x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Calatorii Pe Fior di Levante

Pe Fior di Levante

de Alina Ramona Anghel    |    07 Iul 2009   •   00:00
Pe Fior di Levante
Sursa foto: Alina-Ramona Anghel/Jurnalul Naţional

Zakynthosinsula cu peisaje idilice. Poveşti mitice despre eroi, zei sau semizei, despre insulele pline de verdeaţă şi apele de un albastru năucitor. Cine nu a citit sau nu a auzit măcar o dată despre celebrele Legende ale Olimpului?



Se spune că pe insula Zakynthos, Arte­mis, zeiţa vânătorii, obişnuia să se plimbe prin pădurile verzi de măslini, ascultându-l pe fratele ei, Apollo, cântând la liră şi prea­mărind frumuseţea şi bogăţia insulei. Apoi, Homer, în Iliada şi Odisea, aminteşte despre Zakynthos ca fiind insula ce şi-a dobândit numele graţie lui Zakynthus, fiul regelui Troiei, Dardanus, care a părăsit oraşul lui de baştină, Psofida, şi a venit în Zakynthos, construindu-şi propriul Acropole.

Dominaţii.  Numeroasele dominaţii străine - romane, bizantine, veneţiene, turceşti şi ruseşti, dar şi cea englezească - nu au ştirbit cu nimic frumuseţea insulei. Dimpotrivă, au ajutat-o să se dezvolte din punct de vedere economic şi turistic, insula ajungând astăzi să fie considerată a doua ca importanţă turistică din Grecia, fiind numită " Fior di Levante" ("Floarea din Le­vant"). Situată în partea sudică a Mării Io­nice, la 8,5 mile marine faţă de sudul insulei Kephallonia, 9,5 mile marine faţă de Peloponez şi la circa 300 de kilometri distanţă de capitala Greciei, Atena, insula poate fi considerată un punct-cheie de legătură cu alte insule, putându-se ajunge uşor şi în cele mai mari oraşe ale Greciei - Patras, Atena şi Thessaloniki, graţie rutelor de comunicare directă cu acestea.

Carreta-Carreta. Zakynthos este o insulă bogată în câmpii fertile, munţi acoperiţi de plantaţii de măslini şi citrice, viţă-de-vie şi pini. Indiferent că mergi în nord, sud sau est, insula are atâtea plaje mi­nunate încât cu greu te poţi hotărî pentru una anume. Sunt plaje cu pietriş fin, cum ar fi Limni Keri, plajele cu nisip din cel mai fin, cum ar fi cele din Golful Alykes, sau plaje aflate între stânci sculptate de-a lungul timpului de natură, precum Gerakas, unde se află şi Parcul Naţional Marin. Aici, pe Ge­rakas, vin să îşi depună ouăle vestitele ţes­toa­se Carreta-Carreta. Dacă optezi pentru relaxare, Cap Marathia sau Agios Sostis sunt locurile ideale. Dacă vrei distracţie la maxim, staţiunea Laganas îţi garantează o seară pe măsură. Xigia este plaja unde poţi beneficia de un Spa natural, scăldându-te în izvoarele sulfuroase ce îşi adună apele din munţi pentru a le "amesteca" apoi cu valurile mării.

Pentru iubitorii de natură, Zakynthos oferă peisaje idilice: insula Navagio, cu plaja ce are un nisip fin de culoare albă şi ape de un turcoaz intens, dar şi Galazia Spilea (Peşterile Albastre) sau Peşterile Albastre din Volimes, denumite aşa după numele satului în care sunt localizate, aflate în partea de vest a insulei.

