x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Calatorii O nouă destinație pe harta turistică a României: Simeria

O nouă destinație pe harta turistică a României: Simeria

de Diana Scarlat    |    03 Iun 2022   •   07:50
O nouă destinație pe harta turistică a României: Simeria

O zonă puțin cunoscută de românii care își fac vacanțele în țară, Simeria, din județul Hunedoara, tinde să devină una dintre cele mai frumoase destinații turistice din vestul țării.

Deja este renumit festivalul anual dedicat dacilor și tradițiilor strămoșești, Dac Fest, care se va organiza și anul acesta, la jumătatea lunii iulie, cu zâne, scene de luptă, demonstrații de echitație, ateliere și expoziții ale meșteșugarilor, făcând un salt în timp, către mai multe perioade ale istoriei. Simeria este ea însăși un fel de muzeu în aer liber, cu un parc dendrologic unic în partea de vest a României, dar și cu monumente care spun istoria locului. Evenimentele organizate periodic atrag deja din ce în ce mai mulți vizitatori dornici să descopere noutatea.

Simeria s-a dezvoltat în jurul unor familii nobiliare care au contribuit la construirea localității. Unul dintre cele mai importante repere este Conacul sau Castelul Bela Fay, aflat astăzi în proces de reabilitare, fiind monument istoric arhitectonic din secolul al XIX-lea. La finalul secolului al XVIII-lea, la Simeria, într-o pădure naturală, începea să prindă contur cea mai veche și valoroasă colecție de plante exotice și autohtone, Arboretumul Simeria. Parcul a aparținut succesiv familiilor nobiliare de origine maghiară Gyulay, Kun, Fay și Ocskay, moștenirea fiind transmisă pe linie feminină. 

Prima amenajare făcută aici a fost în stil englezesc, romantic. Cel mai vechi document care atestă existența parcului este din 1763, menționând o alee de castani, următorul arbore introdus fiind salcâmul. Proprietarul conacului, Bela Fay, a fost un cunoscut naturalist al secolului al XIX-lea, membru al Academiei Maghiare de Științe. Conacul a fost destul de grav avariat în timpul revoluției de la 1848, iar prima renovare s-a făcut între anii 1870-1880. Din anul 1918, familia Ocskay a devenit proprietara conacului, iar nobilii au amenajat și parcul dendrologic din apropiere, transformându-l într-un colț de rai. Astăzi, Arboretumul Simeria este o arie protejată de interes național, rezervație naturală de tip dendrologic și peisagistic din județul Hunedoara, aflată pe teritoriul administrativ al orașului Simeria. Din anul 1954, aici s-a înființat Stațiunea de Cercetări și experimentări forestiere Simeria. Astăzi, aici se poate vizita cea mai veche și valoroasă colecție de plante exotice și autohtone din România, cu peste 2.000 de taxani, într-un ansamblu peisagistic deosebit, care se întinde pe 70 de hectare, clasându-se pe locul al X-lea în topul european și pe locul 101 în lume, conform Enciclopediei Britanice.

