x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Calatorii Noua atracție a Europei pentru tratamente balneare și agrement

Noua atracție a Europei pentru tratamente balneare și agrement

de Diana Scarlat    |    01 Oct 2021   •   07:30
Noua atracție a Europei pentru tratamente balneare și agrement

Tratamentele balneare de recuperare și agrementul cu ape termale de la Oradea și Băile Felix atrag deja zeci de mii de turiști, anual. Noile investiții și programe de dezvoltare din această zonă au șanse maxime de a crește afluxul de turiști români și străini, în următorii ani. În ultima perioadă s-au modernizat foarte mult cele două localități turistice, iar Primăria Oradea va lansa o linie aeriană proprie, pentru a aduce cât mai mulți vizitatori, la prețuri mult mai mici decât cele practicate acum. Hotelierii deja oferă servicii de transfer gratuit de la mai multe aeroporturi, iar zborurile de pe Aeroportul Oradea i-ar ajuta și mai mult și pentru turiștii care aleg această destinație și parcurg peste 600 de kilometri ar însemna două zile de concediu în plus și costuri mult mai reduse cu transportul.

 

 

 

Noile proiecte de dezvoltare ale zonei turistice Oradea-Felix înseamnă infrastructură de drumuri, cazare, baze de tratament și transport aerian. Cu un astfel de plan de dezvoltare, această destinație turistică va putea deveni una dintre cele mai atractive din Europa, nu doar din România. Recent s-a inaugurat și un nou spital de recuperare neurologică, posttraumatică, postoperatorie și chiar post-COVID-19, la Complexul President, de la Băile Felix. Pe lângă tratamentele care se fac acolo, posibilitățile de agrement sunt foarte multe, datorită calității apelor termale din această zonă, care nu au multe contraindicații pentru cei care vor doar să se relaxeze. Apa termală de la Băile Felix are alte proprietăți față de cea de la Oradea, deși distanța între reședința de județ și stațiune este foarte mică. Sursele de apă termală sunt diferite. La fel și conținutul de minerale și alte componente. Cei care merg în vacanță la Băile Felix trebuie să știe că deși apele termale de aici nu au o concentrație foarte mare de minerale, fiind permis scăldatul pentru o perioadă mai îndelungată decât în alte stațiuni, totuși trebuie să țină cont de indicațiile medicului și de faptul că nu trebuie să depășească trei ore pe zi, în apa care nu este doar caldă, ci are proprietăți curative. Cele mai multe piscine în aer liber se află la Aqua Park, în incinta Complexului President, unde turiștii se pot bucura inclusiv de valuri. 

 

Proprietățile curative ale apelor termale

 

Apa de la Băile Felix are proprietăţi curative pentru că încălzirea ei este datorată trecerii prin straturi de clacar poros, iar fiecare piscină are specificul propriu, în funcţie de felul în care s-a făcut forarea, pentru a se obţine sursa de apă. „Resursa de apă termo-minerală de la noi nu este epuizabilă, pentru că apa se află într-un circuit natural. Se alimentează permanent din Munţii Apuseni, zonă care este unul dintre cele mai mari rezervoare de apă dulce din Europa. Sunt lacuri la 38-40 de metri adâncime în Apuseni, cu apă foarte limpede. Rezerva de apă termală este influenţată doar de cantitatea anuală de precipitaţii. Când am făcut primul foraj pentru Aqua Park, la 108 metri adâncime, am ajuns la calcarul poros. Apa trece prin acest calcar poros, se îmbogăţeşte cu săruri minerale, iar prin această reacţie cu calcarul se şi încălzeşte”, explică Dumitru Fechete, directorul complexului President şi Aqua Park, de la Băile Felix. Piscinele cu apă termală de la Băile Felix sunt deja în topul preferințelor celor care vor să-și asigure o vacanță reușită sau un weekend relaxant, chiar și în sezonul rece. Mulți se gândesc deja la sărbătorile de iarnă cu piscină în aer liber – ceea ce a devenit trendul ultimilor ani. În plus, apa de la Băile Felix are efecte terapeutice multiple. 

 

Ștrandurile sunt deschise și toamna

 

La Oradea şi la Băile Felix sezonul turistic este permanent. Ştrandurile deschise tot anul sunt spectaculoase, dar și terapeutice. Aici se îmbină perfect staţiunea balneo-climaterică și o imensă zonă de SPA pentru toate vârstele şi toate gusturile. Medicii care a studiat efectele apei termo-minerale de la Băile Felix au descoperit, în peste 30 de ani de studii, comparând rezultatele obţinute în urma curelor de apă termală, că organismul uman reuşeşte să se echilibreze şi să îşi ia din apă minerale, calciu şi magneziu, prin simpla îmbăiere. Apa de aici are şi proprietatea de a-şi schimba culoarea, sub influenţa factorilor precum schimbările de temperatură sau de presiune atmosferică. De aceea se spune că este o apă vie. Sunt zile în care apa se poate face dintr-odată verde sau se poate tulbura, deşi nu este murdară. S-a constatat că reacţionează la factorii de mediu, pentru că este o apă naturală. Apa din piscine este schimbată pe timpul nopţii, astfel încât dimineaţa este de fiecare dată alta, iar bazinele sunt spălate şi dezinfectate, înainte de a fi reumplute. Chiar în timpul zilei, piscinele sunt alimentate permanent, iar apa de la suprafaţă se varsă permanent, astfel încât nu se poate murdări. Dacă cineva înoată într-o piscină de aici, apoi iese şi intră încă o dată, după o jumătate de oră, deja nu mai înoată în aceeaşi apă.

 

 

Centrele SPA, ștrandurile în aer liber și piscinele hotelurilor din Băile Felix ar putea deveni, foarte curând, zona VIP a Europei pentru prevenirea și tratarea afecțiunilor secolului XXI. 

 

 

 

Noile boli profesionale cauzate de sedentarismul muncii de birou pot fi prevenite, de la vârste foarte fragede, prin curele cu apă termo-minerală naturală, iar apa, cu proprietăți unice în Europa, de la Băile Felix este cea mai recomandată, mai ales pentru corporatiști și pentru cei care au stat foarte mult în casă, în ultimii doi ani. 

 

 

E bună și rece, în curele interne

 

Apa de la Băile Felix este specială și poate fi folosită inclusiv la tratamente interne, pentru sistemul digestiv. Prin proprietățile pe care le are, este unică în Europa. Specialiștii spun că mai există ape cu aproape aceleași calități în Franța și în Germania, dar nu sunt precum cele de la Felix, din punct de vedere al compoziției chimice. De aceea se folosește și în cure interne, fiind oligominerală (are sub un gram substanțe minerale). Are efecte foarte bune în tratarea afecțiunilor digestive, colon iritabil, constipație și afecțiuni renale. Se bea cu o jumătate de oră înainte de masă sau la două ore după masă. Medicii de la Băile Felix spun că această apă are aceleași efecte curative și după răcire, chiar și după câteva luni, datorită compoziției chimice de bicarbonat, sulfat, potasiu și magneziu. Apa de aici tratează și boli metabolice, complicații ale diabetului zaharat sau neuropatii.

×