x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Calatorii Pe mare cu sute de cai putere

Pe mare cu sute de cai putere

de Oana Portase    |    05 Aug 2016   •   14:18
Pe mare cu sute de cai putere

Vacanța pe litoral nu trebuie să însemne numai leneveală la soare și câteva ture de înot în apă. Oferta este variată pentru cei care vor senzații tari și adrenalină. Litoralul românesc are o ofertă variată de sporturi de apă, precum parasailingul, canapeaua pe apă sau Wakeboardingul.

 

Parasailing

 

Parasailing-ul este zborul cu parașuta deasupra apei, iar totul este controlat de o ambarcațiune cu motor. Sportul a devenit o mare atracție la malul mării și poate fi practicat de oricine, fără o pregătire specială. Frica de înălțime merită învinsă, pentru că peisajul este pe măsură.

Parasailing-ul poate fi făcut în tandem. Cei care practică această activitate sunt luați cu barca de la mal, duși în larg unde primesc veste de salvare, sunt prinși în hamuri, iar când ambarcațiunea prinde viteză, parașuta se ridică la înlțime. Pentru acest sport este nevoie de o ambarcațiune cu motor puternic, dar și de un vânt la fel de puternic. O tură de parasailing la malul mării durează aproximativ 15 minute, iar zborul este cât se poate de plăcut. Parașuta ajunge până la 300 de metri înălțime, însă dacă vântul nu este puternic, aceasta coboară încet. La finalul turei de parasailing, aterizarea se face tot pe platforma bărcii. 15 minute de parasailing în Mamaia costă aproximativ 200 de lei de persoană. Parasailing-ul se mai poate face și pe uscat sau pe zăpadă. Parascender-ul (cel care practică acest sport) este tras de un jeep pe uscat sau de un snowmobil pe zăpadă. Pentru parasailing există o limită de greutate de aproximativ 160 de kilograme.

 

CÂND A APĂRUT PARASAILING-UL

 

Inginerul francez Pierre-Marcel Lemoigne este menționat ca fiind creatorul primei parașute duble, în 1961. Apoi în 1963, Jacques-André Istel de la Pioneer Parachute Company a cumpărat invenția de la Lemoigne și a făcut bani frumoși prin multiplicarea si vinderea acesteia sub numele de parasailing.

 

Ski Jet

 

Iubitorii de motoare și viteză își pot lua doza de adrenalină pe un ski jet, atunci când ajung pe litoral. Ski jet-ul poate fi un sport periculos și este recomandat să nu închiriați o astfel de ambarcațiune fără să știți despre ce e vorba. În mod normal, se poate obține un carnet pentru a conduce un jet, însă nimeni de pe litoral nu cere acest lucru. Când închiriați un ski jet, ar trebui să semnați un contract prin care vă asumați responsabilitatea. Ski jet-ul trebuie condus doar în zona delimitată, pentru a nu răni turiștii.

Ski jet-urile pot fi de două sau trei persoane și primiți obligatoriu veste de salvare înainte să plecați în larg. La Mamaia, puteți închiria jet-uri care pornesc de la 110 cai putere și ajung și la 270 de cai putere, însă e recomandat să nu forțați viteza.

Senzațiile tari de pe ski jet sunt asemănătoare cu cele de pe un motor, vântul este puternic, iar marea este nemărginită.

Prețurile de închiriere a ski jet-urilor sunt și ele destul de piperate. Pentru 10 minute, oferta pornește de la 150 de lei și poate ajunge la 300 de lei. Dacă vreți să zburdați în larg timp de 30 de minute, veți plăti cam 500-600 de lei. Există oferte și pentru cei care vor un ski jet pentru tot weekend-ul, iar prețurile sunt peste 3.000 de lei.

 

Banana

Faimoasa banană face senzații pe litoral an de an. Denumirea vine chiar de la forma pe care o ambarcațiunea. Este o idee bună mai ales dacă mergeți cu gașca pe litoral, pentru că pe o banană încap mai multe persoane. Banana este trasă în larg cu viteză, iar ca distracția să fie până la capăt, aceasta este răsturnată și toată lumea cade în apă. O plimbare de 10 minute cu banana costă cam 40-50 de lei.

 

Canapeaua pe valuri

 

O altă atracție destul de apreciată de turiști este plimbarea cu o canapea pe apă. Mulți se pot gândi la o plimbare relaxantă, în larg, pentru a admira priveliștea. Nici nu se poate mai greșit. Pe o canapea se pot urca până la 4 persoane care trebuie să se țină de niște mânere speciale. Și asta pentru că faimoasa canapea este trasă de o ambarcațiune cu motor și ajunge la viteze de peste 100 de kilometri la oră. În mod normal, de pe canapea nu sunteți răsturnați intenționat ca în cazul bananei, însă rezistă pe ea cine poate. O porție de adrenalină pe canapea costă cam 100 de lei. Turiștii mai liniștiți de fel se pot plimba cu hidrobicicleta pentru 50 lei pe oră.

 

Wakeboarding

Un sport mai puțin cunoscut este wakeboarding-ul, schiul nautic practicat cu o placă asemănătoare celei de snowboarding. Acest sport combină câte puțin din surfing, snowboarding și schi nautic și este considerat un sport extrem.

Dacă nu vreți să practicați acest sport direct în valurile mării, puteți merge mai întâi la niște cursuri de inițiere pe lac. La Zumbaala Wake Park de pe lacul Mogoșoaia, un curs de inițiere costă 30 de lei.

 

PREȚURI SPORTURI NAUTICE

Parasailing 200 de lei/persoană 15 minute

Ski Jet 150 – 300 de lei/persoană 10 minute

Ski Jet 500 – 600 de lei/persoană 30 de minute

Banana 40 – 50 de lei/persoană 10 minute

Canapeaua de apă 100 de lei/persoană 15 minute

Hidrobicicletă 50 lei/persoană o oră

 

×