Icoana miraculoasă. Aflată la 30 de kilometri de Zante şi în apropiere de Porto Vromi, Mănăstirea Anafonitria este locul unde a locuit patronul spiritual al insulei, Sfântul Dionisios, pe vremea când era călugăr. Aici se află o icoană făcătoare de minuni. Se spune că, deşi s-a încercat de multe ori scoaterea icoanei din mănăstire, aceasta dispărea din locul în care era dusă şi reapărea în mănăstire. În fiecare an, la 24 august, aici se sărbătoreşte ziua Sfântului Dionisios. Moaştele sfântului sunt îmbrăcate cu haine noi şi sunt aşezate sub un clopot de sticlă, expus trei zile în faţa mănăstirii. La sfârşitul celor trei zile, timp în care clopotul este păzit de armată, moaştele sfântului sunt dezbrăcate de haine şi sunt tocate mărunt, fiecare bucăţică fiind apoi introdusă într-un mic pliculeţ de hârtie pe care este afişată ima­ginea sfântului. Aceste pliculeţe se oferă localnicilor şi turiştilor care vin să se roage şi să aprindă o lumânare în mănăstire.

La masă.  După atâtea locuri mi­nunate pe care le-ai vizitat, o masă servită la o tavernă de pe insulă vă va împlini ziua. Produsele locale, cum ar fi uleiul de măsline ce are o culoare verde aparte şi nu se găseşte pe altă insulă, mierea, brânza feta simplă sau picantă (datorită ierburilor aromatice cu care se hrănesc caprele), iaurtul de capră şi multe altele sunt minunăţii preparate după metode tradiţionale.

Zakynthos este un loc pe care merită să-l descoperi şi care, cu siguranţă, te va face să vrei să te întorci curând.

În Zante, cel mai bun desert este Mandolato, un fel de nuga cu migdale. Ne mândrim că fabrica noastră îl produce încă din 1910. De altfel, povestea ei este legată de cea a insulei, reţeta fiind transmisă din generaţie în generaţie şi oferindu-se de sărbătorile tradiţionale."
Tasis Kotsoni, specialist în pregătirea dulciurilor

Util
● TRANSPORT. În Zante, deplasarea se face cu ajutorul autobuzelor care circulă tot timpul zilei, dar şi cu maşini, jeep-uri, biciclete sau motociclete, aflate la oricare centru de închiriere de pe insulă.

● CAZARE. Preţurile la hoteluri pornesc de la 30 de euro şi ajung la 215 euro pe noapte, iar în bungalouri de la 44 euro la 180 de euro pe noapte.

● CURS DE SCHIMB. La orice hotel de pe insulă este afişat cursul de schimb valutar, iar la băncile locale se poate face transferul direct din lei în euro.

Zante
Capitala insulei, numită Zakynthos sau Zante, este un oraş ce nu trebuie ratat. Situat într-un golf, Zante este portul insulei, dar şi centru comercial. Magazinele sunt pline cu suveniruri pentru turişti, majoritatea având ca emblemă ţestoasele Carreta-Carreta. Poţi găsi îmbrăcăminte şi încălţăminte specifică insulei, dar şi mărci cunoscute peste tot în lume, ulei de măsline, vinuri demi-dulci sau seci şi Mandolato, nuga cu migdale.

Poarta lui Poseidon
Situată în partea nordică a insulei Zakynthos, plaja de la Porto Vromi este locul din care pleci să-l întâlneşti pe Poseidon, zeul mării. Sculptat în stâncă de valuri, chipul lui Poseidon îţi apare îngândurat, privind la turiştii care trec pe lângă el, cu vaporaşele, încercând să capteze o parte din măreţia sa.

Saint Nicholas
Unul dintre cele mai renumite cluburi de sporturi nautice se regăseşte pe frumoasa plajă Saint Nicholas, populară de altfel şi pentru lecţiile de scuba-diving susţinute de personalul autorizat. Barurile şi tavernele de pe plajă oferă, pe lângă preparate culinare locale, şi şezlonguri dotate cu umbrele, la preţuri ce diferă de la local la local, dar care nu depăşesc 6 euro.

Biserica Sfântului Dionisios este locul în care sunt adăpostite într-o raclă argintată gravată moaştele Sfântului Dionisios, patronul spiritual al insulei.

×
Subiecte în articol: insulei grecia zakynthos