x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Calatorii Esenţe tari. Povestea castelului construit să arate ca o ruină romantică

Esenţe tari. Povestea castelului construit să arate ca o ruină romantică

de Magda Cristina Ursache    |    13 Iul 2013   •   00:02
Esenţe tari. Povestea castelului construit să arate ca o ruină romantică

În apropierea oraşului Kassel se înalţă semeţ unul dintre cele mai frumoase castele cu aspect medieval. Lowenburg sau Castelul Leului a fost construit din ordinul lui Landgrave Wilhelm al IX-lea (1743-1821), despre care biografii săi vorbesc  spunând că ar fi un fel de Walt Disney al epocii lui, care a intenţionat ca noua construcţie să arate încă de la început ca o ruină romantică.
Pentru a reuşi să imprime praful timpului pe o construcţie încă inexistentă, constructorul a trebuit să facă un drum până în Anglia, pentru a studia ruinele englezeşti în stil romantic şi pentru a stabili un model al viitorei grădini. În prezent, "ruinele" castelului Lowenburg sunt privite ca una dintre primele construcţii semnificative în stilul neo-gotic din Germania.

Castelul Lowenburg era, în secolul al XVIII-lea, ceea ce este Disney World Tokyo pentru noi, astăzi. Iar impozanta clădire era doar punctul central al unui complex care reunea cât mai multe culturi şi stiluri arheologice. Parcul castelului a fost transformat, începând cu 1785, într-o grădină după model englezesc, împărţită în mai multe zone tematice: false ruine ale unui castel englezesc, apeducte romane false, copii după templele greceşti sau chiar o reproducere a unui sat chinezesc.

Construcţia castelului a avut ca scop imortalizarea istoriei regiunii Hesse şi a dinastiei conducătoare. În interiorul lui sunt nenumărate elemente ale zonei, de data aceasta autentice: artefacte istorice, opere de artă, documente, toate atestând supremaţia familiei monarhice din zonă şi dezvoltarea ei de-a lungul secolelor. Nu era doar un loc de relaxare şi distracţie, ci şi un adevărat monument unde erau invitaţi diverşi oameni importanţi ai vremi pentru a le dovedi supremaţia şi prestigiul familiei Landgrave. În plus, atunci când l-a proiectat, Wilhelm a intenţionat să facă din capela castelului locul său de veci. Lowenburg este deci un parc de distracţii, un monument istoric şi un mausoleu cu adevărat deosebit - toate în acelaşi timp.

Castelul, aşezat în mijlocul naturii, are un aer romantic, uşor desuet. Trecerea timpului nu a schimbat foarte mult aspectul construcţiei, iar vizitatorii simt într-adevăr viaţa de la curtea medievală, dar îşi pot da seama cu uşurinţă şi cum îşi imaginau romantismul oamenii secolului al XVIII-lea. Lowenburg adună la un loc frumuseţea naturii, duritatea pietrei, grandoarea istoriei, amestecându-le bine şi dându-le o înfăţişare de un melancolism al altui veac, unde puteţi trăi propria dumneavostră poveste de genul "Romeo şi Julieta".

×