x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Calatorii Govora – o staţiune cu aer boem

Govora – o staţiune cu aer boem

de Simona Chiriac    |    03 Mai 2010   •   00:00
Govora – o staţiune cu aer boem

Staţiunea Băile Govora, aflată la numai 20 de kilometri de Râmnicu Vâlcea, are o veche tradiţie, aici venind la tratament, de mai bine de 100 de ani, toţi suferinzii de boli respiratorii şi reumatismale. Atât aerul curat, cât şi apele minerale şi nămolul sunt folosite astăzi în diverse terapii.


ÎNCEPUTUL UNEI POVEŞTI DE SUCCES
Legendele locului spun că la sfârşitul secolului al XIX-lea, un ţăran de prin aceste părţi, pe numele său Gheorghe Ciurea, ar fi găsit "apă care arde" atunci când săpa o fântână. De fapt, apa aceasta nu era altceva decât un zăcământ de păcură, aflat alături de unul de apă sărată. Generalul Popescu Zorileanu ajunge la Govora, la iniţiativa lui I.C. Brătianu, iar în urma cercetărilor s-a constatat prezenţa izvoarelor cu apă sărată, iodurată, dar şi nămol sapropelic. Specialiştii timpului recomandau Govora pentru tratamente împotriva reumatismului. Se pare că mai întâi au fost trataţi cu aceste ape soldaţii răniţi sosiţi de pe front, iar ameliorarea stării lor de sănătate a devenit o certitudine pentru proprietăţile lor curative.

Debutul secolului XX reprezintă pentru staţiunea Govora zorii unei perioade boeme. Dacă la început tratamentul se făcea în copăile aflate în chiliile Mănăstirii Govora, construirea primului hotel ce avea 240 de camere (construit de către un arhitect francez astfel încât fiecare cameră să se bucure de cel puţin o oră de soare în fiecare zi) şi a unui centru de tratament au dat staţiunii un aer de rigoare şi profesionalism. În perioada interbelică, lumea bună venea la Govora atât pentru tratament, cât şi pentru plimbările în pădurile de stejar şi molid, pentru ca seara să-şi încerce norocul la cazinou. Astăzi, oaspeţii se pot caza în hoteluri de trei şi două stele, dar şi în pensiuni, ce oferă toate condiţiile unui sejur relaxant.


TRATAMENT

Turiştii pot urma o cură externă (cu ape minerale iodurate, bromurate, sulfuroase) şi o cură internă cu ape minerale bicarbonatate şi calcice. Staţiunea Govora este recomandată pentru tratarea bolilor respiratorii (astm, rinite, bronşite, sinuzite), reumatism, spondiloză, artroze, dar şi afecţiuni ginecologice, cardiace sau urinare. Cercetările au arătat că apele de aici au cea mai mare concentraţie de iod şi brom din întreaga Europă. Se pot face băi calde, băi cu esenţă de brad, împachetări cu nămol, aerosoli, hidroelectroterapie sau masaj.


EXCURSII
Pentru petrecerea timpului liber, turiştii au la dispozişie un ştrand dotat cu două bazine cu apă dulce şi unul cu apă iodată, discoteci, baruri şi cafenele. În apropiere se află Mănăstirea Govora, aşezământ monahal de secol XV. Peste ani, Constantin Brâncoveanu a înfrumuseţat-o, adăugându-i picturi murale ce încântă şi astăzi. Şi tot la Mănăstirea Govora a fost instalată, la porunca lui Matei Basarab, o presă de tipărit folosită pentru a scoate Pravila de la Govora, cea mai veche culegere de legi. De numele lui Matei Basarab se leagă şi înălţatea Bisericii dintr-un lemn, o construcţie simplă, la care s-au închinat generaţii întregi de credincioşi.

În zonă se organizează pe parcursul verii o serie de festivaluri. În prima duminică din iunie va avea loc  la Horezu un târg de olărit, unde meşterii populari vor expune vase de lut decorate cu simbolurile acestei zone. În luna iunie are loc la Buneşti "Sărbătoarea Căpşunilor", pentru ca la sfârşitul lunii iulie Govora să găzduiască "Florile Govorei", un festival de muzică.

×
Subiecte în articol: turism balnear