x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Calatorii Revelionul pe rit vechi cu bucate alese şi distracţie

Revelionul pe rit vechi cu bucate alese şi distracţie

de Diana Scarlat    |    08 Ian 2019   •   13:30
Revelionul pe rit vechi cu bucate alese şi distracţie

România a devenit, în ultimii zece ani, destinaţia preferată a vecinilor care respectă tradiţiile pe rit vechi. Mii de ruşi, ucraineni şi moldoveni de peste Prut aleg staţiunile montane de pe Valea Prahovei, în fiecare iarnă, pentru a petrece Crăciunul şi Revelionul conform vechiului calendar. Hotelierii şi patronii pensiunilor agroturistice şi-au perfecţionat ofertele de sezon pentru a veni în întâmpinarea dorinţelor vizitatorilor, astfel încât gradul de ocupare pe Valea Prahovei este de 70%, în această perioadă, şi datorită acestor oferte. Succesul pachetelor turistice pentru sărbătorile pe stil vechi a inspirat şi întreprinzătorii din alte zone în care se respectă tradiţiile, precum Delta Dunării, unde încep să se contureze noi oferte de iarnă, pentru turiştii dornici de noutate.

Calendarul iulian - pe stil vechi - este decalat cu 13 zile faţă de cel oficial. Biserica Ortodoxă Română a adoptat noul calendar pe 1 octombrie 1924, dar Crăciunul pentru creştinii ortodocşi de rit vechi a fost sărbătorit ieri, pe 7 ianuarie. Turiştii veniţi din ţările vecine pentru a sărbători pe stil vechi găsesc şi în România peste un milion de adepţi ai Bisericii Creştin-Ortodoxe de rit vechi, cei mai mulţi fiind ruşi lipoveni şi sârbi. Această particularitate culturală reprezintă o atracţie pentru cei care aleg staţiunile montane româneşti, deşi pe Valea Prahovei nu se regăsesc aceste grupuri etnice. Explicaţia alegerii este simplă: turiştii preferă distracţia pe pârtii şi ofertele culinare speciale. Cei care şi-au programat o vacanţă prelungită de sărbători vor petrece în staţiunile montane de la noi şi trecerea dintre ani, în noaptea de 13 spre 14 ianuarie. „Una dintre tradiţiile celor care sărbătoresc pe stil vechi spune că trebuie să întâmpine Crăciunul cu cel puţin nouă feluri de mâncare pe masă, ca să aibă parte de un an îmbelşugat, iar în România, totul e din belşug. Noi suntem foarte atenţi la obiceiurile oaspeţilor, le cunoaştem şi le respectăm întocmai. Avem mereu cămara plină, pentru toate gusturile”, spune patronul unei pensiuni de patru margarete, din zona Bran. În ultimii ani au petrecut Crăciunul pe rit vechi peste 1.500 de turişti ruşi, moldoveni şi ucraineni pe Valea Prahovei, dar destul de mulţi s-au îndreptat şi spre alte staţiuni din ţara noastră. Şi staţiunea Sovata, din judeţul Mureş, a devenit o atracţie pentru sărbătorile de iarnă pe rit vechi, peste 800 de turişti străini bucurându-se de specialităţi ardeleneşti, de sarmale şi pomana porcului, dar şi de sesiunile de SPA. O altă atracţie este Vatra Dornei, în judeţul Suceava. „Sunt mult mai mulţi turişti care vin în România în această perioadă şi nu sunt prinşi în statistici. Sunt mulţi turişti din Republica Moldova care deja au cetăţenie română şi nu sunt luaţi în calcul. Cu cei de la INS am avut discuţii, dar în continuare nu putem obţine datele reale. În rest, alegerea staţiunilor de către aceşti turişti depinde foarte mult de traseul lor: fie se duc la Vatra Dornei, fie pe Valea Prahovei. Poiana Braşov este aleasă de cei cu venituri mari, care preferă oferte de lux. La fel şi Sinaia, care e destul de scumpă. Cei cu venituri mai reduse aleg zonele Bran sau Râşnov, deşi pârtiile sunt destul de departe”, explică Adrian Voican, patronul agenţiei Bibi Touring şi preşedintele Asociaţiei pentru Promovarea şi Dezvoltarea Turismului Prahova.

