x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Calatorii Spectacolul naturii şi destinațiile misterioase ale României

Spectacolul naturii şi destinațiile misterioase ale României

de Oana Portase    |    28 Feb 2017   •   19:20
Spectacolul naturii şi destinațiile misterioase ale României
Sursa foto: C0rnholio/Getty Images/iStockphoto

Primăvara este un prilej perfect pentru a cutreiera România. Să descoperim comorile ascunse și să mergem pe urmele strămoșilor. În căutarea acestor destinații inedite ne putem relaxa la pensiunile din zonă, mai ales că patronii unităților de cazare vin acum cu noi oferte. Iarna a fost perioada vacanțelor la schi, iar acum este momentul să luăm țara la pas, în vacanțe cu un buget ceva mai redus.

Misterul monumentelor din munți

Babele și Sfinxul din Bucegi nu mai au nevoie de nicio prezentare, fiind printre cele mai cunoscute monumente ale naturii din munții Carpați. Sunt două sculpturi ale naturii învăluite și acum în mister. Puteți urca la cele două monumente cu telecabina sau puteți opta pentru un tur cu mașina, pentru a evita coada de la urcare. Cea mai mare atracție este Sfinxul despre care istoricii spun că seamănă cu Marele Sfinx de la Giza din Egipt. Aceștia spun că unele asemănări n-ar fi tocmai întâmplătoare. Un alt arhitect vorbește de asemănarea Sfinxului nostru cu chipul principal dintr-un ansamblu sculptat într-o stâncă de pe podișul Marcahuasi, din Peru, numit „Monumentul Omenirii”.

Se spune că acest loc din Bucegi a fost centru energetic folosit pe vremuri de extratereștri.

 

Căsuţele din copac

O vacanță prin locurile misterioase ale României ar trebui să cuprindă și un loc inedit de cazare. La distanță mică de Bușteni, vă puteți caza în Predeal la un complex cu căsuțe în copac. Veți avea parte de intimitate, liniște și vă veți putea bucura de frumusețea naturii. Căsuțele suspendate în copac nu duc lipsă de confortul necesar pentru o escapadă romantică. Aveți jacuzzi în cameră, telescop pe balcon, sau geamuri uriașe în căsuța piramidă, pentru o priveliște spectaculoasă. În schimb, nu veți avea wi-fi și nici televizor în cameră. Căsuțele și vilele din complex pot fi închiriate în regim imobiliar și pe termen lung.

ALTE LOCURI DE LEGENDĂ DIN ROMÂNIA

Picturile rupestre din Peștera Coliboaia, județul Bihor;

Focurile Vii, județul Buzău;

Lacul Fără Fund, județul Buzău;

Peștera cu Oase, județul Caraș-Severin;

Sarmizegetusa Regia, județul Hunedoara;

Balta Vrăjitoarelor, județul Prahova;

 

Tunelul îndrăgostiților de pe calea ferată

Natura revine la culorile ei spectaculoase după o iarnă geroasă și cu ninsori abundente. Este momentul în care verdele crud și florile ne încântă din nou. Tunelul Dragostei de lângă Caransebeș este un loc mai puțin cunoscut de români și promovat de fotograful Florin Avramescu. Tunelul este un spectacol al naturii pe o cale ferată nefolosită. Vegetația a crescut în mod natural sub forma unui tunel pe o distanță de 1,5 kilometri între localitățile Obreja și Glimboca din județul Caraș-Severin.

Un astfel de tunel al dragostei, tot pe o cale ferată, se mai găsește și la vecinii noștri din Ucraina. Șina de tren se găsește la 7 kilometri de orașul Kleven. Legenda spune că dacă îți o dorință în tunel, aceasta se va îndeplini.

Vă puteți caza în Caransebeș la pensiuni ce oferă camere pornind de la 90 de lei pe noapte sau puteți găsi unități de cazare ceva mai luxoase la câțiva kilometri distanță de Caransebeș. Înainte de a merge la Tunelul Dragostei vă puteți caza în Hunedoara, la peste 60 de kilometri de Caransebeș, la o vilă ce oferă studiouri luxoase sau la unul dintre cele mai mari hoteluri din zonă

Canioanele Râpa Roșie și Groapa Ruginoasa

Țara noastră nu duce lipsă nici de canioane. În apropiere de orașul Sebeș, județul Alba, se află Râpa Roșie. O formațiune de stânci roșiatice, care se întinde pe 10 de hectare și au până la 100 de metri înălțime. Acest canion deosebit face parte din dintr-o rezervație geologică. Apele au săpat forme ciudate: coloane, turnuri, piramide, toate de o culoare roșiatică. Și acum apa de ploaie formează pârâiașe sângerii, care se scurg în hăurile adânci cu un sunet sinistru. De aceea zona mai este denumită și Infernul în care vrei să ajungi sau “orga de pământ”, “dealul straniu” și “piramidele coafate”. Peisajul unic și misterios este completat de sutele de găuri săpate în lut de păsări.

 

Asemănătoare cu Râpa Roșie este Groapa Ruginoasa, aflată în Munții Apuseni, aproape de Vârtop. Groapa este lată de peste 600 de metri și adâncă de 100 de metri.

