x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Calatorii Piaţa Marques de Pombal

Piaţa Marques de Pombal

de Ana-Maria Păunescu    |    14 Oct 2011   •   21:00
Piaţa Marques de Pombal

Imaginea marchizului de Pombal, indiferent de epoca, de tendinte, de orice alt criteriu trecator, nu se poate scoate din istoria Portugaliei, o istorie complexa, cunoscuta prea putin, mai ales prin colturile opuse ale continentului. Aceasta importanta figura politica si sociala, pe numele sau intreg Sebastiao Jose de Carvalho e Melo, a influentat evident destinul tarii sale si al Lisabonei. El este cel care a condus reconstruirea zonei Baixa, astazi cea mai cautata parte a orasului, unde turistii descopera farmecul portughez, la fiecare pas, pe fiecare strada in panta care adaposteste discret cladiri simple si foarte vii. Responsabilitatea de a reface orasul dupa devastatorul cu­tremur din 1755 a cazut pe umerii sai, iar vi­ziunea lui, necontinuata de cei ce l-au urmat la con­ducere a oferit capitalei un aer aparte.

Pentru a i se cinsti memoria, exista Piata Marques de Pombal, la capatul bulevardului Libertatii (Avenida da Liberdade). Statuia primului-mi­nistru al Portugaliei – intre 1750-1777 – domina intre­gul peisaj. Aflat chiar la picioarele vestitului parc Eduardo VII, monumentul il infatiseaza pe marchiz, sprijinindu-se cu mana de un leu, simbol al puterii si al dominarii totale, si ocrotindu-si creatia, cartierul Baixa. Figura sa nu este singura figura importanta a pietei. La baza statuii se afla cateva imagini alegorice care simbolizeaza ca­teva dintre reformele cele mai cunoscute ale marchizului, de la cele politice si educationale pana la cele agricole sau religioase.

Istoria Portugaliei este si va ramane legata de acest personaj al scenei politice. Parerile sunt impartite, asa cum e normal, anii trec peste amintiri importante, peste marturii suprinzatoare. Piata Marques de Pombal din centrul Lisabonei ramane, insa, sa stranga lumina de la toate nuantele care o insotesc, se inalta cu fata spre raul Tejo si da impresia ca orasul s-a construit in jurul arhitecturii ei, ca parcul Eduardo al VII-lea a aparut ca sa se afle in echilibru, prin umbra lui, cu toate detaliile sale. Marchizul, controversat si judecat pentru greselile sale, a murit in anul 1782, in orasul Pombal, din centrul Portugaliei.

×
Subiecte în articol: Portugalia