi tineri vor să arate turiştilor cum se trăieşte ca pe vremuri

Doi tineri vor să arate turiştilor cum se trăieşte ca pe vremuri

13 Sep 2016   •   20:40
Doi tineri vor să arate turiştilor cum se trăieşte ca pe vremuri

În vâltoarea cotidianului, presaţi de grijile zilnice, ne dorim uneori o pauză. Un timp doar pentru noi, pe care să îl folosim făcând lucruri care ne plac. Există însă poveşti în care personajele principale au curajul să spună "stop" şi să înceapă totul de la zero, nu doar să ia o gură de aer proaspăt pentru a avea din nou energia să continue. Este cazul unor tineri din Bihor care au ales într-o bună zi să lase viaţa de oraş pentru cea de la ţară. Iar în scurt timp, într-un sat din Bihor, şi-au întemeiat o familie, iar acum promovează cu succes acest colţ de Românie.

Bienvenido a Coleşti!

Larisa şi George Hoţopan sunt doi tineri care până acum un au trăit în oraşul bihorean Ştei. După terminarea studiilor la Arad, au deschis un magazin cu produse tradiţionale. Apoi au fost cabanieri la un hotel din localitatea Vârtop. Mereu au simţit că nu viaţa lor nu trebuie să depindă de un program fix şi că ar vrea să trăiască după propriile lor reguli în mijlocul naturii. Aşa că într-o zi au decis să schimbe tot. Într-una din drumeţiile lor, au descoperit un mic colţ de rai la poalele munţilor Codru Moma.

Un drum care părea că duce către nicăieri i-a purtat pe cei doi în satul bihorean Coleşti, un loc rămas captiv în timp printre văile Platoului Vaşcău. Au fost vrăjiţi imediat de frumuseţea acelor meleaguri şi au hotărât că acolo îşi vor întemeia o familie.

Nu au pornit singuri în această călătorie. Aproape le-a fost familia Rueda, mai exact Joaquim, un spaniol îndrăgostit iremediabil de plaiurile noastre, dar şi Ioana, o româncă pe care a luat-o de soţie şi alături de care a vrut să rămână în România, la Coleşti. Ei au fost cei care i-au încurajat pe George şi pe Larisa să facă marele pas. "În urmă cu un an, am decis că vrem să ne mutăm la ţară. Fiindca suntem montaniarzi amândoi, iubim liniştea şi natura, aşa că o viaţă agitată de oraş nu ni se potrivea. Familia Rueda a făcut acest pas în urmă cu mai bine de cinci ani, când au decis să lase Spania pentru România. Sunt prietenii noştri de câţiva ani şi ei au fost cei care ne-au arătat casa pe care am cumparat-o în Coleşti. Împreună am pornit în acest proiect de suflet, reînvierea satului tradiţional" după cum povesteşte George Hoţopan.

Investiţia nu a fost mare

Primul pas a fost să cumpere cu 10.000 de euro o casă veche de peste 65 de ani, în vatra satului. Au mai investit încă 5.000 de euro pentru a o transforma în căminul lor. Pentru amenajare, s-au folosit şi de obiecte care au aparţinut şi au fost făcute de bunicii lor. Una din camere este destinată turiştilor, iar cei care le trec pragul pot sta într-o cameră cu în stil rustic, autentic românesc pentru cel mult 50 de lei pentru o noapte. Fiind o singură cameră pentru oaspeţi, soţii Hoţopan au amenajat şi un loc pentru campare. O noapte la cort costă numai 10 lei.

Turiștii, atrași cu bunătăți din grădină

După ce s-au obişnuit cu schimbarea majoră din viaţa lor, Larisa şi George au început să se gândească la ce ar putea face în plus pentru ei, dar şi pentru comunitea care i-a adoptat. Aşa au pus pe picioare o mică afacere cu produse bio. Turiştii se pot delecta cu fel şi fel de preparate, unele tradiţionale, altele mai puţin obişnuite. "Nu folosim neapărat reţete vechi, însă toate au la bază produse locale sau legume cultivate în grădina noastră. Facem brânzeturi, caşcavaluri, dulceţuri, sosuri, siropuri pe care încercăm să le ducem la un alt nivel. Facem brânză maturată sau dulceţuri care nu sunt chiar comune, cum ar fi: dulceaţa de lapte, dulceaţa de fructe de soc sau dulceaţa de trandafiri" mărturisesc soţii Hoţopan.

 

Produse tradiționale la Colești

- Sos grătărel - 11 lei

- Chutney de ceapă roşie - 15 lei

- Dulceaţă de măceşe - 12 lei

- Dulceaţă de măr, morcov şi ghimbir - 13 lei

 

Ce se poate vizitat la Colești

- Izbucul de la Mănăstirea Izbuc

- Peştera Câmpenească

- Izbucul Boiului

- Taul din Coleşti

- Biserica din Coleşti (monument istoric)

 

Atragerea fondurilor europene, următorul pas

Un alt proiect de suflet pentru Larisa şi George este "Asociaţia pentru Dezvoltare Comunitară Codru Moma" pe care au înfiinţat-o recent. Scopul ei este să repopuleze şi să readucă la viaţă satul românesc. Prin intermendiul acestei asociaţii, cei doi vor să atragă fonduri pentru a-şi promova proiectele şi programele care să contribuie la dezvoltarea zonei din punct de vedere economic, turistic, educaţional, cultural, social, ecologic şi spiritual. Soţii Hoţopan vor să transforme satul Coleşti într-o destinaţie de ecoturism, unde turiştii să vină pentru a cunoaşte viaţa arhaică românească.

×