A fost creată de alunecările de teren masive, eroziunea schimbă și astăzi peisajul și mărește groapa. În centrul gropii se află Valea Seacă, o vale ce poate fi străbătută doar de alpiniști. Dacă vă aflați în zona Apusenilor, nu ratați nici faimoasele Detunate, alt miracol al naturii. Detunatele sunt niște coloane de bazalt, de formă hexagonală, care datează din Cuaternar. Numele lor vine de la sunetul provocat de pietrele când cad din masiv.

În Sebeș vă puteți caza la un Country Club, o proprietate care arată ca o fermă unde vă puteți relaxa la piscina exterioară sau puteți să călăriți în menajul din interior sau pe drumurile din zonă. O cameră dublă pronește de la 170 de lei pe noapte, la ofertă. Dacă vreți să vă cazați aproape de Groapa Ruginoasă, atunci aveți la dispoziție mai multe variante de pensiuni și hoteluri aproape de pârtia de schi. Pentru 180 de lei pe noapte puteți dormi în paturi care au cuverturi țesute manual sau puteți mânca bucate tradiționale românești în fața șemineului.

Pădurea bântuită  de lângă Cluj

Pădurea Baciu de lângă Cluj-Napoca a devenit faimoasă de-a lungul timpului pentru fenomenele stranii care ar avea loc aici. Se întinde pe o suprafață de 300 de hectare și a devenit cunoscută în anul 1968, când Emil Barnea a publicat o fotografie cu ceea ce se presupune că ar fi un OZN. Teoria nu a fost nici până acum confirmată, dar ani la rând cercetătorii și fotografii au vorbit despre fenomenele paranormale din pădure, de genul umbrelor, luminilor, siluetelor umanoide sau vocilor. De asemenea, aici se înregistrează anomalii magnetice, fluctuaţii ale câmpului electromagnetic, emisii infrasunet.

Un alt lucru straniu al pădurii este faptul că mușchii care cresc pe scoarțele copacilor nu sunt îndreptați spre nord, așa cum ar fi normal, ci în sens invers.

 

 

LA FERMA LUI GERULA

După o vizită în lumea paranormală, vă puteți delecta la ferma faimosului Gerula de lângă Cluj-Napoca. O adevărată oază de relaxare, unde vă veți bucura de natură și veți învăța despre trecutul dacilor, dar și lecții de supraviețuire în pădure. Ofertele sunt personalizate.

Podul lui Dumnezeu de la Ponoarele

Podul Natural de la Ponoarele din județul Mehedinți este cunoscut și sub numele de Podul lui Dumnezeu și este unicul peisaj natural rutier funcțional din România. Este cel mai mare pod natural din țară și al doilea din Europa. Una dintre legende spune că aici locuia Dracul, iar oamenii se tot rugau la Dumnezeu să-i scape de el. Atunci, Dumezeu, a lovit cu palma în tavanul peșterii, unde locuia Diavolul, care s-a prăbușit peste intrare. Dar Dracul a scăpat, ieșind pe cealaltă gură a peșterii și s-a agățat cu ghearele de vârful Dealul Peșterii. Dracu s-ar fi urcat apoi pe o stâncă, ce-i poartă numele: Stânca Dracului. Altă legendă spune că podul a fost construit pentru ca Sfântul Nicodim să treacă prin Tismana, după ce a fost alungat din comună. Există și varianta în care se spune că podul a fost construit de Hercule. Indiferent de legendă, podul este un miracol al naturii.

Rezervaţia  naturală Grădina Zmeilor

Una dintre cele mai frumoase rezervații naturale din Transilvania este Grădina Zmeilor, aflată în apropiere de satul Gălgău Almașului, din județul Sălaj. Stâncile formate din săpăturile ploilor au devenit personaje fantastice în legendele localnicilor. Una dintre legende spune că în zonă locuiau zmei care furau fetele din sat, iar unul dintre ei a furat chiar și soarele de pe cer. Un voinic i-a înfruntat și a aruncat soarele înapoi pe cer. Zmeii au fost orbiți și au rămas împietriți acolo. La doar câțiva kilometri de Bălan, comuna apropiată de Grădina Zmeilor, găsiți cazări pe toate gusturile. De la pensiuni ce oferă camere de la 80-90 de lei pe noapte, până la mici oaze de răsfăț la hoteluri de 4 stele.

 

CÂT COSTĂ CAZAREA

Babele și Sfinxul - Valea Prahovei

Pensiune – de la 68 de lei;

Hotel 3* - de la 104 lei;

Hotel 4* - de la 154 de lei;

Tunelul îndrăgostiților – Caransebeș

Pensiune – de la 86 de lei;

Hotel 3* - de la 136 de lei;

Râpa Roșie – Sebeș

Pensiune – de la 90 de lei;

Hotel 3* - de la 131 de lei;

Hotel 4* - de la 199 de lei;

Hotel 5* - de la 203 lei;

Groapa Ruginoasa – Vârtop

Pensiune – de la 90 de lei;

Hotel 3* - de la 131 de lei;

Pădurea Baciu – Cluj-Napoca

Pensiune – de la 90 de lei;

Hotel 3* - de la 149 de lei;

Hotel 4* - de la 181 de lei;

Grădina Zmeilor – Zalău

Pensiune – de la 113 lei;

Hotel 3* - de la 149 de lei;

Hotel 4* - de la 158 de lei;

 

×