x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Calatorii Nanshan, dealul transformat în afacere de iarnă

Nanshan, dealul transformat în afacere de iarnă

de Dan Tomozei    |    01 Feb 2012   •   14:24
Nanshan, dealul transformat în afacere de iarnă
Corespondenta din Beijing
Profitand de vacanta Festivalului de Primavara am evadat din aglomeratul Beijing pentru a respira aerul curat si pentru a ma bucura de liniste, departe de oportunitatile de relaxare pe care le gasesti oriunde aici. La 62 de kilometri de Beijing, ruland comod cu pe autostrazile perfecte care leaga capitala Chinei de provincii, in cateva zeci de minute ajungi la unul dintre locurile preferate de iubitorii sporturilor de iarna: Nanshan (Muntele de Sud). Locatia se afla la Nord de Beijing si inca din start trebuie sa spun ca, pentru cateva ore, am avut impresia ca sunt undeva in Europa, in Alpi, intr-una dintre statiunile similare din Austria sau Elvetia.

Nanshan este un deal mai maricel, nicidecum un munte, inaltimea maxima de aici fiind de 1318 m. Insa, aici, tenacitatea chineza a demonstrat inca o data ca orice se poate, sau altfel spus ca in China nu exista 'nu se poate'. E o chestiune de admirat in mai toate domeniile, incapatanarea chinezilor de a transforma tara intr-un spatiu cu adevarat evoluat, modern, pastrand reperele traditionale fiind evidenta.

Am avut de parcat masina intr-una din cele patru parcari pentru masini mici, la care se adauga o alta parcare rezervata exclusiv microbuzelor si autocarelor, parcari care cumuleaza, atentie, 4000 de locuri! Dupa inregistrarea la receptiile organizate fie pentru situatii individuale, fie pentru grupuri, am purces la preluarea harnasamentului necesar: schiuri, clapari, ochelari etc. totul aflat la dispozitie in doua 'depozite uriase' in care 6.000 de seturi complete de echipamente de schi sunt puse la dispozitie in baza cardului electronic de acces primit de la receptie. Cu acel card si o legitimatie pe care aveai trecute toate reperele orare legate de prezenta in Nanshan, aveai acces gratuit pe toate partiile si la toate telescaunele care te transportau pe varfurile partiilor. Si aici ai de ales intre 16 partii amenajate pe doua dealuri, cu diferite grade de dificultate si pentru toate sporturile de iarna, la care se adauga un tobogan, partii de sanius si spatii de joaca pentru copii. Peste tot se perinda monitori de schii, supraveghetori si oameni care asigura primul ajutor. In multimea de iubitori de iarna, am identificat rapid turistii straini, nu putini, majoritatea dintre ei preferand placa de snowboard.

Cu cardul de acces, la Nanshan turistii au acces gratuit la toate facilitatile sportive, inclusiv la sistemele de curatare a schiurilor sau placilor cu aer comprimat, fara sa mai amintesc de telescaune, cabluri sau benzile de urcat pe varfuri (13 in total) care au capacitatea de a transporta peste 11.000 de persoane pe ora. In mod firesc, am ramas placut surprins de experienta de aici, gandindu-ma la investitiile de zeci de milioane de euro din statiunile montane de acasa, de care majoritatea celor care ajung acolo se plang.

Dupa cateva ore de schiat a venit si nevoia de incarcare a bateriilor si stomacului, asa ca, alaturi de prieteni, am abordat unul dintre cele doua restaurante amenajate, suficiente pentru a asigura un flux continuu de clienti si o servire prompta. Preturile, evident mai mari decat in Beijing, sunt totusi rezonabile tinand cont ca suntem intr-o statiune. O ciorba, o salata de cruditati, o bere totul pentru mai putin de 12 euro. Apoi, din nou pe partii, bucurandu-ma de locul in care animalele salbatice cum sunt iepurii, caprioarele, cerbii sau cocosii de munte pot fi vazuti alergand dincolo de plasele de protectie.

Am aflat discutand cu cei care vin aici constant, ca de mai multi ani locatia a devenit NIKE Nanshan Park, pentru ca aici sunt organizate multe competitii internationale de iarna, parti dintre partii avand un grad de dificultate ridicata, pe care nu am ratat ocazia sa le testez si fireste sa fac cunostinta cu zapada.

Poate este interesant sa dau cateva repere financiare, legate de ce inseamna o zi pe partiile de la Nanshan, unde inclusiv pe timp de vara poate fi practicat schiul pe iarba. Accesul pe partii, telescaune, schiuri (timp de patru ore) costa 80 de lei in timpul saptamanii, 130 de lei in weekend si 140 in perioada Anului Nou Chinezesc - Festivalul de Primavara. Cei care doresc sa ramana aici pentru mai multe zile pot fi cazati la vilele care seamana perfect cu cele din statiunile din Alpi, multe purtand nume occidentale de genul "Norvegia", 'Canada', 'Finlanda' si fireste 'Nanshan Plaza'.

Am parasit Nanshan cu multumirea initiativei avute de prietenii mei din Beijing, dar si cu regretul ca Festivalul de Primavara se apropie de final si timpul liber va fi tot mai putin. Dar, este cert, Nanshan a intrat in lista scurta a recomandarilor personale reprezentative pentru modul in care chinezii stiu sa asigure nevoia de relaxare si distractie.

×
Subiecte în articol: China