Gradul de ocupare se menţine ridicat până la jumătatea lunii ianuarie, în zonele montane din România, chiar dacă nu toţi turiştii sărbătoresc pe stil vechi, ci pentru că respectivele zone sunt promovate intens prin noutatea ofertelor.

Avantajele ofertelor din ianuarie

Ofertele de sărbători pe rit vechi au reuşit, în ultimii ani, să menţină un grad de ocupare foarte ridicat şi să se extindă în mai multe zone din ţară. „Vizitatorii străini care aleg staţiunile din România pentru a petrece sărbătorile pe stil vechi sunt avantajaţi şi de preţurile care scad după 1 ianuarie, în medie cu 20%, în fiecare an. La acestea se adaugă ofertele speciale ale agenţiilor de turism, cu discounturi last minute”, explică Traian Bădulescu, specialist în turism. Sunt şi agenţii sau hoteluri care merg mult mai departe cu reducerile, pentru a atrage cât mai mulţi petrecăreţi. De exemplu, un sejur de Revelion în ianuarie poate avea o reducere de până la 50% în ofertele lansate în ultima clipă. Există şi oferte cu o zi de cazare gratuită, la un pachet de patru zile şi trei nopţi, precum şi concursuri cu premii din partea hotelierilor. Un astfel de pachet last minute poate ajunge la mai puţin de 30 de euro de persoană, pentru o noapte de cazare, la un pachet turistic de cel puţin trei nopţi, într-un hotel de trei stele din apropierea Văii Prahovei, cu program de Revelion inclus, la care se adaugă cina festivă, cu preţuri de până la 50 de euro de persoană. Ofertele pentru hotelurile de patru stele sunt cu circa 20% mai mari. În plus, turiştilor li se asigură, prin intermediul agenţiei, locuri de parcare, acces gratuit la sala fitness, piscină sau SPA, chiar echipament de schi, în funcţie de pachetul turistic. „Cele mai căutate pârtii sunt la Poiana Braşov, Sinaia, Predeal şi Azuga. În zilele de după Revelionul pe stil vechi, turiştii care aleg staţiunile de pe Valea Prahovei se pot bucura şi de excursii tematice, la Peleş, la Bran sau la Cetatea Râşnov. În programele nostre includem şi o zi de vizitare a Braşovului, care are foarte multe obiective turistice, iar oamenii sunt încântaţi de centrul istoric al oraşului”, explică patronul unei agenţii de turism. Iar pachetele turistice din această perioadă îi atrag şi pe românii care nu au plecat de acasă de Revelion, dar pot profita acum de preţurile scăzute, dacă mai au zile de concediu.

Povestea pachetelor turistice la început de an

Trendul a fost lansat de o agenţie mică de turism care a introdus un artificiu special pentru pachetele mai ieftine, destinate Republicii Moldova, dar succesul acestor oferte a fost răsunător şi a creat, în scurt timp, o tendinţă a pieţei. „Crăciunul pe rit vechi a fost iniţial denumirea dată pentru a veni în întâmpinarea unei dorinţe a celor din Republica Moldova de a veni la noi, în zona montană, după Revelion, când preţurile scad cu până la 40%. Sunt turişti din mai multe ţări ex-sovietice, precum Bielorusia sau Georgia, mai sunt şi comunităţile de lipoveni de la noi, şi nu numai, care sărbătoresc pe stil vechi”, explică Adrian Voican. Mai mult, analizele făcute de specialiştii în turism în ultimii ani arată că s-au înregistrat creşteri ale numărului de turişti atunci când au existat oferte speciale, cu reduceri substanţiale de preţuri, dar s-au înregistrat scăderi atunci când hotelierii au mărit costurile de cazare, iar programul poate avea în continuare succes doar în măsura în care vor exista pachete turistice ieftine.

Gradul de ocupare din această perioadă, până după jumătatea lunii ianuarie, depinde mult şi de vreme. Sunt mai multe categorii de turişti care vin la noi pentru sărbătorile pe stil vechi. Unii vin pentru ofertele acestea speciale şi stau un sejur întreg, alţii vin doar pentru două sau trei nopţi, din motive economice. Eventual, se mai duc la shopping în Braşov, apoi se întorc acasă.

Adrian Voican, agenţia Bibi Touring

 

 

 

×
Subiecte în articol: revelion rit vechi