x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Calatorii Festivalul Trandafirilor de la Kazanlâk

Festivalul Trandafirilor de la Kazanlâk

de Simona Chiriac    |    03 Mai 2010   •   00:00
Festivalul Trandafirilor de la Kazanlâk

În Kazanlâk, în luna mai pământul se deschide a trandafiri. Roşii, albi sau roz, cuprind întreg orizontul, parfumând aerul, iar după o lună de răsfăţ sub soare, dau startul petecerii. De mai bine de 100 de ani, în prima săptămână din iunie la Kazanlâk se sărbătoresc trandafirii. Urmează zile întregi de parade, concursuri şi spectacole la care sosesc vizitatori din toate colţurile lumii.


CAPITALA TRANDAFIRILOR

Mai mult de 85 % din producţia mondială de ulei de trandafiri se obţine din celebra Vale a Trandafirilor. Situată la sud de Munţii Balcani, această zonă întruneşte toate condiţiile pentru cultivarea acestor plante atât de sensibile, un ingredient foarte important în industria cosmetică. Timp de 25 de zile (între mai şi iunie), florile se culeg cu mâna (aproape 2000 de femei îndeplinesc această sarcină, considerându-se că ele sunt mult mai atente şi mai delicate decât bărbaţii), una câte una, pentru ca mai apoi, strânse în coşuri de nuiele, să fie trimise în laboratoare unde prin distilare se va obţine preţiosul ulei de trandafiri. De ce preţios? El este de trei ori mai scump decât aurul - este unul dintre motivele pentru care trandafirii din zona Kazanlâkului au fost supranumiţi "aurul lichid" -, pentru a obţine un litru de ulei de trandafiri fiind necesare 300 kg de petale de flori. Se foloseşte pentru obţinerea parfumurilor, a produselor cosmetice (săpunuri, creme, uleiuri de baie şi de masaj), aromoterapie, dar şi a dulciurilor (gemuri, ciocolată) sau a lichiorurilor.


ZILE DE SĂRBĂTOARE
În acest an, Festivalul Trandafirilor va avea loc în perioada 28 mai-6 iunie. Conform programului, prima zi este dedicată alegerii şi încoronării Reginei Trandafirilor. Aceasta va călători într-o caleaşcă demnă de o regină, străbătând oraşul şi anunţând astfel începerea festivalului. În a doua zi, tineri îmbrăcaţi în costume populare vor culege delicatele petale de trandafiri ce vor fi duse la Complexul Etnografic Kulata, unde se va demonstra întregul proces de distilare, obţinerea uleiului şi, în cele din urmă, a celebrelor gemuri şi lichioruri de Kazanlâk. La 6 iunie, în cea mai importantă zi, pe străzile oraşului vor colinda participanţii la carnaval. Care alegorice, costume dintre cele mai ingenioase, ansambluri folclorice, majorete... Cântece şi foarte multă distracţie! La evenimentul de anul acesta va fi organizată o expoziţie de fotografii având ca subiect trandafirii unici din aceasta regiune.


EXCURSII
Turiştii care vor ajunge la Kazanlâk la sfârşit de mai se vor bucura de toate surprizele organizatorilor, având în acelaşi timp şansa de a explora o zonă mai puţin cunoscută. Pot fi vizitate mormântul trac de la Kazanlâk, Muzeul Trandafirilor, Complexul Etnografic Kulata, dar şi unul dintre laboratoarele în care se distilează uleiul de trandafiri.

Unele agenţii de turism oferă pachete create special pentru această ocazie. Timp de 5 zile, turiştii vor vizita Sofia (Catedrala  Alexander Nevski, vestigiile romane şi moscheea Banya Bashi), Mănăstrea Rila, oraşul vechi Plovdiv (teatrul roman, fortificaţiile bizantine), Kazanlâk (participare la festival, Complexul Etnografic Kulata), Veliko Târnovo (fosta cetate de scaun a ţarilor, o cetate extrem de bine conservată), Arbanassi (un sat ce a păstrat intact stilul arhitectonic de acum 300 de ani). Preţul de 500 de euro include 5 nopţi cazare la hoteluri de trei stele, o parte dintre mese (inclusiv un picnic), transport cu autocarul.

×
Subiecte în articol: descoperĂ... bulgaria