x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Calatorii Masaii tanzanieni - Fete, vaci si lenesi

Masaii tanzanieni - Fete, vaci si lenesi

de Anca Aldea    |    28 Ian 2007   •   00:00
Masaii tanzanieni - Fete, vaci si lenesi

O lume a patratelelor rosii. O socie- tate 100% patriarhala. Barbatul are rol de comanda si de reproducere. Nu participa la nici o activitate ca- re presupune spiritul, intelectul sau munca fizica.

O lume a patratelelor rosii. O societate 100% patriarhala. Barbatul are rol de comanda si de reproducere. Nu participa la nici o activitate care presupune spiritul, intelectul sau munca fizica.

Douazeci si cinci de dolari intrarea la masai. Trei persoane - doi turisti si un translator. Cinci dolari poza in curtea prafuita si neamenajata; 10$ poza in casa saracacioasa a femeii; 15$ poza in casa neprimitoare si ticsita cu tot felul de lucruri a barbatului; 5$ poza cu un copilas de juma de metru, cu muste la nas si noroi uscat sub gene; alti 5$ sa convingi un pici din asta sa deschida gura si sa spuna ceva; 5$ o bratara din margelute de plastic, cumparate en-gros in prealabil de la un targ din Arusha, Capitala Tanzaniei; 35$ o bucata de piele de vaca tabacita; 20$ un costum traditional masai, confectionat, la masini automate, intr-o fabrica din Arusha. Aceasta este viata intr-o gospodarie (boma) masai din Tanzania. Totul inseamna bani. Si informatia, si imaginea, si suvenirurile.

O FAMILIE NUMEROASA. Acoperit cu o bucata uriasa de material rosu in patratele cu margini negre, un barbat marunt, slabanog si foarte batran incearca sa zambeasca. Suntem oripilati de dantura lui - un colt lipsa, unul auriu, altul negricios... Jaha, translatorul si ghidul nostru, ne introduce in atmosfera: "Acest om este seful bomei. Are 87 de ani, cinci sotii si 47 de copii si nepoti".

Intr-o secunda suntem inconjurati de un card de tanci care mai de care mai murdari, fiecare avand colectia lui de muste pe fata. Apar si cateva femei. Poarta fuste traditionale, tot in patratele rosii. Pieptul le este acoperit cu o bucata de panza jegoasa si mancata de vreme. Ingana ceva pe limba lor. Jaha, omul de incredere al prietenei noastre Catinca Tabacaru, tanzanian get-beget, nu intelegea mare lucru. Masaii vorbesc Maa, un dialect african vechi. Refuza sa invete limba tanzanienilor (swahili), se cred unici si de departe cei mai civilizati. Desi...

Statul tanzanian le-a construit scoli. Speciale pentru copiii masailor. Scolile sunt si acum goale, pentru ca parintii micutilor nomazi refuza cu tarie educatia de orice fel. Ei sunt pastratorii unei traditii greu de inteles pana si de orasenii tanzanieni. Masaii traiesc ingramaditi - femeile cu femeile, copiii si animalele; barbatii cu barbatii - in niste casute de chirpici construite exclusiv de reprezentantele sexului frumos. Femeile ridica si casa barbatului si bordeiele celor cinci sotii ale sefului bomei.

TRADITII... Oamenii sunt atat de inapoiati incat si astazi indeplinesc cu sfintenie traditiile. Cand e circumcis, copilul nu are voie nici sa se miste, nici sa planga. Altfel e semn rau. Si fetitele sunt supuse unei operatii de taiere a clitorisului, iar "chirurgii" nu au niciodata licenta sau instrumente sterilizate. Toti membrii unei bome trebuie sa respecte traditia gauririi urechilor si a purtatului in lob a unor discuri de metal uriase.

Masaii, majoritatea monoteisti convinsi, se lauda cu o relatie divina intacta. Cand unul de-al lor cade la pat este tratat cu ceaiuri si fierturi. Daca starea de sanatate i se inrautateste, omul este dus in afara bomei, intr-un bordei special amenajat, dar fara acoperis, si lasat acolo trei zile. Daca la capatul acestei perioade, bolnavul s-a miscat, inseamna ca Dumnezeu nu i-a luat inca sufletul la El. Daca a ramas inert, seful bomei, cele cinci sotii ale sale si odraslele lor iau din nou drumul pribegiei, lasand bolnavul in voia soartei in casa de chirpici.

O vizita la masai poate fi, fara nici o modestie, un spectacol. Sa vezi barbatii adunati pe prispa casei sefului de boma, la o barfa mica si un pahar de lichior, si mai incolo femeile mestesugind bratari din margele colorate insirate pe snururi din piele... Sau femeile la munca campului... Sau femeile aducand apa de la zeci de kilometri distanta... Sau femeile ingrijind copiii... Sau femeile...
×
Subiecte în articol: femeile meditaţie de călătorie