x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Calatorii În umbra "Sublimei porţi"

În umbra "Sublimei porţi"

de Vasile Surcel    |    02 Iun 2009   •   00:00
În umbra "Sublimei porţi"
Sursa foto: KARINA KNAPEK/EDITURA INTACT

Istoria islamică a Dobrogei supravieţuieşte în câteva lăcaşuri de cult musulmane. Timp de câteva secole, întreaga Dobroge a trăit sub umbra şi sceptrul sultanilor otomani ai "Înaltei Porţi" de la Stanbul. În mod surprinzător, acele vremuri au lăsat însă în urma lor doar câteva vestigii.

De fapt, sunt doar puţinele lăcaşuri de cult musulmane care au reuşit să treacă, aproape neschimbate, prin veacuri. Cea mai veche dintre ele, supravieţuieşte la Mangalia. Este Geamia "Esmahan Sultan" şi e cea mai veche din Europa.

Ctitorit de Esmahan, fiica sultanului Selim al II-lea, lăcaşul a fost dat în folosinţă în anul 1524, la doar câteva decenii după cucerirea Bizanţului. În jurul Geamiei există şi un cimitir multisecular, iar amândouă sunt incluse acum pe lista monumentelor de patrimoniu. Halil Ismet, actualul imam al Geamiei ne-a povestit că majoriatea acestor morminte sunt şi ele vechi de câteva secole. Precum cele în care-şi dorm somnul de veci Memet Paşa ori Ali Efendi.

Vizitată de turişti, "Esmahan Sultan" este, în acelaşi timp şi lăcaş de cult în care, şi astăzi, se ţin cele cinci slujbe rânduite de Coran. Specific locului, pietrele de pe morminte au sculptate, la partea lor superioară, câte un turban, a cărui formă diferă de la un mormânt la altul. Asta pentru că aspectul său diferă de la un caz la altul şi arată precis rangul pe care l-a avut cândva defunctul înhumat acolo.

MONUMENTE. Aproape la fel de veche este şi Geamia "Gazi Ali Paşa" din Babadag, construită în anul 1610. Alături de ea se află şi mausoleul în care odihneşte Gazi Paşa, ctitorul lăcaşului. Şi tot acolo se găseşte presupusul mormânt al lui "Sarâ Saltuc Dede", înţelept preschimbat într-o adevărată legendă a Islamului din Balcani.

Cel mai impozant lăcaş de cult musulman din Dobrogea se află însă la Constanţa. Şi, în mod ciudat ea poartă un nume creştin: Moscheea "Carol". Asta în semn de omagiu pentru primul suveran modern al României care a dispus construirea ei pe locul unei geamii mai vechi numite "Mahmudie".

Este o construcţie monumentală al cărei minaret atinge 45 de metri înălţime. În interiorul ei, sobru şi fără ornamente inutile, aşa cum este în toate lăcaşurile musulmane, există o relicvă care aminteşte de un moment dramatic al istoriei noastre recente: este vorba despre imensul covor de rugăciune adus de la Moscheea din Adakaleh, cu puţin timp înainte ca insula să fie inundată şi acoperită pentru totdeauna de apele lacului de acumulare de la Porţile de Fier.

Tot în centrul Constanţei se mai află şi Geamia Hunkiar, construită în anul 1862, acum inclusă, şi ea pe lista monumentelor cu valoare de patrimoniu.

×
Subiecte în articol: descoperă românia