Litoralul românesc și cel bulgăresc au fost luate cu asalt, în acest sezon estival, de românii care s-au ferit de restricții. Agențiile care au pariat pe această tendință au avut foarte mult de câștigat. Hotelurile de pe litoral, la noi în țară și la vecinii de la sud, sunt arhipline, până la sfârșitul lunii august. Bulgaria a anunțat, recent, că va menține libertatea totală de mișcare, cu zero restricții pentru români, până la finalul sezonului estival. În continuare vin sute de cereri de la cei care încă nu și-au programat vacanța, iar locurile de cazare sunt din ce în ce mai greu de găsit pe litoralul românesc și pe cel bulgăresc. Touroperatorii spun că pe români nu-i mai interesează nici măcar prețurile, ci doar să poată merge în concediu, la mare, aproape de casă și fără să fie necesară vaccinarea sau testarea.
Tendința de a căuta zone turistice fără restricții a-nceput să se observe încă din primele luni ale anului 2021, când au fost luate cu asalt destinațiile exotice calde, precum Maldive, apoi Zanzibar și Egipt, încă din timpul iernii. Primăvara a continuat cu aceleași tendințe, iar numărul destinațiilor exotice a crescut, ajungându-se la vânzări echivalente cu cele anterioare pandemiei. Agențiile de turism care au mizat pe dorința unui număr foarte mare de români de a alege destinații fără restricții pentru vacanța de vară au avut de câștigat enorm anul acesta, pentru că toate predicțiile li s-au adeverit. „A fost o creștere exponențială a cererilor pentru Bulgaria, anul acesta. Față de anul trecut este o creștere cu 300%, în această perioadă, dar a depășit cu mult și volumul solicitărilor, și al rezervărilor pentru perioada iunie-august 2019. Rezervările s-au dublat, față de 2019. În schimb, cererea a scăzut pentru Grecia și Turcia, din cauza restricțiilor impuse de aceste țări, care erau în topul preferințelor românilor”, a declarat, pentru Jurnalul, Lucian Bădîrcea, CEO IRI Travel – agenția touroperatoare specializată pe vânzări de pachete turistice pe litoralul românesc și bulgăresc.
Deși la începutul sezonului estival, chiar înainte de 1 iunie, trei ministere din guvernul României au semnat un ordin comun care prevedea o serie lungă de restricții pentru litoral, românii nu s-au lăsat intimidați și au mers în concediu la mare, în țara noastră, după ce s-a renunțat la ideea purtării măștii în aer liber. Acest trend a salvat turismul din țara noastră, iar renunțarea totală la restricții anunțată de țara vecină a adus câștiguri uriașe și litoralului bulgăresc. „Este clar pentru noi, în acest moment, că anul acesta, România și Bulgaria au fost câștigătoare, pe litoral, datorită faptului că nu a fost nevoie de vaccin sau test, nu se intră în carantină, nu se circulă cu avionul. Litoralul românesc este ocupat aproape la capacitate de 100% în această perioadă. 80% dintre hoteluri sunt deja ocupate în totalitate până pe 25 august. Despre litoral, în România și Bulgaria, deja vorbim despre ce mai găsim disponibil, iar turiștii se adaptează. Noi, împreună cu agențiile noastre partenere din toată țara – circa 1.500 de agenții –, trimitem acum zeci de mii de turiști pe litoralul românesc și în Bulgaria. Avem parteneriate cu circa 200 de hoteluri de pe litoralul nostru și cu peste 300 de hoteluri pe litoralul bulgăresc”, mai spune touroperatorul. În Bulgaria, în această perioadă, o vacanță de cinci nopți la un hotel de 3 sau 4 stele, all inclusive, în Nisipurile de Aur sau Albena, costă mai puțin de 400 de euro, iar prețurile ajung până la 1.500-1.700 de euro, la hoteluri de cinci stele, ultra all inclusive, la Nisipurile de Aur sau Sunny Beach.
Noi am mizat, de la începutul anului, pe faptul că 2021 va fi anul vacanțelor și al călătoriilor. Așa l-am considerat de la început și s-a adeverit. Anul acesta au plecat în vacanțe mult mai mulți turiști decât până acum.
Lucian Bădîrcea, CEO IRI Travel