x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Calatorii Honolulu, «furnicarul» din Pacific

Honolulu, «furnicarul» din Pacific

de Magda Cristina Ursache    |    14 Iun 2010   •   00:00
Honolulu, «furnicarul» din Pacific

Cândva un mic sat pescăresc numit Kou, cu ape liniştite şi colibe acoperite cu frunze uscate, Honolulu a ajuns să fie astăzi un furnicar aglomerat: oraşul principal al insulei Oahu din arhipelagul Hawaii, una dintre cele mai uimitoare insule din toate oceanele lumii.

ÎNAINTE DE AMERICANI
Honolulu se dezvoltă ca fiind un adevărat centru comercial cu mult înainte ca Hawaii să facă parte din Statele Unite. A fost descoperit de căpitanul britanic William Brown care, uimit fiind de liniştea şi farmecul zonei, o numeşte "Refugiul frumos". Localnicilor se pare că le-a plăcut acest nume, căci l-au preluat şi păstrat în limba lor indigenă.
Vestea despre acest minunat golf se răspândeşte cu repeziciune printre comercianţii maritimi, transformând micul sat de pescari într-un centru al comerţului cu arme, rom, blănuri şi lemn de santal.

Oraşul s-a dezvoltat atât de mult încât însăşi monarhia hawaiiană a decis să mute capitala din insula principală, Maui, în ameţitorul şi trepidantul Honolulu. Dovada acestei mutări este chiar construirea palatului regal Iolani în centrul noii capitale. Palatul Iolani este centrul simbolic al insulelor Hawaii şi orice încercare de înţelegere a istoriei moderne a arhipelagului trebuie să înceapă de aici.

Aflat chiar în centrul oraşului, înconjurat de zgârie nori la care priveşte cu dezaprobare, Palatul Iolani este un obiectiv turistic demn de vizitat. În arhitectură veţi găsi multe dintre simbolurile hawaiiene, caracteristice culturii indigene. Interiorul este strălucitor şi impresionant, plin de fast, dar şi de bun gust.
Iolani a fost primul palat din lume dotat cu sistem de scurgere la toalete. A fost prevăzut cu prima linie telefonică din Honolulu şi a avut electricitate înaintea Casei Albe, a Castelului Windsor sau a Palatului Imperial din Japonia. Aici este şi locul unde monarhul a predat regatul Statelor Unite în 1898.

DUPĂ AMERICANI
Preluarea insulelor de către americani a dus la o rapidă dezvoltare şi modernizare. Astăzi Honolulu este centrul financiar al Pacificului, în care femeile îmbrăcate în muumuus şi bărbaţii purtând cămăşi aloha se plimbă printre clădiri de sticlă şi oţel. O clădire de acest gen, devenită apoi simbol al insulei şi unul dintre principalele obiective turistice este Turnul Aloha. Conceput de arhitectul Arthur Reynolds, era cea mai înaltă clădire a insulei când s-a deschis, în 1926. Având 56 de metri înălţime, la care se adăuga un catarg de 12 metri, era mândria Pacificului. Are un orologiu de şapte tone, iar farul său trăluceşte până la o distanţă de 30,5 km. pe mare. Astăzi turnul Aloha găzduieşte un amestec interesant de magazine tradiţionale şi moderne, precum şi restaurante cu specific internaţional sau hawaiian, toate având vedere la ocean.

ADEVĂRATĂ EXPERIENŢĂ TURISTICĂ: TUR CU HIDROAVIONUL
V-aţi uitat vreodată la Indiana Jones şi aţi simţit că aţi vrea să trăiţi şi dumneavoastră o aventură ireală şi plină de adrenalină? În apropierea Aeroportului Internaţional Honolulu se află laguna Keehi, locul unde visul vostru se poate adeveri. Aici, o companie specializată în zboruri de agrement cu hidroavionul vă propune să faceţi un tur al insulei.
Avionul are o capacitate de 6 persoane şi se poate închiria pentru o jumătate de oră sau o oră, în funcţie de buget. Decolarea de pe apă este palpitantă, ca şi cum te-ai afla într-o barcă cu motor căreia i-au crescut brusc aripi şi îşi ia zborul. În timpul zborului, puteţi fotografia cele mai frumoase privelişti ale insulei: veţi privi în interiorul craterului Diamond Head, veţi admira vilele de pe plaja Kahala, golful Hanuama sau izvorul artezian Blow Hole. Iar frumuseţea munţilor din zona Windward Side îmbată simţurile şi îndeamnă la visare.
La amerizare, veţi simţi avionul planând până la momentul potrivit, pentru ca apoi nava să se unească cu apa print-un clipocit prietenos, în timp ce avionul alunecă spre chei.

×
Subiecte în articol: descoperĂ bulgaria