Românii au ales excursiile și vacanțele în țară, anul acesta, în proporție covârșitoare. Nevoia de izolare în zone sigure și în grupuri mici sau chiar individual scoate din nou în prim-plan turismul cultural. Unul dintre cele mai căutate circuite este în vestul țării, între cetatea Deva, Oradea și Castelul Huniazilor. De aici se poate merge mai departe, spre Rotonda și Sarmizegetusa. Excursiile care se făceau în grupuri mari de turiști au devenit individuale sau în grupuri mici, în această perioadă marcată de restricții, astfel încât se poate savura mai bine povestea locurilor vizitate.
Toamna, când temperaturile nu sunt nici foarte ridicate, nici foarte scăzute, iar prețurile pentru cazare sunt de extrasezon, românii preferă excursiile în care se pot delecta cu frumusețile naturii și ale arhitecturii medievale. Cele mai frumoase circuite din țară, în lunile de toamnă, includ bisericile fortificate, castelele și cetățile din Transilvania, dar și monumentele unice din Țara Hațegului, care oferă o incursiune în spiritualitatea românilor, conservată timp de două milenii. Transilvania este fascinantă și datorită zecilor de biserici medievale fortificate, care au vegheat liniștea comunităților din jurul lor, timp de secole. Mai precis, sunt deschise pentru vizitare 52 din peste 160 de astfel de monumente, iar multe dintre ele încă funcționează ca biserici, pentru comunitățile care trăiesc și astăzi în aceste zone, chiar dacă numărul sașilor s-a redus drastic, în ultimii 40 de ani. Aici se poate înțelege foarte bine și conceptul medieval multifuncțional: erau biserici în vreme de pace, dar deveneau cetăţi cu ziduri de apărare, în vreme de război.
Biserici medievale unice în lume
În vest, unul dintre cele mai frumoase circuite turistice unește Cetatea Deva cu celebrul Castel al Huniazilor și cu două dintre cele mai speciale biserici medievale, unice în lume, ca arhitectură: biserica de la Densuş şi Rotonda, de la Geoagiu. Renovată recent, Cetatea Deva a devenit un loc preferat de foarte mulți vizitatori, incluisv pentru evenimentele care pot fi organizată aici, tocmai pentru că s-a mizat pe funcționalitatea monumentului, în contemporaneitate, nu doar pe posibilitatea de viztare a unui muzeu static. În același circuit poate fi inclusă și o oprire la Băile Felix și Oradea, oraș turistic devenit celebru în toară Europa, după renovarea care a scos la lumină o adevărată bijuterie arhitecturală cu monumente unice. Inclusiv cetatea a fost redată turismului, iar aici se orgaizează, periodic, evenimente cu esență istorică, ce le oferă vizitatorilor prilejul de a-nțelege mai bine spiritul medieval al cetății.
Castelele din Carpați
O zi a unui astfel de circuit ar putea include vizitarea Castelului Corvinilor, din Hunedoara, cea mai mare fortăreață din țară, apoi Cetatea Deva, situată la 90 de kilometri distanță. Cetatea a fost recent restaurată. De la Deva se poate pleca spre Densuș, apoi spre Sarmizegetusa Ulpia Traiana. Biserica Rotonda de la Densuș este un monument arhitectonic unic în lume, nu doar în spațiul românesc. În aceeași zonă se poate vizita și Cetatea Colț, care a fost sursă de inspirație a romanului „Castelul din Carpați”, scris de Jules Verne. Situl arheologic Ulpia Traiana Sarmizegetusa, capitala romană a provinciei Dacia, Santamaria-Orlea, cea mai mare biserică medievală din Țara Hațegului, și Sarmizegetusa Regia ar putea încheia cu succes unul dintre cele mai frumoase circuite culturale din țară.
Căutătorii de comori și de fosile
Țara Hațegului înseamnă și Sarmizegetusa Ulpia Traiana, și tărâmul mitic al dacilor, unde, la fiecare pas, se poate găsi o poveste de mult uitată, despre strămoși. Este ținutul de basm, din inima Munților Retezat, care adăpostește ruine antice, fortificații medievale, biserici de piatră, având cea mai mare densitate de situri culturale din țară. Pasionații de istorie naturală pot merge aici și pe urmele dinozaurilor, ale căror fosile au fost descoperite în geoparcurile din Hațeg. Un circuit de trei zile poate include traseul de la Sibiu la Mănăstirea Prislop, mergând apoi spre Hațeg.
O excursie în Țara Hațegului poate fi dedicată naturii și gastronomiei locale. Iubitorii de natură se pot bucura aici de Pădurea cu Zimbri (Slivuț), Parcul Național Retezat și de Cascada Lolaia. Iar amatorii de gastronomie se pot opri să viziteze gospodăriile tradiționale, precum cele din Sălașu de Sus, unde se pot degusta celebrii cârnați „Virșli”, specifici Hunedoarei, făcuţi conform unei rețete vechi de sute de ani.
Legende, istorie și monumente