Buzăul este o zonă despre care se vorbește puțin, în turism, deși deține două atracții celebre: vulcanii noroioși și „pietrele vii” sau trovanții. La 30 de kilometri distanță de municipiul Buzău, în nordul comunei Berca, se află, în două arii protejate celebre în întreaga lume geologică, dar puțin promovate: Vulcanii Noroioşi de la Pâclele Mari şi Pâclele Mici. Sunt monumente ale naturii, formate prin emanaţia de gaze naturale degajate de zăcământul petrolier din subsol. Despre trovanții de la Buzău – sau „Babele de la Ulmet”, cum le numesc localnicii, se știu și mai puține lucruri, dar sunt aproape la fel de spectaculoase.
O excursie la Vulcanii Noroioși din județul Buzău este bine-venită în această perioadă, mai ales pentru că formarea unei eventuale aglomerații de oameni este aproape imposibilă. Întinsă pe zeci de hectare, această zonă cu peisaj selenar oferă suficient spațiu pentru solitudine și contemplare, în aer liber, departe de orice obicei cotidian. Cum nici locuri de cazare nu prea sunt în această zonă, e foarte puțin probabil că se întâlnească mai multe grupuri mici de excursioniști, deși este cel mai cunoscut monument geologic din România. Vulcanii noroioși de la Berca reprezintă un fenomen natural datorat tectonicii Subcarpaților de Curbură. Cele două zone cu vulcani noroioși, Pâclele Mari și Pâclele Mici, au fost descoperite de francezul H. Cognand, în anul 1867, în urma unor prospecțiuni petroliere, iar în 1924, zona a fost declarată rezervație naturală. Pâclele Mici sunt în aria protejată de interes național, rezervație naturală de tip botanic și geologic. Cei mai cunoscuți sunt vulcanii de la Pâclele Mari – care se întind pe o suprafață de 15 hectare, în timp ce Pâclele Mici se întind pe numai 10 hectare.
Rezervațiile își schimbă aspectul
Istoria vulcanilor noroioși a-nceput, de fapt, cu mii de ani în urmă, iar peisajul din această zonă se modifică permanent, după fiecare fenomen natural care apare. În anul 2016, în urma unor cutremure, la Rezervaţia Vulcanii Noroioşi de la Pâclele, un vulcan stins a fost reactivat. Vulcanii noroioși sunt asemenea unor movile conice, formate la suprafața scoarței terestre, prin erupția gazelor naturale care își croiesc drum de la adâncimi de aproximativ 3.000 de metri, într-un strat argilos, în combinație cu pânza freatică. Prin erupție se formează conuri, la suprafață, prin întărirea noroiului care intră în contact cu aerul. Noroiul lichid face ca dimensiunile conurilor să rămână mici. Noroiul din vulcan este împins în permanență de gazele naturale spre gura vulcanilor, de unde se prelinge pe versanții acestora. Astfel se formează un fel de pârâiașe care se usucă treptat și modifică, permanent peisajul selenar.
Drumul dintre dealuri
Vulcanii Noroioși se află la circa 145 de kilometri față de București și aproximativ 30 de kilometri față de municipiul Buzău, pe DN10, spre Brașov. Din dreptul localității Sătuc se merge spre dreapta, către Berca, iar drumul se ramifică imediat după ce este traversat râul Buzău. De aici se merge spre stânga, apoi din nou spre dreapta, unde există un indicator care îndrumă spre localitatea Chiliile. După încă 10 kilometri, există un alt indicator, la circa 5,5 km distanță de Pâclele Mari. Drumul este sărac în localități și departe de lumea dezlănțuită, între dealuri, în mijlocul naturii.
Vulcanii Noroioși sunt departe de aglomerația cotidiană, într-o zonă izolată natural.