Dupa vulcanul Teide, satul Masca este considerat a doua atractie a insulei. Cu secole in urma, apele din jurul insulei erau foarte periculoase. Una din legendele locului spune ca piratii jefuiau corabiile care navigau in arhipelag si transportau prada sus, in munti, si o ascundeau in sat.
Masca pare un colt de rai uitat de vremuri si de progresele civilizatiei contemporane, cu poteci serpuite, pavate cu piatra printre palmieri si stanci, case albe, scunde, cu ferestre mici si atmosfera este extrem de relaxanta, in ciuda turistilor prezenti in numar tot mai mare.
Vizitatorii vin cu masina pana in sat, apoi coboara in golf, unde un vaporas ii asteapta ca sa-i duca inapoi spre civilizatie. Pe vremuri, locuitorii satului coborau pe jos poteca de munte (traseul dureaza in jur de 3 ore), iar de acolo plecau cu barcile spre portul Los Gigantes. Pana in 1991, cand s-a construit soseaua ingusta, cu o singura banda, nu exista nicio alta cale de acces spre Masca, de aceea era numit si „satul pierdut”.
Astazi, satul si cararea piratilor sunt un obiectiv turistic important, dar si unele din locurile in care te poti bucura de linistea si frumusetile naturii. Privelistea este extraordinara: vegetatia luxurianta, palmierii mari si impunatori, cactusii (unii chiar infloriti!), portocalii, lamaii, piersicii, arborii de mango si de avocado, arbustii cu flori incredibil colorate, multe dintre ele rasarite chiar in peretele de piatra.
Satul, care pastreaza inca modul traditional de viata, este asezat in scari. Pe masura ce cobori un nivel, altele apar pentru a-ți bucura privirea. Primul nivel reprezinta practic zona de centru. Ca in cazul majoritatii satelor si oraselor spaniole, aici se afla plaza sau piata satului, cu bancute aflate la umbra unui copac batran. Acesta este locul unde localnicii stau seara si vorbesc la un pahar de vin si unde au loc toate sarbatorile religioase. Exista si o bisericuta din piatra alba, in care incap aproximativ 80 de persoane. Aceasta biserica, la care se tin doua slujbe pe zi, a suferit foarte putine modificari de-a lungul anilor si este punctul central al acestei mici comunitati catolice ce traieste aici.
Magia satului consta in simplitatea sa. Din loc in loc gasesti insa cateva magazine cu suvenire sau diverse produse traditionale si chiar un mic muzeu etnografic. Cateva terase si restaurante cu specific canariot iti vor dezvalui o minunata panorama asupra vaii. Te poti racori cu o limonada si poti degusta numeroase preparate traditionale.
Oferta sejur Tenerife
Hotel Mediterranean Palace 5* - de la 679 Euro/pers., transport cu avionul, transferuri, 6 nopți cazare cu mic dejun, asistență turistică. Christian Tour, www.christiantour.ro
Citește pe Antena3.ro