Vacanța de vară a trecut și lenevitul pe plajă s-a încheiat și el. Mulți dintre noi ne întoarcem la viața stresantă de la locul de muncă. Însă weekend-urile sunt menite pentru a ne reîncărca bateriile, pentru a evada și a ne deconecta. Calul poate fi prietenul perfect, care ne poate ajuta să uităm de grijile din timpul săptămânii. Pe lângă terapia la care sunt folosiţi cățeii, caii sunt deseori utilizaţi în diverse tratamente psihiatrice, dar și fizice. Nu trebuie să fim profesioniști, dacă suntem deschiși, ne putem împrieteni rapid cu un cal și putem porni la drum cu încredere alături de el.
Călare pe tărâmul haiducilor
În inima Munților Făgăraș, găsim Ferma Brândușa care le oferă pasionaților de aventură o experiență inedită într-un peisaj de basm. Dacă vreți să vă relaxați, dar în același timp să vă testați abilitățile fizice, o excursie călare prin Munții Făgăraș vă poate oferi o vacanță de neuitat. Luați-vă familia, traistele și porniți călare la fel ca haiducii. Traseele lungi oferite de Ferma Brândușa pot fi de cel mult 10 zile. În excursie pot merge până la 10 persoane călare la care se pot adăuga încă 5 persoane care vor călători într-o căruță. Turiștii sunt însoțiți de două persoane de la fermă, iar traseul este stabilit în funcție de condiția fizică a participanților. Popasurile pot fi cu cortul sau la alte pensiuni de pe traseu. Prețurile variază în funcție de traseu, durată și numărul de participanți, dar în principiu o persoană va plăti aproximativ 200 de lei pe zi. Pentru ca experiența să fie completă, puteți hrăni și țesăla caii.
ATRACȚII TURISTICE ÎN ZONĂ
Transfăgărășan
Vârfu Negoi
Muntele Suru
Masivul Moldoveanu
Mănăstirea Cisterciană Cârța
Cascada Bâlea Lac
Dacă nu aveți curajul să porniți la un drum lung călare, puteți să vă relaxați în campinguri oferite de astfel de pensiuni și să călăriți câteva ore pe zi. Bucureștenii pot da o fugă rapid la Ferma Nana, unde pot sta cu cortul pentru a se bucura din plin de natură. Excursiile călare durează chiar și şase ore, iar prețul este de 70 de lei/oră pentru o persoană. Cei mici pot învăța să călărească și vor fi instruiți chiar și cum să îngrijească un cal.
Terapie prin călărie
Studiile au arătat că apropierea de cai duce la un efect liniștitor. Tiparul undelor noastre cerebrale se modifică, iar caii au un efect de calmare, care ne ajută să nu mai rămânem prinși în trecut sau în anumite evenimente negative. Mai mult, datele arată că într-o jumătate de oră de călărie un cal pierde 10 puncte energetice, în timp ce călărețul câștigă cam 120 de puncte. Călăritul presupune efort fizic, dar în esență ne energizează. Terapia călare ne ajută pe plan emoțional, dar și pe plan fizic. Între călăreț și cal trebuie să se stabilească o relație de încredere.
Echitația ne ajută să ne relaxăm și ne crește interesul pentru mediul înconjurător. Călare putem descoperi din nou frumusețea naturii și ne bucurăm de explorarea acesteia la un alt nivel. Tot echitația ne învață că trebuie să avem răbdare și să fim disciplinați. Caii au personalități diferite și sunt foarte receptivi, iar oamenii trebuie să învețe să comunice cu aceștia cu mult tact și multă iubire. Pe plan fizic, beneficiile echitației sunt la fel de numeroase. Călăritul ne ajută să avem un echilibru mai bun, dar și o postură de invidiat. Nu putem sta cocoșați pe cal. Trebuie să ne adaptăm din mers la ritmul calului și să ne menținem echilibrul. Acest lucru duce la contracții și relaxări musculare, care activează grupe de mușchi mai puțin accesibile în gimnastică. Astfel, prin echitație ne tonifiem musculatura, iar partea bună este că ajungem să nu percepem efortul depus. Călăritul devine o activitate plăcută, așa că suntem dispuși să depunem mai mult efort decât am fi făcut într-o sală de fitness. În timp, echitația ne mai ajută să dezvoltăm reflexe bune și să avem o coordonare mai atentă, pentru că animalul este extrem de receptiv la comenzile primite chiar și de la un începător.
HIPOTERAPIE PENTRU CAZURI SPECIALE
- scleroza multiplă
- traumatisme cerebrale
- tulburările din spectrul autismului
- accidente cardiovasculare
- disfuncții senzoriale
- sindrom Down
- paralizie cerebrală
- distrofie musculară
Echitația poate fi miraculoasă și pentru reprezentantele sexului frumos. Sunt femei care practică acest sport și care spun că li s-a alungit musculatura picioarelor, iar abdomenul sau coapsele au devenit mai ferme.
Weekend de vis călare și cu picnic în pădure
Cei care vor să scape de stresul acumulat în timpul săptămânii, dar nu au timp de o excursie prelungită, pot evada călare pentru un weekend. La Mesteceni Country Club puteți opta pentru un weekend călare, care începe vinerea și cuprinde picnicuri în pădure și vizitarea unor obiective de interes din zonă. Clubul se află la şase kilometri de orașul Sebeș, în județul Alba. Weekend-ul călare vă va costa 1.200 de lei, cu tot cu cazare și mâncare.
De la haiduci, la nobili englezi
Dacă ați fost haiduci în timpul excursiilor prin munți, puteți învăța apoi și stilul ceva mai elegant de călărit. Englezii se pricep cel mai bine la acest lucru. Stilul de călărie englez este o disciplină de echitaţie ce presupune în general utilizarea ambelor mâini pe hăţuri, spre deosebire de stilul “Western” în care se foloseşte o singură mână. Călăreţii, de asemenea, se ridică frecvent în şa în timpul mersului la trap.