Marea insulă din sud-estul continentului african nu evocă imagini emblematice în mintea amatorilor de călătorii. Nu are o identitate turistică promovată agresiv şi de cele mai multe ori este trecută cu vederea în favoarea destinaţiilor cu tradiţie din continentul în umbra căruia stă. Dar tocmai asta face din Madagascar un loc pur al experienţelor autentice, unde un călător nu este turist, ci musafir.
Madagascar nu este o destinaţie pe care să o găsiţi în mod uzual în ofertele agenţiilor de turism. Şi chiar dacă o găsiţi, preţul exorbitant (peste 3000 de euro/persoană) o elimină repede din preferinţele celor mai mulţi.
Vezi AICI o GALERIE FOTO spectaculoasa din Madagascar
Însă Madagascarul este un loc, care, o dată descoperit, răsplăteşte vizitatorul cu biodiversitatea sa unică în lume, cu aventură şi frumuseţea pădurilor tropicale, şi cu liniştea şi perfecţiunea plajelor sale albe, virgine.
Cel mai bun (şi ieftin) mod de a vizita Madagascarul este pe cont propriu, fără contract cu vreo agenţie, şi fără un program stabilit în amănunt de acasă. Asta pentru că Madagascarul este o destinaţie unde trebuie să laşi loc în planurile tale şi pentru neprevăzut.
Citeste si O calatorie FASCINANTA pe Everest, la 7.000 de metri
Infrastructura este cel mai mare obstacol în plănuirea unei vacanţe în Madagascar. Puţinele drumuri, majoritatea lăsate moştenire din perioada colonială franceză, sunt prost întreţinute şi multe devin impracticabile atunci când plouă (adică jumătate din an). La asta se adaugă distanţele relativ mari, şi rezultă drumuri istovitoare de câte 10-15 ore, cu microbuze dărâmate, între două puncte de interes.
De acest motiv este recomandat călătorilor care nu au un buget foarte limitat să facă uz de zborurile interne - infinit mai rapide şi mai confortabile decât alternativa rutieră.
Citeste si Unii construiesc locuri de VIS. PRIVITI, aveti ce vedea !
Antananarivo
Pentru localnici, simplu - Tana, este capitala şi cel mai mare oraş din Madagascar, situat pe platoul din centrul insulei la o altitudine de 1275m. Este genul de oraş care pune la grea încercare condiţia fizică a călătorului prin pantele abrupte şi scările nesfârşite de care dai la fiecare pas.
În afară arhitecturii coloniale şi a câtorva monumente notabile , capitala nu are prea mult de oferit turiştilor. De aici, însă, pleacă microbuze şi curse aeriene către absolut toate oraşele importante din ţară.
Citeste si Pare IREAL, dar e adevarat si e de aur : ADMIRATI Pagoda Shwe Dragon
Nord-Estul sălbatic
Un zbor direct leagă capitala de micuţa insulă Sainte Marie care se află în nord-estul Madagascarului. Cei mai aventuroşi şi cu bugete mai restrânse, pot ajunge acolo (sacrificând două zile)şi cu microbuzul pe un drum de coastă foarte pitoresc dar renumit ca fiind cel mai prost drum din ţară, iar apoi, din micul port Soanierana-Ivongo, cu un vaporaş până la idilica insulă Sainte Marie.
Aici, călătorul are de ales dintr-o varietate foarte mare de pensiuni şi bungalow-uri aşezate chiar pe plajele imaculate ale micii insule. Dacă simpla privelişte de vis nu este suficientă pentru relaxare, majoritatea pensiunilor au în ofertă sesiuni de masaj, ore de scufundări sau snorkeling, ieşiri în larg pentru observarea şi fotografierea balenelor, şi pentru gurmanzi - meniuri bogate în peşte proaspăt şi fructe de mare. O noapte într-una dintre cele mai scumpe astfel de pensiuni costă echivalentul a 15 euro.
Pentru cei care caută o relaxare mai activă, pe Sainte Marie se pot închiria mountain bike-uri, motociclete sau ATV-uri, cu care se pot explora în voie drumurile şi potecile întortocheate dintre cele două aşezări de pe mica insulă.
Citeste si SURVOLATI CASCADELE de pe IGUAZU : Dezlantuirea DE APE a naturii
Bârlogul piraţilor
În secolele 17 şi 18, insula St. Marie era un loc de întâlnire şi o bază a piraţilor şi a corsarilor. Poziţia ei apropiată de rutele comerciale care aduceau bogăţii din Indiile de est, golfurile retrase cu ape liniştite şi abundenţa fructelor au făcut din insula St. Marie locul perfect pentru o astfel de bază.
Se zvoneşte chiar că aici ar fi existat utopica republică a piraţilor - Libertalia, despre care a scris şi Daniel Defoe în „A General History of Pirates”.
În ziua de azi, încă mai există urme ale acestei aşezări sub forma unui cimitir al piraţilor şi a unor epave de nave cu pânze scufundate la doar câţiva metri adâncime în golful „Baie des Forbans”.
Citeste si Haideti in Insulele MALDIVE! Uitati pentru cinci minute de griji
Sudul Madagascarului
Din cauza lipsei infrastructurii, singura „poarta” de acces către sudul Madagascarului este capitala. O dată porniţi pe acest drum, veţi descoperi în mod surprinzător o şosea foarte bună care vă duce prin Antsirabe şi Ambositra - cele mai mari centre de producţie de obiecte artizanale şi suveniruri din ţară. Continuând spre sud, puteţi vizita parcurile naţionale Ranomafana şi Isalo unde vă puteţi bucura de biodiversitatea unică a Madagascarului, admirând mai multe specii protejate de lemuri, cameleoni şi păsări care nu se găsesc nicăieri în altă parte, dar şi canioane şi forme de relief care îţi taie respiraţia.
Punctul terminus al acestui drum îl constituie oraşul-port Tulear - un oraş viu şi modern costruit în 1895 de un arhitect francez. Este un important centru universitar şi comercial unde nu trebuie ratat muzeul marin şi piaţa sa pestriţă şi plină de farmec.