Măgura Uroiului, după două milenii

Localitatea Simeria împlinește 70 de ani de când a devenit oraș, iar cu această ocazie, Primăria Simeria organizează o serie de evenimente în Parcul Dendrologic și la Conacul Bela Fay, începând din această vară, până în luna decembrie, când orașul va împlini oficial 70 de ani. Cele mai importante festivaluri se vor organiza în iulie și august, primul fiind Dac Fest, care se va desfășura pe perioada 13-15 iulie, cu participarea unui număr mare de meșteri populari din România și alte țări europene. Festivalul de reconstrucție istorică „Dac Fest – sub semnul Lupului” atrage în fiecare an mii de participanți români și străini, ajungând acum la cea de-a XII-a ediție. Evenimentele din luna august vor fi organizate cu sprijinul familiei Ocskay care a decis ca Parcul Dendrologic să devină bun public, în proprietatea statului, astfel încât localnicii și vizitatorii să se poată bucura de această minune a naturii. Unul dintre cei mai mari susținători ai dezvoltării turistice a localității este actualul primar, Iulius Gelu Bedea, care a venit și cu foarte multe idei de noi evenimente cu potențial de atragere a turiștilor din țară și din străinătate, având și sprijinul Consiliului Județean. Festivitățile se vor desfășura atât la Castelul Bela Fay și în parcul dendrologic din apropiere, cât și pe străzile orașului, la Gara din Simeria, la Uzina de vagoane și la Măgura Uroiului. Măgura Uroiului sau Cușma Dacilor, după cum i se mai spune, datorită formei sale, este declarată arie protejată de interes național și rezervație naturală de tip geologic. Dealul situat în satul Uroi, în apropierea orașului Simeria, este un con vulcanic format cu milioane de ani în urmă, unde se găsesc minerale rare concentrate pe o arie relativ restrânsă, în suprafață de 10 hectare. Interesant este faptul că denumirea sa în limba maghiară este Arany Hegy – Muntele de Aur. Măgura Uroiului mai este considerată și Muntele Sfânt al Dacilor, acel misterios Kogaion(on), despre care s-a scris mult, însă nimeni nu a reușit să îl localizeze până acum. 

Legături cu cele mai importante familii

La seria de evenimente din luna august, la Zilele Orașului Simeria, este invitată și Casa Regală a României, pentru a se sublinia legăturile istorice ale Castelului Bella Fay cu Peleș, Pelișor și Castelul de la Săvârșin. Oaspeții se vor putea bucura de o Expoziție de pictură și fotografie a elevilor și profesorilor de la Liceul de Arte Sigismund Toduță din Deva, de un Concert de pian și vioară, dar și de o expoziție de obiecte lucrate manual în marmură, prezentări de carte, ateliere de creație pentru copii, o expoziție de costume populare și o paradă a costumelor regale. Va fi lansat și un film despre istoria orașului Simeria, care  prezintă obiectivele turistice și cele de importanță istorică din această zonă. În luna decembrie, când orașul împlinește oficial 70 de ani, va mai fi organizat un eveniment în cadrul căruia se va lansa cartea „Simeria în imagini”.

Peste 20 de figurine zoomorfe, vechi de circa trei milenii, au fost descoperite la Măgura Uroiului, ceea ce o face să fie una dintre cele mai vechi aşezări istorice din Transilvania. Potrivit arheologilor, plastica zoomorfă este similară cu canoanele care existau în Epoca Fierului (circa 1100-700 î.Hr.), în centrul şi sud-estul Europei. În realizarea lor au fost prezentate elemente anatomice cum sunt coarnele, coada sau coama animalului.


Legenda Muntelui Retezat

Legendele din satele din apropierea dealului Uroi povestesc despre familii de uriași, în care apar frecvent femei și fete de uriași. Fetele de uriaș care trăiau acolo aveau ocupații foarte asemănătoare cu cele ale oamenilor, de exemplu pășteau vite și oi. Fetelor de uriași li se mai spunea și zâne. Povestea spune că trei fete de uriași locuiau pe pământurile de lângă Măgura Uroiului, şi una dintre ele avea chiar cetatea de pe deal. Pentru un ciurel de mălai, fata de aici mergea şi se împrumuta la sora ei, la cetatea Devei, chiar din trei paşi era acolo. Într-o zi, fata de pe Retezat şi cea de la Deva s-au certat, iar cea de la Deva a pus mâna pe un plug şi a aruncat cu el. Aşa se face că a tăiat vârful muntelui şi de atunci i-a rămas şi numele de Retezat

Măgura Uroiului este de mulți ani și o zonă perfectă de lansare a parapantiștilor, datorită curenților de aer care se formează acolo. Au fost organizate 9 ediții ale festivalului de zbor cu parapanta Îngerii Prieteniei, devenit internațional. 

La Dac Fest participă trupe de reenactment din România, Anglia, Bulgaria, Italia, Polonia, Ungaria și alte țări europene, dansatoare antice, gladiatori, public de toate vârstele și iubitori de istorie. Ediția a XII-a a acestui festival se va desfășura în perioada 13-15 iulie.

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

×
Subiecte în articol: simeria