x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Calatorii Egiptul se deschide pentru investitorii străini

Egiptul se deschide pentru investitorii străini

de Diana Scarlat    |    13 Feb 2021   •   12:15
Egiptul se deschide pentru investitorii străini

Egiptul ar putea deveni un model de succes din punct de vedere al strategiilor de dezvoltare durabilă implementate în pandemie. După un an dezastruos, care a provocat pierderi de 50 de miliarde de dolari pentru Egipt, doar din turism, țara se deschide pentru investitorii străini, în contextul implementării unor proiecte guvernamentale de dezvoltare durabilă care vor reorganiza harta stațiunilor turistice.

Guvernul egiptean implementează un proiect grandios de construire a unor noi stațiuni și de reamenajare a celor care sunt deja în topul preferințelor vizitatorilor din întreaga lume. Construcția unor hoteluri de lux deja a început, din 2017, dar s-a oprit pe timpul pandemiei, urmând să se reia anul acesta. Pandenia a adus o reevaluare a situației, astfel încât Egiptul a modificat legislația, pentru a le da posibilitatea și străinilor să cumpere terenuri și să construiască hoteluri. Există și un program guvernamental de garantare a creditelor bancare pentru investitorii care vor să construiască aici afaceri cu bani din împrumuturi: suma necesară se poate accesa cu garanție pe cinci ani, iar timp de zece ani nu se plătesc taxe și impozite.

Guvernul mizează pe turism

Astfel, Egiptul estimează o creștere a aportului sectorului turistic la PIB de la 14%, cât e în prezent, la cel puțin 20%, peste trei ani, cu posibilitatea de a deveni destinația turistică numărul unu în lume. "Egiptul este o destinație turistică deschisă pentru vizitatori din întreaga lume și din toate culturile. Ne interesează în primul rând siguranța turiștilor și confortul lor. Avem grijă ca toți vizitatorii noștri să fie în siguranță, în Egipt. Aici se fac toate formele de turism. Cel mai important este turismul cultural, pentru că avem monumente istorice de peste 3.000 de ani, dintre care două sunt în lista scurtă a celor șapte minuni ale lumii (Bibloteca din Alexandria și Piramida lui Keops - n.r.). De altfel, singura dintre cele șapte care a rămas în picioare este Piramida lui Keops",  explică Youhanna Boshra -  Branch Manager - Regency Travel Hurghada.

În Egipt se face și turism religios, care e foarte important. Clima este favorabilă pentru cei care vor să aibă parte de soare și de băi în mare chiar și iarna, pentru că temperaturile sunt ridicate în orice anotimp. De ademenea, aici sunt unele dintre cele mai bune baze de tratament pentru turismul balnear și este una dintre destinațiile foarte căutate pentru turismul medical. Nu în ultimul rând, sunt foarte multe posibilități pentru cei care fac turism de aventură: safari, scuba diving, snorkeling, plimbări pe mare și sporturi nautice, etc.

Scăderile din pandemie au dus la schimbarea de strategie

"Până în 2019, Egiptul avea 15 miloane de turiști anual. Doar în primele șase luni de pandemie, pierderile au fost de peste 50 de miliarde de dolari, din cauza închiderii. În 2020, numărul turiștilor a scăzut la 350.000, iar de la începutul anului 2021 avem 250.000 de vizitatori", mai explică managerul agenției egiptene.

Revenirea la situația anterioară pandemiei se așteaptă pentru anul viitor, dar se încearcă aducerea unui număr cât mai mare de vizitatori în această perioadă, pentru a reporni sectorul economic și cele 70 de industrii dependente de trism în Egipt. "Românii au putut vizita Egiptul, în 2020, doar după 30 august. Acum avem două chartere pe săptămână și sperăm să mai introducem, în viitorul apropiat, mai ales pentru că ofertele sunt foarte bune pentru turiștii români", a explicat Marius Berca, relrezentantul agenției românești Christian Tour, partenerul agenției Regency din Egipt. Hotelurile au voie să funcționeze la o capacitate maximă de 50%, pentru a se evita răspândirea virusului SARS-COV2, dar gradul de ocupare acum este de circa 30%, deși în Egipt sunt temperaturi de 24-28 de grade celsius, la umbră, iar apa marii ajunge la 24-26 de grade Celsius. Faptul că unele țări precum Germania, Franța Italia, Marea Britanie, Spania și altele sunt în continuare închise a schimbat și strategia ofertelor: s-a eliminat taxa de viză, de 25 de dolari, iar prețurile au scăzut cu 50%.

De turism depind, în Egipt, cinci milioane de angajați din acest sector și alte zece milioane de angajați în industriile conexe. Dezvoltarea unor noi resorturi și stațiuni înseamnă, implicit, creșterea gradului de ocupare a forței de muncă autohtone, deci și creșterea nivelului de trai al populației, pe termen scurt, mediu și lung. Tocmai de aceea, Egiptul implementează acest proiect de dezvoltare bazat pe turism, având deschidere pentru investitorii străini. "În zona Mării Roșii se construiesc orașe și stațiuni noi. Cei care vor să investească pot apela inclusiv la bănci, pentru a cere banii necesari, iar guvernul nostru oferă garanție pentru cinci ani. Mai mult, guvernul nostru asigură toate facilitățile, acolo unde se fac investiții pentru dezvoltarea turismului și sunt scutiți de taxe și impozite, pe zece ani, cei care investesc aici în turism. Stațiunile care se vor dezvolta vor beneficia de toate facilitățile și de legături rapide între destinații", a mai explicat reprezentantul agenției egiptene. Regency este una dintre cele mai vechi firme înregistrate la registrul comerțului din Egipt, înființată în anul 1981. Agenția are parteneri în multe state ale lumii și dorește să dezvolte și mai mult legăturile, pentru a atrage un număr cât mai mare de vizitatori în Egipt.

×
Subiecte în articol: Egipt