x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Calatorii Sarea, prietena ta

Sarea, prietena ta

de Simona Lazar    |    26 Apr 2010   •   00:00
Sarea, prietena ta

Din bătrâni, se spune aşa: "Câteva grăuncioare de sare, pe zi, ţin omul sănătos, dar o cană de saramură poate să-l omoare". De-a lungul existenţei sale, omul a căutat "prietenia" sării. Se spune că "puitoarele omenirii" - locurile unde s-au dezvoltat primele comunităţi umane - s-au aflat întotdeauna acolo unde sarea era la suprafaţă. Iar una dintre aceste "puitoare" trebuie să fi fost pe teritoriul ţării noastre.

Vom întreprinde şi noi, această săptămână o călătorie prin ţinuturile sării - înţelegând prin aceasta atât locurile unde sarea a fost exploatată în saline, cât şi proximitatea mării şi a oceanelor, ale căror ape sunt, în fond, soluţii mai concentrate ori mai puţin concentrate de sare. Vom ajunge, astfel, la Marea Moartă, acolo unde apa are cea mai mare salinitate din lume. Vom călători în Sicilia, făcând un scurt popas la "iezerele de sare", unde se extrage, după un procedeu vechi de mii de ani, sarea de mare. Vom intra pentru scurtă vreme în cel mai mare parc acvatic din Europa, la Marineland, pe Coasta de Azur, la Antibes. Vom da ocol mărilor, poposind pe ţărm, la casele de piatră din Halkidiki (Grecia) ori la Rusalka, în Bulgaria, acolo unde se află "paradisul înaripatelor".

Rămânând la tema marină, să spunem că nu vor lipsi sfaturile despre cum să alegi o croazieră pentru vacanţa ta de vis şi nici informaţii despre inaugurarea celui mai nou muzeu dedicat vasului Titanic.

Nu vom uita nici "Drumul Sării" din România, invitându-vă să ne însoţiţi pe cărările Buzăului, spre Muntele de Sare, spre Sărata Monteoru ori spre "Sarea lui Buzău"... Şi, dacă tot am ajuns acasă, vom trece în revistă şi vechile mine de sare care, astăzi, sunt transformate cu succes în baze de tratament balnear.

Veţi găsi şi alte texte interesante în ediţia cu numărul 7 a Jurnalului de Călătorie. De exemplu, pentru că tot am vorbit despre "puitoare", un concept turistic inedit este "Babymoon", un fel de "lună de miere" pentru cuplurile care aşteaptă venirea pe lume a unui copil.

×
Subiecte în articol: note de călătorie