x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Calatorii Popocatepetl, „muntele care fumegă”, erupe după 24 de ani de tăcere (video)

Popocatepetl, „muntele care fumegă”, erupe după 24 de ani de tăcere (video)

20 Apr 2016   •   04:13
Popocatepetl, „muntele care fumegă”, erupe după 24 de ani de tăcere (video)

Vulcanii planetei își fac de cap. După Etna (Italia) și Eyjafjallajökull (Islanda), Popocatepetl (Mexic) a venit la rând! Erupția vulcanului a început în 18 aprilie, ora 02:15 (ora locală), când emisiile de cenușă și exploziile la nivelul craterului principal au crescut, urmate fiind de fântâni de lavă, care au umplut cerul nopții, timp de două ore, revărsându-se apoi pe versanți. 

Apogeul (paroxismul) erupției a avut loc la orele 3 a.m., când vulcanul a trimis în aer rocă incandescentă, până la 1,6 kilometri înălțime, norul de cenușă ridicându-se și el la câțiva kilometri, după care a plutit în derivă către sud-est. Căderi relativ moderate de cenușă au avut loc în zona orașului Puebla, al cărui aeroport a fost închis de autorități.

Activitatea vulcanică a reînceput în luna ianuarie, dar s-a păstrat la nivel redus în toată această perioadă, cu câteva modificări mai consistente. Buletinul de analiză al vulcanologilor arăta că magma se afla în creștere lentă. Prinse în capcană, gazele sub presiune provocau mici explozii la moderate și scurte emisii de cenușă, de mai multe ori pe zi.  La 27 ianuarie, lava umpluse deja craterul superior, iar cupola domului vulcanului era strălucitoare și vizibilă, pe timp de noapte, de la mare depărtare. 

................

Află AICI mai mult și urmărește video erupția vulcanului 

×